Άποψη - Γνώμη

Published on September 6th, 2014 | by fileto

0

Ήταν κάποτε ένα Κίνημα

Η ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα UNDERGROUND τελειώνει με την εξής φράση: «Ήταν κάποτε μια χώρα», εννοώντας την Γιουγκοσλαβία που διαμελίστηκε εξ αιτίας της αλαζονείας, της διαφορετικότητας και της βαλκανικής κουτοπονηριάς.

Στην φράση αυτή βάλτε και την ρήση του θυμόσοφου και ευεργετηθέντος από το ΠΑΣΟΚ πολιτικού Θεόδωρου Πάγκαλου: «Προτείνω την αυτοδιάλυση όλων αυτών των σχημάτων, του ΠΑΣΟΚ, της «Ελιάς», της ΔΗΜΑΡ και των 58. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει κυβερνητική δυναμική και κυβερνητικές φιλοδοξίες» είπε χαρακτηριστικά.

Με λίγα λόγια εφόσον ένα σχήμα ξεφουσκώνει, είναι για τον Καιάδα, οπότε πάπαλα.

Μετά τα γεγονότα του Ζαππείου όπου ποιος ξέρει ποιοι φωτεινοί εγκέφαλοι επέλεξαν να εορτάσουν την 3η του Σεπτέμβρη με ταρατατζούμ, αντί να πάνε και κρυφίως να αφήσουν τρία τριαντάφυλλα στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά λοιπόν τα θλιβερά γεγονότα ήρθε η εσωστρέφεια και προφανώς η γκρίνια που μοιάζει με τους τριγμούς του σαπιοκάραβου πριν τσακιστεί στα βράχια και στην μανιασμένη θάλασσα.

Τους τίτλους τέλους τους έβαλε το 2009 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που τώρα οι θιασώτες του έρχονται να υπογραμμίσουν ότι μάλλον ο Βενιζέλος φταίει που πουλήθηκε για την εξουσία στα συμφέροντα.

Εκείνοι που υπέταξαν και βεβήλωσαν μια χώρα με τις επιλογές τους και την αναξιόπιστη συνταγή τους δηλαδή πως πρέπει να τιμωρηθούν;

Μια γερμανική εφημερίδα, η Frankfurter Rundschau σε ρεπορτάζ της αναφέρει:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ένα τίποτα» είναι ο τίτλος και στον υπότιτλο σημειώνει πως «οι Έλληνες Σοσιαλιστές, κάποτε η πιο σημαντική δύναμη της χώρας, φαίνεται τώρα να διαλύεται». Το άρθρο ξεκινάει αναφερόμενο στη σαραντάχρονη ιστορία του κόμματος, στην ίδρυσή του το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη μεγάλη εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 με 44% αλλά και την κατακόρυφη πτώση στις εκλογές του 2012 συγκεντρώνοντας μόλις το 12%. «Ήταν η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία των δυτικοευρωπαϊκών κομμάτων» σημειώνει η εφημερίδα.

Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου και καταλήγει: «Στην επίσημη 40χρονη γιορτή του κόμματος ο Παπανδρέου έλαμψε δια της απουσίας του. Αντ’ αυτού είχε μια καλοπληρωμένη ομιλία σε μια εκδήλωση της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας (Royal Bank of Scotland).

Στη σημερινή του εκδοχή, το διαιρεμένο κόμμα δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 3%.

Το άλλοτε ισχυρότατο λαϊκό κόμμα έχει μετατραπεί σε ένα μαραμένο λουλουδάκι (sic).

Το γεγονός αυτό ανησυχεί και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (γιατί μια αυτομόληση στελεχών ρίχνει την κυβέρνηση που θέλει να κρατήσει πάσει θυσία μέχρι το 2016).

Ο Σαμαράς τονίζει η εφημερίδα κυβερνάει από το 2012 σε έναν συνασπισμό με τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ.

Όχι μόνο πολλοί ψηφοφόροι αλλά και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στράφηκαν στο αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ θα πέσει και η κυβέρνηση Σαμαρά».

Μάλιστα όλα αυτά λίγο ως πολύ γνωστά. Αλλά τι να λένε τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι στην απ΄έξω;

Για παράδειγμα ο Παντελής Οικονόμου τι να λέει;

«Η παράταξη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και είχε κεντρική θέση και όχι κεντρώα. Βεβαίως με πρώτιστη ευθύνη δική της, της ανεύθυνης ηγεσίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που κάθονταν απ’ έξω και πετούσαν πέτρες όταν η χώρα βυθιζόταν και εν μέρει και του εκλογικού σώματος. Πρωτίστως είναι οι πρωτοβουλίες και κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή αυτή τη στιγμή. Εμφανίζεται ως “Ελιά” ή “Δημοκρατική Παράταξη”.

Τότε ανησύχησα και πήρα τηλέφωνο ένα φίλο αστρολόγο να μου πει τα μελλούμενα.

Και τι μου είπε ο κερατούκλης: Μα σου το είπα αγαπητέ μου μόλις μπήκε η νέα χρονιά: «Σαρωτικές αλλαγές σηματοδοτούν τα ουράνια δρώμενα της νέας χρονιάς και για τη χώρα μας (ειδικά στο πολιτικό σκηνικό), όπου τα άστρα προβλέπουν μεταξύ άλλων επιστροφή του Κώστα Καραμανλή και διάλυση του ΠΑΣΟΚ»

Και με τάπωσε!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑