Ειδήσεις

Published on July 17th, 2014 | by fileto

0

Προσοχή στα τσιμπήματα των κουνουπιών

Κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραία, καταγράφονται από το 2010 κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες και το Φθινόπωρο.
Με την κυκλοφορία του ίου να συνεχίζεται και φέτος, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εφιστά την προσοχή στους πολίτες και προτείνει μέτρα προστασίας του κοινού από τα κουνούπια, μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός.

Συγκεκριμένα, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑