Ειδήσεις

Published on September 15th, 2014 | by fileto

0

Οργή διαπίστωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους κτηνοτρόφους της Θράκης

Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μια κατά βάση αγροτική περιφέρεια. Μια περιφέρεια που πλήττεται από την ανεργία, που σε όλους τους νομούς της ξεπερνά το 40%. Κοντά στους χιλιάδες ανέργους της περιφέρειας προστίθενται και οι κτηνοτρόφοι.

Αυτοί που επλήγησαν όσο κανείς από την επιδημία της ευλογιάς και είδαν χιλιάδες ζώα τους να θανατώνονται, άλλα να μπαίνουν σε καραντίνα και οι ίδιοι να επωμίζονται το κόστος των ζωοτροφών. Και κοντά στην ευλογιά ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός.

Μόνο 49 κτηνίατροι υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια, 9 στον Έβρο, που δέχτηκε τεράστιο πλήγμα από την ευλογιά, και 3 στην Καβάλα. Να σημειωθεί ότι το λιμάνι της Καβάλας είναι ταυτόχρονα πύλη εξόδου της χώρας. Και όλα αυτά σε μια περιφέρεια που έχει 1.200.000 αιγοπρόβατα, 120.000 βοοειδή, 120.000 χοιρινά, 700.000 κοτόπουλα και 11 σφαγεία.

Την λύσηπροσπάθησε να δώσει ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου κατά την περιοδεία του στη Θράκη. Πήγε στον Έβρο, όπου είδε το μέγεθος της καταστροφής στους κτηνοτρόφους, αλλά και στην Κομοτηνή, όπου σε μια ανοιχτή εκδήλωση στη γεμάτη από κτηνοτρόφους αίθουσα άκουσε τα προβλήματα και εξέφρασε τις θέσεις του κόμματος.

“Για μας ο αγροτικός τομέας, ο πρωτογενής τομέας, αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την ανόρθωση της χώρας. Μην ξεχνάμε” λέει ο Βαγγέλης Αποστόλου, “ότι το 50% του λαού μας έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Το στοίχημα για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι να καταστήσει τα προϊόντα ανταγωνιστικά. Κοινός τόπος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των κτηνοτρόφων ήταν το γεγονός ότι στη χώρα υπάρχει εξαιρετική ποιότητα ζώων και αυτό εξαιτίας του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών. Στόχος είναι”, λέει ο Βαγγέλης Αποστόλου, “η φυτική παραγωγή να στηρίζει τη ζωική”. Όσο προχωρούσε η συζήτηση, έβλεπες στα σφιγμένα πρόσωπα των κτηνοτρόφων την ελπίδα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια δυσπιστία έναντι όλου του πολιτικού συστήματος. Όμως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μαζεύτηκαν τόσοι κτηνοτρόφοι σε μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό κάτι λέει.

Σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τα ζητήματα και κάνουν λόγο για την υπερφορολόγηση των κτηνοτρόφων και αναφέρουν ότι το 1980 εισάγαμε μόνο το 20% του βοείου κρέατος και ήμασταν αυτάρκεις στο αγελαδινό γάλα. Σήμερα εισάγουμε το 90% του βοείου κρέατος και το 65% του αγελαδινού γάλακτος. Έχουμε ποσόστωση για 830.00 τόνους βοείου κρέατος και καλύπτουμε μόνο τις 600.000 τόνους. Ο λόγος; Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι οι ίδιοι, δεν υπάρχουν πια κτηνοτρόφοι. Μας τελειώνουν, λένε, μας τελειώνουν.

Αυτή η φωνή αγωνίας των κτηνοτρόφων ουσιαστικά συνόδευε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Βαγγέλη Αποστόλου, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεμπέκ, τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Μορφίδη, τον πρώην βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά και τον πρώην περιφερειακό σύμβουλο Τάκη Χαρίτου.

πηγη: Αυγή


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑