Ειδήσεις

Published on August 28th, 2014 | by fileto

0

Το LNG μπορεί να σώσει την Ελλάδα σε μια ενεργειακή κρίση;

Στις εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα σχετικά με το φυσικό αέριο σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει μια διακοπή στην προμήθειά φυσικού αερίου αναλύει το περιοδικό Forbes, ενώ αναφέρεται και στην αίτηση του υπουργού Ενέργειας για το μηχανισμό στήριξης, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια σε περίπτωση μίας πιθανής διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω της Ουκρανίας. Το Forbes αναφέρεται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία αποτελεί περίπου το 60% της εγχώριας ζήτησης και τοποθετεί την  Ελλάδα στον κατάλογο των Ευρωπαίων καταναλωτών με ένα αβέβαιο μέλλον. “Καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρώπης, η απειλή μιας πιθανής διακοπής των εισαγωγών φυσικού αερίου έχει αναγκάσει πολλούς να αναζητήσουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, ειδικά μπροστά από τους επόμενους χειμερινούς μήνες”, τονίζει ο αρθρογράφος.

Όπως η Ιταλία, η Ελλάδα επεδίωξε λύσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των νέων συμφωνιών εισαγωγής και τη δυνατότητα  εγχώριας παραγωγής. Για την Αθήνα, αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη έμφαση στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και ενίσχυση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη προς τον αρμόδιο επίτροπο για τα Ενεργειακά, Γκίντερ Ετινγκερ, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία η Ελλάδα ζήτησε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα διατεθεί στη χώρα πλεόνασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε περίπτωση καθυστέρησης ή διακοπής των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η αύξηση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου πιθανόν να μη κάνει μεγάλη διαφορά άμεσα, διότι χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές. Ωστόσο μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη της Ε.Ε. για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει, έχει επίσης αρχίσει να πιέζει για μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η Αθήνα έχει επίσης μια συντονισμένη προσπάθεια για να διεκδικήσει μερίδιο της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή να είναι κομβικό σημείο μεταφοράς για τα ισραηλινά και κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου, συμμετέχοντας στην κατασκευή αγωγών  φυσικού αερίου

Πηγή: newmoney.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑