Άποψη - Γνώμη

Published on August 1st, 2014 | by fileto

0

Ενταφιάζουν τον περιφερειακό Τύπο

Ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων των δημοσίων φορέων και οργανισμών στις τοπικές εφημερίδες, φαίνεται πως γίνεται μέσω του περίφημου πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, τότε αφενός ο Τύπος – ιδιαίτερα ο περιφερειακός – δέχεται ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα και οδηγείται σε οικονομικό «στραγγαλισμό», ενώ αφετέρου, στο όνομα μίας δήθεν «διαφάνειας» και ενός δήθεν «εκσυγχρονισμού» των δημοσίων αναθέσεων, προκηρύξεων και διαγωνισμών, διαμορφώνεται ένα τοπίο ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας, αφού κάθε φορέας θα μπορεί να αναρτά μόνο στην ιστοσελίδα του και στην… χαοτική «Διαύγεια» την προκήρυξη ή τον διαγωνισμό, για τα οποία θα ενημερώνονται πολύ λιγότεροι από όσους ενημερώνονται σήμερα μέσω των περιφερειακών εφημερίδων.

Ρίχνοντας μία ματιά κάποιος στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις και τις διάφορες μορφές διαγωνισμών ή αναθέσεων των φορέων του δημοσίου, διαπιστώνει τα εξής:Α) Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά σε υποχρεωτική δημοσίευσή τους σε εφημερίδεςΒ) Υπάρχει μόνο σαφής αναφορά σε δημοσιεύσεις των προκηρύξεων στην «Διάυγεια», στην Ε.Ε. και στις ιστοσελίδες των φορέωνΓ) Στο άρθρο 152 του πολυνομοσχεδίου («Δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο»), αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής (δεύτερη παράγραφος): «Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς μπορούν να δημοσιεύουν προκήρυξη δημόσιας σύμβασης ή περίληψή της σε κάθε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, εφόσον οι δημοσιεύσεις αυτές έπονται χρονικά της δημοσίευσης στο ΚΗΜΔΗΣ και δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες διαφορετικές από εκείνες που περιέχονται στις προκηρύξεις και διακηρύξεις που δημοσιεύονται στο ΚΗΜΔΗΣ».

Με άλλα λόγια, ουσιαστικά δείχνει πως καθιερώνεται η… προαιρετικότητα της δημοσίευσης προκηρύξεων σε οποιοδήποτε άλλο μέσο, πλην την ιστοσελίδας του οργανισμού και της «Διαύγειας», γεγονός που όπως προαναφέρθηκε, πλήττει ευθέως, τόσο την διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όσο και τον περιφερειακό Τύπο, ο οποίος δεν έλαβε ποτέ το μερίδιο που θεωρητικά του αναλογούσε από την περιβόητη «κρατική διαφήμιση», ενώ έχει υποστεί και σωρεία άλλων «αφαιμάξεων», μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών, με προηγούμενο, αντίστοιχο, πολυνομοσχέδιο.

Για την συγκεκριμένη εξέλιξη έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι ενώσεις Τύπου και οι δημοσιογραφικές ενώσεις, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν αναφερθεί στις διαρκείς απόπειρες απαξίωσης του περιφερειακού Τύπου και μάλιστα, από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν προχωρήσει σε κοινή ανακοίνωση (προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη), τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Με την προοπτική της δημοσίευσης στην οικεία, κρατική ιστοσελίδα επιχειρείται ξανά η απαξίωση του Τύπου, και δη του περιφερειακού/τοπικού, ως το μέσο εκείνο που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μαζικής επικοινωνίας, υπηρετώντας την ενημέρωση και τη διαδραστικότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και όπου ομιλείται η ελληνική. Προηγήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών με παρόμοιους ισχυρισμούς και δικαιολογίες, που είχε όμως ως αποτέλεσμα τον περιορισμό έως την πλήρη εξαφάνιση της δημοσιότητας στην υποχρέωση της ανακοίνωσης των στοιχείων ΑΕ & ΕΠΕ».

Το θέμα, αναμένεται να κινητοποιήσει και πολλές πολιτικές δυνάμεις, αφού επίσης έχουν ενημερωθεί πάρα πολλοί βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Σύσσωμος ο περιφερειακός Τύπος ζητάει την δυναμική πολιτική παρέμβαση για να αποτραπεί μία εξέλιξη που είναι βέβαιο πως δεν εξυπηρετεί τίποτα και κανέναν, απεναντίας στρέφεται ευθέως κατά του τοπικού Τύπου και της δύναμης που έχει να ενημερώνει τους πολίτες και να ελέγχει την οποιαδήποτε εξουσία και τον οποιοδήποτε διαχειριστική δημοσίου χρήματος. Ο περιφερειακός Τύπος ζητάει ακόμα και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, προκειμένου να μην προχωρήσει η νέα απόπειρα απαξίωσης των εφημερίδων της ελληνικής περιφέρειας.

Πρωτοβουλία για να μην περάσει το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης διακηρύξεων των ΟΤΑ και των δημοσίων Οργανισμών στον περιφερειακό Τύπο, παίρνει ο βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νταβλούρος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νταβλούρος προχωρά ήδη σε σχετικές επαφές με άλλους βουλευτές της Περιφέρειας που μετέχουν στο Δεύτερο Θερινό Τμήμα της Βουλής, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο προκειμένου να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη του πολυνομοσχεδίου, πιθανή ψήφιση της οποίας θα σημάνει και τον «στραγγαλισμό» του περιφερειακού Τύπου.

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Η ακριβής διατύπωση του νέου καθεστώτος που επιχειρείται να εισαχθεί στις δημοσιεύσεις των φορέων του δημοσίου βρίσκεται στο άρθρο 152. Σε αυτό, με τίτλο «Δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο» αναφέρονται επί λέξει τα εξής:«1. Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς δημοσιεύουν τις προκηρύξεις και διακηρύξεις ή αποφάσεις απευθείας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αξία τους και τη διαδικασία ανάθεσης, με την επιφύλαξη της εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 139, στο ΚΗΜΔΗΣ και στην ιστοσελίδα τους, εφόσον διαθέτουν, μέσω διαύλου αυτοματοποιημένης διανομής (RSSFEED). Οι προκηρύξεις περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 39 και γίνεται χρήση των προτύπων που εκδίδονται από την Αρχή της παραγράφου 20 του άρθρου15 .2. Οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς μπορούν να δημοσιεύουν προκήρυξη δημόσιας σύμβασης ή περίληψή της σε κάθε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, εφόσον οι δημοσιεύσεις αυτές έπονται χρονικά της δημοσίευσης στο ΚΗΜΔΗΣ και δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες διαφορετικές από εκείνες που περιέχονται στις προκηρύξεις και διακηρύξεις που δημοσιεύονται στο ΚΗΜΔΗΣ.3. Οι προκηρύξεις και διακηρύξεις δημοσίων συμβάσεων της παραγράφου 1 πρέπει να φέρουν Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης Μητρώου (ΑΔΑΜ) στο ΚΗΜΔΗΣ, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου139 .4. Η δαπάνη των δημοσιεύσεων της παραγράφου 2 βαρύνει την αναθέτουσα αρχή/τον αναθέτοντα φορέα».

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑