Ειδήσεις

Published on July 4th, 2014 | by fileto

0

Τα οθωμανικά μνημεία των Βαλκανίων σε μια έκθεση

Στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων, πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «A Balkan Tale – 5 Φωτογράφοι, 50 Μνημεία, 1 Βαλκανική Ιστορία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας.

Η έκθεση A Balkan Tale είναι ένα project του Goethe-Institut, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της έκθεσης είναι να προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Πέντε διακεκριμένοι φωτογράφοι από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, οι: Ivan Petrovic-Σερβία, Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο, απεικονίζουν μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου, αποτυπώνοντας την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση με σύγχρονη και επίκαιρη ματιά.

Η οθωμανική παρουσία στα Βαλκάνια κράτησε από τον 14ο έως τον 20ό αιώνα. Σε άλλες περιοχές η παρουσία αυτή ήταν διαρκής, σε άλλες διακεκομμένη (όπως στο Μοριά) και άλλες δεν γνώρισαν καθόλου την οθωμανική κατάκτηση (όπως τα Επτάνησα και οι Δαλματικές ακτές). Σχεδόν για το σύνολο των κατοίκων της βαλκανικής χερσονήσου ωστόσο, οι οθωμανικοί αιώνες υπήρξαν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής τους εμπειρίας. Η ιστορία αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή είναι γνωστή με πολύ διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χριστιανικοί λαοί των Βαλκανίων δημιούργησαν τα εθνικά τους κράτη μέσα από τη σύγκρουσή τους, συνήθως στρατιωτική, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η σύγκρουση αυτή έδωσε μεγάλη έμφαση στη θρησκευτική διαφορά ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Ταυτόχρονα, η αίγλη του προτύπου της Δυτικής Ευρώπης οδηγούσε στην υποτίμηση της πολιτισμικής αξίας των οθωμανικών αιώνων.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ταυτίστηκε λοιπόν με την πολιτισμική «οπισθοδρόμηση» και θεωρήθηκε απ’ όλους τους επιγόνους της «ανεπιθύμητη κληρονομιά». Εντούτοις, για εξακόσια περίπου χρόνια, χριστιανοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι ζούσαν μαζί στις πόλεις και την ύπαιθρο, καλλιεργούσαν τη γη, ψώνιζαν ο ένας στο μαγαζί του άλλου, συναντιούνταν και διασκέδαζαν στα παζάρια και στα καφενεία. Η οθωμανική κοινωνία ήταν βεβαίως μια κοινωνία με ιεραρχίες και διακρίσεις ανάμεσα σε κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. Για τους ραγιάδες, η καθημερινή ζωή είχε και τις σκληρές της όψεις, τις συγκρούσεις και τις δυσκολίες. Σήμερα, η μνήμη αυτής της περιόδου παραμένει κρυμμένη μέσα σε κτίρια που έχουν αλλάξει χρήση ή έχει σβηστεί τελείως εξαιτίας της αδιαφορίας και της καταστροφής. Με οποιαδήποτε μορφή όμως, ερειπωμένα ή συντηρημένα, τα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου, δημόσια και ιδιωτικά, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά, αποτελούν τεκμήρια μιας κοινής ιστορίας. Είναι η ιστορία που μοιράστηκαν οι λαοί των Βαλκανίων επί έξι περίπου αιώνες. Μέσα από τις σύγχρονες φωτογραφίες αυτών των μνημείων, μπορούμε να ξαναδούμε με άλλο βλέμμα την οθωμανική κληρονομιά, να επισκεφτούμε πάλι το κοινό μας παρελθόν και να διηγηθούμε τη βαλκανική μας ιστορία.

Εκτός από τις φωτογραφίες, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ιστορικό ντοκιμαντέρ, ένα «ταξίδι αισθήσεων» μέσα από ήχους και αρώματα και έγχρωμο κατάλογο.

Έκθεση Φωτογραφίας

«A Balkan Tale – 5 Φωτογράφοι, 50 Μνημεία, 1 Βαλκανική Ιστορία»

Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

Πλατεία Καπνεργάτη

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 09 Ιουλίου, στις 20:00

 

Διάρκεια έκθεσης: 09.07-31.08.2014

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Πέμπτη: 10.00-13.00

Παρασκευή: 10.00-13.00 & 19.00-21.00

Παραγωγή: ΑΝΕΜΟΝ

Επιστημονική εποπτεία: Χριστίνα Κουλούρη (Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου).

Συντονισμός και Επιμέλεια παρουσίασης στην Καβάλα: ArtBOX.gr (Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510 220876 – 7 ώρες γραφείου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑