Ειδήσεις

Published on July 1st, 2014 | by fileto

0

Η Καβάλα φωνάζει δυναμικά ΟΧΙ στο LNG

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014 ΩΡΑ 11:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΠΛΩΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Με εντολή και εξουσιοδότηση των φορέων και συλλογικοτήτων του Νομού Καβάλας,οργανώνουμε Συλλαλητήριο για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον κόλπο της Καβάλας και καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να ακυρώσει τον σχεδιασμό αυτό, που προωθείται με διαδικασίες“fasttrack”  χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου χαρακτηρίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία πολύ υψηλής επικινδυνότητας και συμπεριλαμβάνονται στην οδηγία SEVEZO που απαιτεί σοβαρά μέτρα ασφαλείας και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από παρακείμενους οικισμούς και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο μια τέτοια μονάδα να χωροθετείται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Ν. Καρβάλη, πολύ κοντά στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας και σε μια περιοχή όπου είναι ήδη εγκατεστημένες άλλες τρεις μονάδες υψηλής επικινδυνότητας (η βιομηχανία Λιπασμάτων, τα Πετρέλαια και οι αποθήκες καυσίμων)! Αυτός ο συνωστισμός πολλαπλασιάζει την πιθανότητα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Καβάλα και το περιβάλλον της.

Επιπλέον, η σχεδιαζόμενη μονάδα, ενώ προσθέτει μια νέα πηγή ρύπανσης και επικινδυνότητας σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, ακυρώνει παραγωγικές δραστηριότητες που στηρίζουν την τοπική οικονομία, όπως η παράκτια αλιεία που εκτοπίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τον κόλπο της Καβάλας, η πρωτογενής παραγωγή, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι μυδοκαλλιέργειες, αλλά και πλήττει σοβαρά την τουριστική προοπτική σε Καβάλα και Θάσο.  Μας τρομάζει, μας ανησυχεί αλλά και μας πεισμώνει η εν κρυπτώ προώθηση της επένδυσης που κρατά στο σκοτάδι ακόμη και τους  θεσμοθετημένους φορείς. Γνωρίζουμε όμως  αρκετά για την επικινδυνότητα της επένδυσης και για τις καταστροφικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον, τόσο από την αντίστοιχη μονάδα της Αλεξανδρούπολης όσο και από παραδείγματα από το διεθνή χώρο, γι’ αυτό και λέμε το μεγάλο ΟΧΙ.

Απευθυνόμενοι στην κοινωνία της Καβάλας την καλούμε να συμμετέχει μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο της 3ης Ιουλίου 2014, ώρα 11:00 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Όλοι μαζί πρέπει να αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας LNG που ενώ εντάσσεται στα γενικότερα γεωστρατηγικά σχέδια που προωθούνται γύρω από την ενέργεια από τα οποία άλλοι θα ωφεληθούν, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, αλλάζοντας δραματικά το περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας. Η αλυσίδα της αντίστασης που έως τώρα  απέτρεψε το διαλυτήριο πλοίων, τις δεξαμενές καυσίμων, το εργοστάσιο λιθάνθρακα δεν πρέπει να σπάσει. Αγωνιζόμαστε και αντιδρούμε για να μπορούμε να αποφασίζουμε για τον τόπο μας με Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια και για να παραδώσουμε στις γενιές που ακολουθούν ένα περιβάλλον υγιές και βιώσιμο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑