Εκδηλώσεις

Published on September 13th, 2014 | by fileto

0

Φίρμες Ρώσοι τενόροι στην Αλεξανδρούπολη

Ξεχωριστές συναυλίες με κορυφαίους ρώσους σολίστ όπερας και διάσημους ρώσους τενόρους και ρωσίδες σοπράνο, στην Αθήνα, την Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη ολοκληρώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Ημέρες Ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα.

Με την Ιρίνα Ματάεβα ο Τροφίμοβ σε Αθήνα και Αλεξανδρούπολη

Την Τρίτη 21 και την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, ο τενόρος Αλέξανδρος Τροφίνοβ… αλλάζει παρτενέρ και συναντά την σοπράνο Ιρίνα Ματάεβα, συνοδευόμενοι με ακοπανιαμέντο σε δύο συναυλίες στο Θέατρο του Δημαρχείου της Αθήνας και στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης αντίστοιχα. Το καλλιτεχνικό δίδυμο συνοδεύει στο πιάνο η διεθνούς φήμης και πλλαπλά βραβευμένη πιανίστα Ιάνα Ζούμποβα.

# Η Ιρίνα Ματάεβα, απόφοιτος του κρατικό κονσερβατορίου του Ρίμσκι-Κόρσακοφ της Αγίας Πετρούπολης (1999) , είναι επίσης σολίστ του Μαριίνσκι. Εχει τραγουδήσει στα κορυφαία θεατρα του κόσμου, όπως τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου και η Σκάλα του Μιλάνο, στα πλαίσια διεθνούς περιοδείας θεάτρου Μαριίνσκι σε Φινλανδία, Κίνα, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, ΗΠΑ και Αργεντινή. Εχει τιμηθεί με το βραβείο του Τέταρτου Διεθνούς διαγωνισμού του Ρίμσκι-Κόρσακοφ (Αγία Πετρούπολη, 2000), καθώς και με το ανώτατο θεατρικό βραβείο της Αγίας Πετρούπολης “Golden Sofit” για το σόλο της Jenufa.
# Η Ιάνα Ζούμποβα, κάτοχος πολλών διεθνών βραβείων, είναι απόφοιτος από το Κρατικό Κονσερβατόριο της Μόσχας. Ακομπανιάρει στην Ακαδημία των νέων τραγουδιστών αλλά και την χορωδία του θεάτρου Μαριίνσκι. Εχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδείες τόσο μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και στο εξωτερικό. Εχει συνεργαστεί με τους κύριους σολίστ των βασικών μουσικών θεάτρων της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα με τον Ιλντάρ Αμπδραζάκοβ, την Βερονίκα Δζιόεβα , την Αναστασία Καλάγκινα και την Όλγα Πούντοα, καθώς και με κορυφαίους μουσικούς, μεταξύ των οποίων η Λαρίσα Γκέργκιεβα και ο Ιλιά Ιόφ. Συμμετέχει στο θέατρο Μαριίνσκι, στη Κρατική Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, στο διεθνές Σπίτι της Μουσικής στην Μόσχα, και στο Κρατικό Ερμιτάζ.

Μάγεψε την Αλεξανδρούπολη η χορωδία Sretensky,
της Μονής Υπαπαντής της Μόσχας

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την μοναδική συναυλία της περίφημης Χορωδίας της Μονής Υπαπαντής της Μόσχας, στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διεθνούς φήμης χορωδία της Ιεράς Μονής Υπαπαντής της Μόσχας, Sretensky, σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο με ρώσικα τραγούδια αλλά και ορθόδοξους εκκλησιαστικούς ύμνους από τραγουδιστές της Ακαδημίας χορωδιακής τέχνης της Μόσχας, του κονσερβατορίου της Μόσχας και της Μουσικής Ακαδημίας Γκνέσιν, και φυσικά φοιτητές και αποφοίτους της ομώνυμης Ιερατικής Σχολής.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Δήμαρχος  Ευάγγελος Λαμπάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας, Αλεξέι Ποπόβ, η Πρόεδρος του «Ρώσικου Σπιτιού» Ιουλία Γαβρίλοβα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Παλλινοστούντων Επιχειρηματιών  Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης (Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), πλήθος δημοτικών συμβούλων και Αντιδημάρχων, κληρικών κλπ.

Μήνυμα του Υπουργού Πολιτισμού

Εκτεταμένη αναφορά στην χορωδία Sretensky, αλλά και στο συγκρότημα Grand -Quartet με τους τενόρους και τις σοπράνο του Θέατρο Μαριίνσκι επεφύλαξε στο μήνυμα του ο ρώσος Υπουργός Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι:
«Σας συγχαίρω εγκάρδια για το άνοιγμα των Ημερών του Ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα.
Η παλιά πολιτισμική συνεργασία ενώνει την Ρωσία και την Ελλάδα.Το 1828 η Ρωσία ήτανε η πρώτη χώρα που αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το νέο Ελληνικό κράτος που μόλις απελευθερώθηκε από την τουρκοκρατία.
Το 2016 ανακηρύχθηκε ως έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ρωσία.
Ο στόχος του είναι να δυναμωθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα τέχνης και πολιτισμού. Γι’ αυτό το 2014 η διεξαγωγή των Ημερών του Ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ σπουδαίο στάδιο για την προετοιμασία του έτους 2016.
Οι εκδηλώσεις των Ημερών του ρωσικού πολιτισμού θα παρουσιάσουν μια πλούσια ποικιλία της σύγχρονης ρωσικής μουσικής. Ανάμεσα στους μετόχους είναι η χορωδία της Ιεράς Μονής Υπαπαντής (Sretensky), το ενόργανο συγκρότημα “Grad-quartet”, οι αριστοτέχνες της ρωσικής σχολής φωνητικής.
Οι καλεσμένοι στις συναυλίες θα ακούσουν τους ορθόδοξους ψαλμούς, την κλασσική μουσική σε ιδιόμορφες ενορχηστρώσεις, τα τραγούδια της ρωσικής και ευρωπαϊκής όπερας.
Είμαι σίγουρος πως η εκτέλεση των Ρώσων καλλιτεχνών θα δώσει μια καινούρια εντύπωση στο Ελληνικό ακροατήριο και θα δυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας».

Είσοδος ελεύθερη

Ο κύκλος των εκδηλώσεων (όλες με ελεύθερη είσοδο) κλείνει με “επιστροφή” στην Αλεξανδρούπολη, στις 23 Οκτωβρίου.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής με την υποστήριξη της Πρεσβείας, του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία και του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού,σε συνεργασία με την οργάνωση “Ρωσικό Σπίτι στην Ελλάδα” και την υποστήριξη της Αρχιεπισκοπής και των Δήμων Αθήνας, Κορίνθου και Αλεξανδρούπολης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

23 / 10 – Αλεξανδρούπολη, Δημοτικό Θέατρο
Βραδιά φωνητικής
Με τον Αλέξανδρο Τροφίμοβ και την Ιρίνα Ματάεβα,
συνοδευομένοι με ακομπανιαμέντο. Στο πιάνο η Ιάνα Ζούμποβα
Ώρα έναρξης: 19.00 – Είσοδος ελεύθερη


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑