Άποψη - Γνώμη

Published on October 13th, 2014 | by fileto

0

Αχ Ελλάδα παινεμένη

Ποια πόλη, ποια χώρα, ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα, λέει ένα τραγούδι από τα αγαπημένα της νέας εποχής.

Μπορεί ο υφ. Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος να τιθασεύει την ακρίβεια στα λόγια και να γίνεται σκόνη στα παράθυρα του Μέγκα, αμφισβητώντας επίσημα στοιχεία, αλλά από την άλλη οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης καταγράφει η Στατιστική αρχή στην ετήσια έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, από το 2010 ως το 2013, δηλαδή τα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό πληθυσμού που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και στερείται βασικά αγαθά από τη θέρμανση της κατοικίας του, το πλυντήριο ρούχων, τη δυνατότητα να πληρώσει λογαριασμούς μέχρι και ελλείψεις στη διατροφή του (κρέας ή ψάρι) ξεπέρασε το 20%.

Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Το 40% των φτωχών Ελλήνων στερείται ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά, ενώ το 50% στερείται ακόμη και την θέρμανση, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα ευρήματα μιλούν για δυσκολίες πληρωμής πάγιων λογαριασμών ακόμη και από αυτούς που διαθέτουν ένα βασικό εισόδημα, δεν πάνε διακοπές τις οποίες ξέχασαν πάνω από το 70% των Ελλήνων και φυσικά κρέας δύο φορές την εβδομάδα στην καλύτερη. Για ψάρι ούτε λόγος μια και το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Τα τηλέφωνα κινητά και σταθερά κόβονται κατά χιλιάδες ημερησίως, αποταμιεύσεις δεν υπάρχουν πια, αυτοκίνητα παροπλίζονται με κατάθεση πινακίδων στην καλύτερη, η θέρμανση είναι είδος πολυτελείας σε πολλά σπίτια και φυσικά πολλά παιδιά σταματούν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους, μεταναστεύοντας για εύρεση εργασίας.

Η περιφέρεια στη Βόρεια Ελλάδα αιμορραγεί συνεχώς και η κατάσταση στα χωριά είναι δραματική.

Θα μείνω στην διατροφή που είναι το βασικό καθημερινό άγχος.

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με στοιχεία και όχι με μπαρμπούτσαλα και κορώνες, στερούνται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 4,7%.

Ποιοι στερούνται 4 από τα 9 βασικά αγαθά και υπηρεσίες (ηλικιακά): 23,3% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών, 35,2% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  21,6% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 64 ετών, 9,4% του πληθυσμού ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, 13,7% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω, 15,0% γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, 12,1% άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω.

Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 27,3% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 22,9% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 42,0% για τον φτωχό πληθυσμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της Χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.784 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.428 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 1.879 ευρώ.

Αλήθεια σε πόσα σπίτια μπαίνουν αυτά τα χρήματα; Στα μισά; Δεν νομίζω.

Τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας ζουν με 1000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και δεν μιλάμε γι’ αυτούς που είναι δύο δημόσιοι υπάλληλοι σε ένα σπίτι που πιθανόν να παίρνουν πολύ περισσότερα.

Στην άλλη άκρη της Μεσογείου στην Ισπανία, 2.306.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με έκθεση της Unicef. Κατά 290% αυξήθηκαν οι οικογένειες με παιδιά στις οποίες κανένας ενήλικας δεν εργάζεται.

Και μας έρχεται εδώ στην θαυμάσια χώρα του πολιτισμού και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θυμίζει τις προνοιακές παροχές μιας άλλης εποχής.

Για να το πάρει κάποιος πρέπει να μην έχει στον ήλιο μοίρα και είναι στην καλύτερη περίπτωση 400 ευρώ ανά οικογένεια για να μην πεθάνει στον δρόμο.

Εύγε λοιπόν στην φιλεύσπλαχνη χώρα της Αμφίπολης και του Παρθενώνα που θέλει τα αγάλματά της πίσω και από την άλλη έχει ανοίξει τον Καιάδα για τους ημεδαπούς της αλλόκοτης οικονομικής πολιτικής της.

Αχ Ελλάδα παινεμένη, πως κατάντησες καημένη!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑