Ειδήσεις

Published on September 18th, 2014 | by fileto

0

Βιομηχανική κατασκοπεία σε βάρος εταιρείας γεωργικών μηχανημάτων

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος οχτώ (8) ατόμων – πέντε (5) ημεδαπών και τριών (3) αλλοδαπών – για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ημεδαπής επιχειρηματία, Προέδρου, Διευθύνουσας Συμβούλου και νομίμου εκπροσώπου εταιρείας κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, σε περιοχή της  Βορείου Ελλάδας, για «βιομηχανική κατασκοπεία» σε βάρος της εταιρείας της.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα ανωτέρω οχτώ άτομα αντέγραψαν σε εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, σχέδια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, τα οποία αποτελούν μοναδικές δημιουργίες της εταιρίας (πατέντες).

Στη συνέχεια, διέγραψαν τα στοιχεία αυτά από τους εξυπηρετητές (servers) της εταιρείας και τα διέθεσαν σε ανταγωνίστριες εταιρίες, έναντι άγνωστης χρηματικής αμοιβής, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία στην εγκαλούσα εταιρεία.

Μάλιστα, ένας εκ των δραστών είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, φωτογραφίες από μηχανήματα της μηνύτριας εταιρίας, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν δικές του κατασκευές.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και  παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε Διάταξη και Βούλευμα για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας διενεργήθηκαν νομότυπες αστυνομικές έρευνες στις οικίες δύο εμπλεκομένων ατόμων, όπου βρέθηκαν, σε σκληρούς δίσκους και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πληθώρα αρχείων και σχεδίων της εγκαλούσας εταιρίας, καθώς και αρχεία που καταδεικνύουν την συνεργασία των δύο εμπλεκομένων με ανταγωνίστριες εταιρίες.

Επίσης, στο πλαίσιο της ενδελεχούς και επισταμένης έρευνας, διακριβώθηκε ότι οι άλλοι δύο (2) εμπλεκόμενοι διαμένουν πλέον στο εξωτερικό, όπου έχουν αναπτύξει παρόμοια επαγγελματική δραστηριότητα με την καταγγέλλουσα εταιρία.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και (4) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση.

Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑