Βαλκάνια

Published on July 21st, 2014 | by fileto

0

Οι Βούλγαροι μας ξεπέρασαν και στην λεβάντα

Το βροχερό καλοκαίρι καθυστέρησε σχεδόν με έναν μήνα τη συγκομιδή της λεβάντας στη Βουλγαρία. Θα υπενθυμίσουμε ότι η χώρα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός λεβάντας στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία κατόρθωσε να καταλάβει τη θέση της Γαλλίας, για την οποία οι απέραντες μοσχοβολιστές λιλά εκτάσεις της Προβιγγίας αποτελούν μέρος της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

Να τι λέει ένας από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές λεβάντας ο κ. Ντιμίταρ Στέφανοφ:

Οι τελευταίες 40 μέρες με συνεχή βροχή έχουν δυσμενή επίδραση στη λεβάντα. Οι θάμνοι όμως είναι κατά 20-30% μεγαλύτεροι, έχουμε και νέες εκτάσεις που φέτος θα ανθίσουν για πρώτοι φορά. Έτσι που γενικά η συγκομιδή θα είναι λίγο μεγαλύτερη από πέρυσι. Η υγρασία όμως επηρεάζει την καθαρή απόδοση στο έλαιο λεβάντας που θα είναι κατά 20% μικρότερη. Οι δύο παράγοντες αντισταθμίζονται και αναμένουμε φέτος το έλαιο λεβάντας να είναι στα επίπεδα του περασμένου χρόνου ή περίπου 120 τόνους.

Η Βουλγαρία έχει μακρόχρονες παραδόσεις στην καλλιέργεια της λεβάντας. Ύστερα από κάποια απόσυρση στα τέλη του περασμένου αιώνα, τελευταία παρατηρείται νέο ενδιαφέρον και μεγάλη αύξηση των φυτεμένων με λεβάντα εκτάσεων.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑