Ειδήσεις

Published on July 31st, 2014 | by fileto

0

Αποκατάσταση της Ανακτορούπολης στη Νέα Πέραμο

Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία στη δυτική άκρη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, που χρονολογείται από τον 7 π.Χ. αιώνα και αναφέρεται στον Όμηρο και μετέπειτα στον Θουκυδίδη, η βυζαντινή Ανακτορούπολη ή Ανακτορόπολη της Νέας Περάμου μπήκε στο δρόμο της αποκατάστασης μέσα από ένα φιλόδοξο σχεδιασμό που εκπόνησε η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση από τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δυο σημαντικών έργων, της συντήρησης του παλιού μεσαιωνικού υδραγωγείου της Καβάλας (Καμάρες) που αποτελεί το πιο εμβληματικό ιστορικό μνημείο στην καρδιά της πόλης, και της αναστήλωσης του παράλιου τείχους στους πρόποδες της Χερσονήσου της Παναγίας στην παλιά πόλη της Καβάλας, ήρθε η σειρά ενός άλλου μνημείου που για αιώνες δεσπόζει στην κορυφή της χερσονήσου του Βρασίδα με την εντυπωσιακή θεά στον κόλπο των Ελευθερών, θυμίζοντας σε όλους τη γεωπολιτική σημασία του στο διάβα της ιστορίας.

Η βυζαντινή Ανακτορόπολη διαδέχθηκε την αρχαία πόλη Οισύμη βορειοανατολικά του βυζαντινού φρουρίου που στον Όμηρο αναφέρεται ως η γενέτειρα της ωραίας Καστιανείρας, γυναίκας του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου από το γάμο των οποίων γεννήθηκε ο Γαργυθίων, τον οποίο δολοφόνησε ο δεινός τοξότης Τείκρος, ο αδελφός του Αίαντα.

Στον Θουκυδίδη αναφέρεται ότι «κατά το έβδομο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου (424 π.Χ.) η πόλης αύτη, Οισύμη τότε καλούμενη, έκ των άξιολογωτάτων ούσα προσεχώρησε μετά της Γαληψού και Μυρκίνου, πόλεων πασών της Ήδωνίδος, προς τόν Βρασίδαν».

Το έργο της αποκατάστασης της Ανακτορόπολης έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης περίπου πέντε χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.800.000 € ενώ συνολικά απασχολούνται για τον σκοπό αυτό δέκα τέσσερα άτομα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑