Άποψη - Γνώμη

Published on September 15th, 2014 | by fileto

0

Πρόβα πρωθυπουργού από τον Αλέξη

Πολλοί ήταν αυτοί που είδαν στην ΔΕΘ ότι κάτι αλλάζει στον πολιτικό χάρτη της χώρας και οδηγεί στο τέλος της μεταπολίτευσης.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα αριστερό σε ένα αστικό κόμμα με έφοδο στο κάστρο της εξουσίας και με πρόβα πρωθυπουργικού κουστουμιού από τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη στην ομιλία του και η συνέντευξη Τύπου ήταν μια συνέντευξη αρχηγού εν αναμονή για το Μαξίμου.

Μπορεί στα μάτια του να υπήρχε ένα παγερό βλέμμα εξουσίας όπως κι αυτό του πρωθυπουργού, αλλά οι διακηρύξεις και η κατάθεση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ανάμεσα στα έσοδα και στις παροχές είχε στόχο να σαγηνεύσει την μεσαία τάξη η οποία θρυμματίζεται από την συνεχιζόμενη κρίση χωρίς να έχει δει την πυξίδα της σωτηρίας της.

Διχαστικά διλλήματα δεν υπήρχαν στην ομιλία του Τσίπρα στην ΔΕΘ και η φράση «αυτοί ή εμείς» κυρίαρχη παντού.

Διακηρύξεις όπως «κανείς Έλληνας χωρίς τροφή, ρεύμα και στέγη» παρέπεμπαν σε τακτικές και συνθήματα του χθες με αριστερό προσανατολισμό, ενώ το ότι τόνιζε τις επαφές του με δυτικοευρωπαίους κουμανταδόρους ερχόταν να ερεθίσει τα αυτιά κεντροδεξιών που τους έχει σφηνωθεί η ιδέα ότι ο Τσίπρας θα μας πάρει τα σπίτια αν εκλεγεί και θα μας βγάλει από την Ευρώπη.

Μπορεί ορισμένοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να τον άκουγαν και να έβγαζαν φλύκταινες αλλά λίγο τον ένοιαζε καθώς η σκληρή παρέα του αρχηγού έχει πάρει τις αποφάσεις της να ξεκόψει από την αγκυλωτική αριστερή γραμμή και να πάει σε πιο βατές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις.

Άλλωστε πρέπει αν θέλουν την εξουσία να πείσουν το πιο συντηρητικό και κεντρώο κοινό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο αμιγώς ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο διεκδικεί την αναβάθμιση της χώρας στα ευρωπαϊκά σαλόνια και ουχί την απομόνωσή της από την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στο μείγμα τούτο προστέθηκε και η στοργή με την οποία περιέβαλλε τον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο υπονόησε ότι θα δεχόταν ασμένως για πρόεδρο της Δημοκρατίας – άλλωστε τα πρόσωπα είπε δεν έχουν σημασία- όμως ο ίδιος, εξ όσων γνωρίζει, δεν ενδιαφέρεται.

Το ευρώ είναι μονόδρομος είπε ο Αλέξης και η Ευρώπη επίσης κι αυτό άρεσε σε όσους πίστευαν ότι Τσίπρας σημαίνει επιστροφή στην δραχμή, είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο για να επικαλούνται στην Κουμουνδούρου και το έχουν κόψει αυτό το παραμύθι.

Τέλος κάλεσε όσους θέλουν από την ευρύτερη κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και λοιποί) να τον ακολουθήσουν στο νέο εγχείρημα και να δώσουν χείρα βοηθείας.

Φυσικά η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο σκηνικό και για μια ακόμη φορά το έριξε στην παλιά και προσφιλή μέθοδο του φόβου και της πλάκας.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα κοστίσει 2 δις, τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας 6,5 δις, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ 2 δις, η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ τιμάται 1,5 δις, το κόστος “εκκίνησης” για τη “σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια” 2 δις, ίδρυση επενδυτικής Τράπεζας με αρχικό κόστος 1 δις, οι 300.000 θέσεις εργασίας συνολικά 5 δις (3 δις τον πρώτο χρόνο).

Αυτά που είπε ο Τσίπρας στην οικονομική ανάλυση ακούγονται αλλά δεν είναι τερατώδη. Είναι αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση η οποία έπρεπε επίσης να διαπραγματευθεί με την Τρόικα και τους ευρωπαίους ένα σενάριο ελάφρυνσης της ελληνικής μεσαίας τάξης με κοινωνικά μέτρα και δημιουργία θέσεων εργασίας ώστε να ανασάνει και να πάψει να  πλήττεται σοβαρά από τις λανθασμένες κινήσεις της.

Τέλος οι φτωχοί που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο θα πρέπει να αισθανθούν το στοργικό χέρι του κράτους. Είναι αυτοί που όπως και να το κάνουμε έχουν προσφέρει στο Κοινό της χώρας τούτης και στοιβάζονται στα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και στις λίστες αναμονής για φάρμακα, γιατρό και συμπόνια.

Αν η συγκυβέρνηση δεν αλλάξει βιολί, τότε οι χορδές θα κοπούν και ο …Αλέξης έρχεται!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑