Ειδήσεις

Published on August 28th, 2014 | by fileto

0

Ερώτηση Ουζουνίδη, Κουίκ για κέντρα κράτησης μεταναστών

Ερώτηση στον υπουργό δημόσιας τάξης Βασίλη Κικίλια κατέθεσαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης και Τέρενς Κουίκ. Οι βουλευτές αναφέρονται στην αύξηση εισροής λαθρομεταναστών και ρωτούν ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου για τις σχολές αστυφυλάκων και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου κράτησης στην Ορεστιάδα. Παράλληλα αναφέρονται και στις κακές συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στα ήδη λειτουργούντα κέντρα.

κ. Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες τόσο στο Νομό Έβρου , όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια της ΑΜ-Θ, μιας ανεξέλεγκτης εισροής παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες. Παρόλο που στο Νόμο Έβρου έχει μειωθεί η εισροή λόγω της κατασκευής του φράχτη, έχει αυξηθεί η εισροή από την θαλάσσια οδό με αποτέλεσμα να καταλήγουν πολλοί και στο νησί της Σαμοθράκης.
Ωστόσο, ενώ το συμφέρον της χώρας μας επιτάσσει την επαρκή φύλαξη των ελληνικών συνόρων, ή τουλάχιστον επαρκείς και αποτελεσματικές μετέπειτα προσπάθειες για την επαναπροώθηση των εισερχομένων παράνομων μεταναστών, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική:
Η φύλαξη των συνόρων είναι πλημμελής, ενώ παράλληλα η πολιτική που ασκείται δείχνει συγκεκριμένο σχεδιασμό που έχει να κάνει με την εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην Θράκη και όχι με την αποτροπή εισόδου.
Πως θα μπορούσε άλλωστε να ερμηνευθεί διαφορετικά το κλείσιμο των Σχολών Αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Ξάνθη και η μετατροπή τους σε κέντρα κράτησης για τους παράνομους μετανάστες;
Αλλά και η αδρανοποίηση λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2012 της Σχολής Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο από τον προκάτοχο σας, κ. Δένδια, είναι και αυτή ανησυχητική προς την ίδια κατεύθυνση.
Πολύ πρόσφατα, εξάλλου, με το αρ. 44 του Πολυνομοσχεδίου για τα δάση που ψηφίστηκε εν μέσω κατακαλόκαιρου, δίνεται το δικαίωμα στην κυβέρνηση να μετατρέπει σε Κέντρα Κράτησης Παράνομων Μεταναστών όλα τα κτήρια, δικαιοδοσίας των Δασαρχείων, από ορειβατικά καταφύγια μέχρι μεγάλες αποθήκες κι από κτήρια πρώην γεωργικών συνεταιρισμών μέχρι Δασοφυλάκεια, Πυροφυλάκεια και πρώην εργοστάσια ξυλείας!
Δηλαδή βλέπουμε ένα συνεχές σχέδιο δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανέγερση όλο και περισσότερων κέντρων κράτησης. Και όπως είχαμε τονίσει και στη σχετική συζήτηση στη Βουλή «…μέσα στα ελληνικά δάση η συγκυβέρνηση θα δημιουργήσει… μπουτίκ – φυλακές παράνομων μεταναστών. Και βεβαίως αυτό αφορά και τα δάση μας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.»
Οι μεθοδεύσεις και οι επικίνδυνες πολιτικές για τους κατοίκους του Έβρου και της ΑΜ-Θ παίρνουν σάρκα και οστά και στην περίπτωση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τόσο οι συνθήκες υγιεινής όσο και ασφάλειας των κρατουμένων παράνομων μεταναστών δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και συμβάλλουν στην εν γένει υποβάθμισης της περιοχής.
Ωστόσο, αντί να υπάρχει στόχευση της κυβέρνησης προς την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αποσυμφόρηση της περιοχής από ανθρώπους, οι οποίοι δεν θέλουν να μένουν επ’ αόριστον κρατούμενοι στην Ελλάδα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων παραχωρήθηκαν επιπλέον 50 προκατασκευασμένοι οικισμοί, οι οποίοι προφανώς θα στεγάσουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών.
Πράγματι, το ΚΕ.Π.Υ. στο Φυλάκιο Ορεστιάδας τείνει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών στον ευρωπαϊκό χώρο.
Τέλος, εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους υπηρετούντες αστυνομικούς δημιουργεί και η λειτουργία των φυλακών στις Φέρες του Νομού Έβρου, κατά το ήμισυ για την κράτηση ποινικών και κατά το ήμισυ για την κράτηση παράνομων μεταναστών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όπως γίνεται κατάφορα αντιληπτό, ο Έβρος και η ΑΜ-Θ έχουν μετατραπεί σε μια μεγάλη φυλακή κράτησης ανθρώπων, οι οποίοι και στα πλαίσια συνεργασίας με την Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να συγκεντρώνονται και να παραμένουν επ’ αόριστον στη χώρα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Έχετε στα πλάνα σας να δημιουργήσετε ανοικτό κέντρο κράτησης στην Ορεστιάδα ;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε σχετικά με τις σχολές Αστυφυλάκων της Κομοτηνής και της Ξάνθης, οι οποίες από δήθεν προσωρινά κέντρα κράτησης έχουν μετατραπεί σε μόνιμα;
3. Υπάρχει πλάνο επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου ή τα πλάνα σας είναι η μετατροπή και αυτής σε κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών;
4. Θα εξακολουθήσουν οι Φυλακές στις Φέρρες να συστεγάζουν ποινικούς και λαθρομετανάστες;


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑