Ειδήσεις

Published on September 20th, 2014 | by fileto

0

Στηρίζουμε τον ΤΑΡ τόνισε ο Α. Σαμαράς

Πάσει θυσία θα προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου παρά τις αντιδράσεις, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το Μπακού όπου βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς και είχε επαφές με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ.

Εκτός των επαφών του ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, που οργάνωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

«Με τη συμμετοχή της στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Νότιου Διαδρόμου. Ο TAP, ως ένα κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, θα διασχίζει 543 χιλιόμετρα στη Θράκη και στη Μακεδονία, πριν μπει στην Αλβανία.

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη, που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης. Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος ανοίγει πολλές δυνατότητες, καθώς μπορεί να ενώνεται με τον κάθετο διάδρομο Ελλάδας – Βουλγαρίας και με άλλους αγωγούς που θα περνάνε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετέχοντας σε τέτοια έργα, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν εξαντλείται στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο. Η χώρα μας αναβαθμίζει τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, ενισχύοντας τη χωρητικότητα κατά 73%, για να φθάσει στα 225.000 κυβικά μέτρα, ενώ ένας δεύτερος σταθμός προωθείται τα επόμενα χρόνια στη βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, προχωρά στην έρευνα για υδρογονάνθρακες σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος.

Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας, προάγει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια: «Δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς, χτίζουμε γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς σε ευρύτερες περιοχές».

Ο νότιος διάδρομος δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα όραμα ενεργειακής υποδομής είναι ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένα όραμα μακράς συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους σε μία εκτεταμένη περιοχή, ήταν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑