Ειδήσεις

Published on September 24th, 2014 | by fileto

0

Οι Νέες Χώρες ανήκουν στο Πατριαρχείο είπε ο Βαρθολομαίος

Μια δήλωση που θα προκαλέσει συζητήσεις έγινε στην Ξάνθη δια στόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και αφορά την σχέση του Πατριαρχείου με τις λεγόμενες μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλαδή του μεγαλύτερου τμήματος της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η απάντηση σε ερώτηση είναι ξελαθαρη:”Μου κάνανε την ερώτησηΠαναγιότατε έχετε τη Διασπορά γιατί θέλετε και τις Νέες Χώρες; και απαντήσαμε αμέσως και ευθέως. Διότι μας ανήκουν. Ανήκουν στη Μητέρα Μαρτυρική Εκκλησία η οποία έδωσε το αίμα της για αυτές για να μείνουν ελληνικές επαρχίες. Οι σχέσεις μας δεν είναι ποσώς εθιμοτυπική είναι πολλώ μάλλον ευχαριστιακή, λειτουργική. Οι ποιμενάρχες των Μητροπόλεων τούτων (νέων χωρών), είναι προσφιλείς αδελφοί ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ συμμετέχουν στη διοίκηση της αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδας”.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού θρόνου επί των εν λόγω Μητροπόλεων που αποτελούν την ενδοχώρα αυτού, ειδικά μετά την απογύμνωση του από τις επαρχίες της Αν. Θράκης και της Μ. Ασίας” συμπλήρωσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα δεν “δεν αντιδικούμε με κανέναν, αλλά δεν πρόκειται να απεμπολίσουμε τα δικαιώματα της Εκκλησίας από τη Θράκη, την αιματοβαμμένη και ελληνική Μακεδονία, την υψηλόφρονη Ήπειρο και τα νησιά, γιατί το αντίθετο θα ήταν προδοσία στην πίστη, στην ιστορία και στο γένος. Ας σεβαστούμε όλοι τη Μητέρα Εκκλησία”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑