Ειδήσεις

Published on August 23rd, 2014 | by fileto

0

Ξεκινά ο πόλεμος ΟΑΕΕ και οφειλετών

Σε θέση μάχης βρίσκονται τόσο η διοίκηση του ΟΑΕΕ όσο και οι επαγγελματίες και έμποροι οι οποίοι βλέπουν στην πόρτα τους ειδοποιητήρια για τις οφειλές τους με την απειλή κατασχέσεων.

Αναμένεται μαζικά να αποσταλούν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες – ελεύθερους επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλιώς κινδυνεύουν με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 64.267 πρώτες ειδοποιήσεις – προσκλήσεις για τακτοποίηση οφειλών εκ των οποίων 6.024 αφορούν οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Επίσης, έχουν σταλεί 93.406 ατομικές ειδοποιήσεις, που είναι το δεύτερο στάδιο ενημέρωσης, εκ των οποίων 5.941 σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.
Τα ειδοποιητήρια αφορούν και περιπτώσεις μικροοφειλετών, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ΟΑΕΕ έχει 776.906 άμεσα ασφαλισμένους, με 659.000 εξ αυτών να χρωστάνε 9,1 δισ. ευρώ. 
Από αυτό το ποσό σε ρύθμιση, έχουν υπαχθεί οφειλές μόλις 554 εκατ. ευρώ (167 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση και 330 εκατ. ευρώ στην αποκαλούμενη ρύθμιση νέας αρχής).
Στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί οφειλές μόλις 250 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.389 οφειλέτες.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, στον οφειλέτη που εντάσσεται στο ΚΕΑΟ αποστέλλεται η «Πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών».
Αυτός που δεν θα ανταποκριθεί (με εξόφληση ή διακανονισμό) θα λάβει την «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία θα ενημερώνεται ότι εάν δεν ανταποκριθεί σε 20 ημέρες, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.
ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ
Υπό το βάρος των ειδοποιητηρίων, η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), η ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ), το ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ Αττικής) και το ΠΣΧΕΜ (Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών) σε χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στα απειλητικά αυτά “ραβασάκια” προς τους επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την ύφεση και τον οικονομικό στραγγαλισμό και ζητάμε την αναστολή της αποστολής τους. Θεωρούμε ότι με εκφοβισμούς και απειλές δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι προφανές ότι όποιος από τους ασφαλισμένους μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί και να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις, το έχει ήδη κάνει».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑