Ειδήσεις

Published on September 11th, 2014 | by fileto

0

Smart Specialisation νέο πρόγραμμα στη Δράμα

Οι προοπτικές που διανοίγονται για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, μέσω του προγράμματος “Έξυπνη Εξειδίκευση” (RIS3), παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης,. Η εκδήλωση είχε ως θέμα: “Στρατηγικές Έρευνας και Καινοτομίας Για Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) στη Βόρεια Ελλάδα και Κρατικές Ενισχύσεις για Οικονομική Ανάπτυξη 2014 -2020” και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ.
Η “Έξυπνη Εξειδίκευση” (RIS3 Στρατηγικές Έρευνας και Καινοτομίας για Έξυπνη Εξειδίκευση) είναι μια στρατηγική προσέγγιση για την οικονομική ανάπτυξη μέσω στοχευμένης υποστήριξης της έρευνας, της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.
Η “Έξυπνη Εξειδίκευση”, επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει κάθε περιοχή, με έμφαση στην αναβάθμιση του δυναμικού καινοτομίας και την παραγωγική απόδοση βασικών τομέων, προωθώντας νέες καινοτόμες δραστηριότητες, συμπληρωματικές στα υπάρχοντα παραγωγικά στοιχεία.
Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, είπε ότι στην προσπάθεια που καταβάλλει την επόμενη δεκαετία η ΕΕ να εξελιχθεί σε μια έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς περιορισμούς οικονομία, έθεσε ως προτεραιότητες να καταστεί η καινοτομία σημείο αναφοράς για όλες τις περιφέρειες, να επικεντρώσει στις επενδύσεις και να δημιουργήσει συνέργειες.
Να σημειωθεί, ότι το ΥΜΑ-Θ, αποτελεί έναν από τους 10 εταίρους που συμμετέχουν στο έργο: “Smart Specialisation”, το οποίο αφορά στην προώθηση των στρατηγικών για την έξυπνη περιφερειακή εξειδίκευση. Πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται να προσδιοριστούν στοχευμένες επενδυτικές προτεραιότητες, διασυνοριακής φύσεως, όπως είναι το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας: “Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013”, καθώς και δράσεις που εστιάζουν στην επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία.
“Επενδύοντας στην εξειδίκευση και την καινοτομία, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες, όπου η Ελλάδα μακροπρόθεσμα θα αναδειχθεί σε ισχυρό παράγοντα του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντός”, είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Ορφανός.
Στην υλοποίηση του έργου “Smart Specialisation”, συμμετέχουν μαζί με το ΥΜΑ-Θ, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης και Δράμας, ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, και 4 φορείς από τη Βουλγαρία.

www.dikaiologitika.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑