Ειδήσεις

Published on July 10th, 2014 | by fileto

0

Χώρα των λουκέτων η Βόρεια Ελλάδα

Πάνω από 50.000 «λουκέτα» έβαλαν επιχειρήσεις στην Μακεδονία και την Θράκη την τριετία 2011- 2013. Την ίδια περίοδο ωστόσο εγγράφηκαν στα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Μακεδονίας και Θράκης 35.456 επιχειρήσεις. Ωστόσο, δύσκολα, σύμφωνα με τους αρμόδιους μπορούν να αντισταθμίσουν όσες διαγράφηκαν.

Οι πρόεδροι των 18 επιμελητηρίων πραγματοποίησαν σύσκεψη παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδα, Κωνσταντίνου Μίχαλου, ενώ νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορμπίδης, δήλωσε «αν δούμε τις διαγραφές και τις εγγραφές της τελευταίας τριετίας διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι σε σημαντικό βαθμό παραγωγικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δούλευαν 10-15 χρόνια και απασχολούσαν τρεις-τέσσερις εργαζόμενους έκαστη.  Αυτές που άνοιξαν αντίθετα, είναι κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν με έναν ή δύο εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η επίπτωση στην ανεργία».

Οι 18 πρόεδροι που συμμετείχαν τόνισαν ότι οι λόγοι των 50.000 λουκέτων είναι η πολύ υψηλή φορολογική επιβάρυνση, τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες, η ανύπαρκτη ρευστότητα και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως, παραδέχτηκαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει στα «λουκέτα» η πρόσθετη πίεση που δημιουργούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν στις χώρες των Βαλκανίων και ωθούν τις επιχειρήσεις στη μετανάστευση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑