Ειδήσεις

Published on July 10th, 2014 | by fileto

0

Έλληνες ζητούν επιστροφή στην Ελλάδα της Νίκης

«It is stolen, bring it back». Αυτό είναι μόνο ένα από τα δεκάδες μηνύματα γραμμένα στα αγγλικά αλλά και στα ελληνικά που κατακλύζουν από χθες ανάρτηση του Μουσείου του Λούβρου που αναφέρεται στην ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στη Νίκη της Σαμοθράκης και στην επιστροφή της στη γνωστή θέση της στο Μουσείο.

Η ανεύρεση τμημάτων της Νίκης της Σαμοθράκης άρχισε το 1863 από μια αρχαιολογική αποστολή στην οποία επικεφαλής ήταν ο Κάρολος Σαμπουαζό (1830-1909). Ενώ έσκαβαν σε μια χαράδρα στις 15 Απριλίου του 1863, στα βόρεια του νησιού, ένας Έλληνας εργάτης φώναξε στον Σαμπουαζό «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα!» – ήταν η μισή Νίκη της Σαμοθράκης.

Το 1875 Αυστριακοί αρχαιολόγοι είδαν στον τόπο της ανασκαφής τα μάρμαρα που ο Σαμπουαζό νόμισε ότι ανήκαν σε τύμβο και αναλογιζόμενοι ελληνικά νομίσματα που απεικόνιζαν τη Νίκη σε πλώρες πλοίων κατάλαβαν ότι επρόκειτο για τμήματα μαρμάρινης πλώρης. Ο Σαμπουαζό έμαθε για τα μάρμαρα της πλώρης το 1879 και κατάφερε να τα πάρει κι αυτά στο Λούβρο. Η συναρμολόγηση και η αποκατάσταση (π.χ. του αριστερού φτερού που βρέθηκε σε πολλά κομμάτια και του δεξιού που ουσιαστικά είναι σχεδόν όλο προσθήκη μια που βρέθηκε ένα πολύ μικρό κομμάτι του) ολοκληρώθηκε το 1884.
Πηγή: iefimerida.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑