Ειδήσεις

Published on July 21st, 2014 | by fileto

0

Γαργάρα το 12% επιδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών

Ήταν ένα από τα κεκτημένα που είχαν οι επιχειρήσεις της Θράκης και αργότερα το μέτρο επεκτάθηκε και στην Αν. Μακεδονία. Δεν ήταν άλλο από την επιδότηση του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων με 12% για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Πάει καιρός που η Πολιτεία έχει ξεχάσει τις υποχρεώσεις της και από ότι φαίνεται και τα χρωστούμενα πάει να τα ρίξει στον κουβά της λήθης.

Για τον λόγο αυτό οι βουλευτες της Θράκης Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αλέξανδρος Κοντός υπέβαλαν ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας για το θέμα αυτό, την στιγμή που οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για να διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους, σε μια περίοδο που τα λουκέτα έχουν γίνει ο βραχνάς της επιχειρηματικότητας στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:

“Η επιδότηση του 12% στο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά κίνητρα που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής τα τελευταία 40 χρόνια. Η στήριξη αυτή της πολιτείας καθίσταται ακόμη πιο απαραίτητη την περίοδο που διανύουμε, όπου η ρευστότητα των επιχειρήσεων πλήττεται λόγω της οικονομικής κρίσης και η ανεργία έχει εκτοξευτεί πάνω από 25%.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις των Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Θράκης, τα οποία έχουν ζητήσει εκ νέου συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών με το 3344/15.07.2014 έγγραφό τους, προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας η επιδότηση του 12% έχει να καταβληθεί στις επιχειρήσεις από το 2010. Η καθυστέρηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν προϋπολογίσει στα έσοδά τους την επιδότηση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει ακόμη στο θεσμικό πλαίσιο συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το Κράτος έναντι οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα από τη μία η πολιτεία να απαιτεί -ορθώς-  από τους επαγγελματίες να έχουν φορολογική και ασφαλιστική συνέπεια ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι η ίδια συνεπής απέναντί τους. Σε απάντηση μάλιστα σχετικής ερώτησης (5792/29.01.2014) που είχαμε υποβάλει ως Βουλευτές της Θράκης ο Υφυπουργός Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο συμψηφισμού των οφειλών.

Για το λόγο αυτό,  Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.  Πότε θα γίνει η καταβολή της επιδότησης εργασίας του 12%, που οφείλεται από το 2010 στις επιχειρήσεις της Θράκης;

2. Πότε προτίθεται η το Υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει τον συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και ιδιώτες με αντίστοιχες οφειλές αυτών προς το κράτος;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑