Ειδήσεις

Published on September 14th, 2014 | by fileto

0

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης  στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εισαγωγικά αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιφέρεια, που λόγω της οικονομικής κρίσης υπέστη σχεδόν το διπλάσιο πλήγμα από ότι η υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες δυνατότητές της, τις οποίες και περιέγραψε, στη μοναδική πλεονεκτική γεωγραφική της θέση, στο άνοιγμα για πρώτη φορά των εξωτερικών συνόρων σε ικανοποιητικό βαθμό προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, στην απόφαση αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας με την εισαγωγή νέων στόχων και εργαλείων, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της αλλά και στην προσπάθεια εισαγωγής ενός περισσότερου ευέλικτου τοπικού μοντέλου διακυβέρνησης, την Αιρετή Περιφέρεια.

Έθεσε ευθέως σειρά ζητημάτων προς την Κυβέρνηση και τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών, μεταξύ των άλλων:

1.  τη λήψη φορολογικών και άλλων  μέτρων για την εξισορρόπηση των ευνοϊκότερων φορολογικών καθεστώτων σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, που οδηγούν σε μετανάστευση επιχειρήσεων και όχι μόνο

2. τον απεγκλωβισμό των φυσικών λατομικών μας πετρωμάτων, όπως ο θρακικός ζεόλιθος, από νομοθετικές ή γραφειοκρατικές καταστάσεις, ώστε σε περιόδους κρίσης να μην παραμένουν αχρησιμοποίητα αλλά να εκμεταλλευθούν προς όφελος της κοινωνίας

3. να αποδοθούν οι αναγκαίοι διαρθρωτικοί πόροι  από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και το Π.Δ.Ε.

4. οι επιβαρύνσεις από τα πάσης μορφής ήδη διερχόμενα δίκτυα, οριζοντίως σε μήκος 100αδων χλμ, μέσα από την Περιφέρειά μας, τα πάσης μορφής ενεργειακά δίκτυα, είναι μεγάλες και οι τοπικές κοινωνίες δικαιούνται ανταποδοτικά οφέλη

5. να ρυθμιστεί ομοίως με τα νησιά του Αιγαίου η επισκεψιμότητα από την Τουρκία με την Visa των 72 ωρών

6. να στηριχθεί η βαριά πληττώμενη, περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα από λόγους υφιστάμενων εξαρτήσεων από το κράτος,  επιχειρηματικότητα της περιοχής μας.

7. να στηριχθεί ιδιαίτερα η απασχόληση, να υπάρξουν στοχευμένα προγράμματα κάλυψης κοινωνικών ελλειμμάτων φτώχειας και ανέχειας με δεδομένη την ύπαρξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου ακολούθησε  ομιλία με θέμα το θρακικό ζεόλιθο από την κ. Σάνη Καπράγκου, από την ομάδα του καθηγητή κ. Νίκου Λυγερού,  που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑