Εκδηλώσεις

Published on September 5th, 2014 | by fileto

0

Ο καπνός της ΑΜ-Θ στη Θεσσαλονίκη από την Τράπεζα Πειραιώς

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζεται, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, η έκθεση «Καπνός / Tobacco 101 σημειώσεις για τα ανατολικά καπνά / 101 notes on oriental tobacco», που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και του Πολιτιστικού της Ιδρύματος. Μέσα από αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να διατρέξει την ιστορία του καπνού και μαζί της ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

Η έκθεση αναδεικνύει τον ανατολικό καπνό ως ένα πολυδιάστατο εμπορικό αγαθό προσεγγίζοντάς τον ιστορικά, μέσα από διαφορετικές οπτικές. Άλλωστε ο καπνός εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά γεωργικά προϊόντα της χώρας μας, καθώς τα ελληνικά καπνά ήταν και είναι ποιοτικά ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εργασία στον τομέα επεξεργασίας του καπνού και της βιομηχανικής παραγωγής τσιγάρων συνετέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων, όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη.

Την επιμέλεια της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, έχει ο αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης και την ιστορική μελέτη η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Ρεντετζή. Συμμετοχή στην έκθεση έχει επίσης το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, παρουσιάζοντας τεκμήρια βιομηχανικής κληρονομιάς που αφορούν στην κατασκευή εκσυγχρονισμένων καπναποθηκών στην πόλη της Καβάλας τη μεταπολεμική περίοδο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑