Άποψη - Γνώμη

Published on August 30th, 2014 | by fileto

0

Ελλάδα το γηροκομείο της Ευρώπης

Yπήρχε μια θαυμάσια ταινία η οποία είχε τον ευρηματικό τίτλο «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν».

Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα άλλο σενάριο το οποίο αποσκοπεί στην δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας η Ελλάδα από χώρα ανάπτυξης θα γίνει χώρα διακοπών και ευγηρίας.

Είχε αποκαλυφθεί πριν από τέσσερα χρόνια ότι υπήρχε σχέδιο ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας από την Ελλάδα, η οποία βασιζόταν σε πρότζεκτ του Τζώρτζ Σόρος ώστε να τροφοδοτείται η γηραιά ήπειρος με προϊόντα βιολογικά.

Είχε στηθεί μια ολόκληρη πλατφόρμα για τον λόγο αυτό και όπως αναφέρουν οι γνωστοί τύποι που τους αρέσει η συνωμοσιολογία, είχε να κάνει με διάφορα προγράμματα τα οποία υλοποιούσε ΜΚΟ στην ορεινή Ροδόπη της ελληνικής Θράκης και υπήρχαν αποκαλύψεις για κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Εγώ αυτά δεν τα πιστεύω, κι αυτοί οι συνωμοσιολόγοι είναι πάντα σκοτεινοί τύποι που δεν ξέρεις τι νταλγκά βαράνε.

Πάμε στο σήμερα. Μου κάνει εντύπωση ότι ένα νέο πρότζεκτ περιφέρει στην Ελλάδα ο πολύς κ. Ιωακείμ Φούχτελ ο κολλητός της κυρίας Μέρκελ και Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, διορισμένος από την Καγκελάριο.

Ο και Φουχτελάκης επονομαζόμενος από τους ευρηματικούς Κρήτες, περιφέρει ένα σχέδιο δημιουργίας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ανά την ελληνική επικράτεια, και το έχει τάξει μέχρι σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θράκη και Ρόδο.

Ο ίδιος πιστεύει  ότι η χώρα μας στην οποία είναι κάτι σαν επιτετραμμένος της Γερμανίας, θα πρέπει να δώσει έμφαση στον τουρισμό για να διαβεί τον Ρουβίκωνα της ανάπτυξης.

Θεώρησε θετικό το γεγονός ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας, έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει τον δικό της ξεχωριστό τουριστικό «φάκελο». Πρόκειται για επιλογές που εναπόκεινται σε μεγάλο βαθμό σε πρωτοβουλίες που δύνανται να λάβουν κατά τόπους δήμοι και περιφέρειες. Σε εθνικό επίπεδο, επισήμανε ότι μια καλύτερη προετοιμασία της χώρας στον τουρισμό, θα την «ανεβάσει» σε καλύτερη θέση απέναντι σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία, όταν αυτές ανακάμψουν. Για αυτό και, όπως είπε, απαιτείται η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων, π.χ. περιηγητικού τουρισμού ή αγροτουρισμού.

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να αποκομίσει πολλαπλά κέρδη επενδύοντας στον τουρισμό υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέχει» στη Ρόδο, όπου αναπτύσσεται ένα νέο είδος τουρισμού και, εν ολίγοις, στοχεύει στην προσέλκυση ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι αναμένεται να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών από τη Γερμανία.

Το πρόγραμμα αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους με ιατρικά προβλήματα (αλτσχάιμερ, άνοια, κινητικά προβλήματα). Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και σεμινάρια από γιατρούς και ειδικούς νοσηλευτές στη νοσηλευτική σχολή Ρόδου. Η νέα αυτή μορφή τουρισμού, επιδιώκει να διευκολύνει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και τους συγγενείς τους, να κάνουν διακοπές και να έχουν συγχρόνως την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Οι πρώτοι που επέλεγαν το συγκεκριμένο «πακέτο διακοπών» ήταν Γερμανοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων τους καλυπτόταν από τα γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία. Νέο γκρουπ επισκεπτών, υπολογίζεται να επισκεφθεί στη Ρόδο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV). Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζονται οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών της Ρόδου, καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ΄ οίκον νοσηλείας. Συνεργάζονται και οι Γερμανοί εταίροι αυτής της δράσης, η Κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη, καθώς και η DEKRA.

Είχα δει πριν από χρόνια ένα ρεπορτάζ νομίζω στο Euronews που έδειχνε τις κοινότητες των βορειοδυτικών γερόντων στην Ιβηρική χερσόνησο όπου εγκαταλελειμμένα χωριά από Ισπανούς είχαν γίνει θέρετρα για γέρους οι οποίοι με την καλή σύνταξη της χώρας τους ζούσαν σχεδόν βασιλικά στην υπανάπτυκτο Νότο.

Το ρεπορτάζ ξεκινούσε από το νεκροταφείο του παραθαλάσσιου χωριού όπου έδειχνε ότι υπήρχε ιδιαίτερος χώρος ταφής των γερόντων βορειοευρωπαϊκών χωρών και κυρίως Γερμανών, λέγοντας ο ρεπόρτερ, ότι για όλους αυτούς, εδώ στον νότο έλαχε να είναι η τελευταία τους πατρίδα.

Να μια αχτίδα ανάπτυξης για τα σπίτια που θα χαθούν, για χωριά εγκαταλειμμένα από μετανάστες Έλληνες στην αλλοδαπή και φυσικά σε μια χώρα όπου θεωρείται από τους ξένους η πατρίδα της μακροζωίας.

Λέγανε θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης και φυσικά καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Αλλά τελικά θα γίνουμε και το γηροκομείο της Ευρώπης που και σ’ αυτό το σενάριο δεν μας παίρνει να αρνηθούμε τον ρόλο μας.

Όντως είμαστε ένα οικόπεδο όπου οι ελέφαντες καταλήγουν για την τελευτή του βίου τους.

Η ανάπτυξη έρχεται. Ετοιμαστείτε!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑