Ειδήσεις

Published on October 21st, 2014 | by fileto

0

Ανησυχία για τον Έμπολα στα σύνορα

Ο ντόρος και η εξάπλωση του ιού Έμπολα σ’ ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν ιδιαίτερα τους κατοίκους αλλά και τις αστυνομικές αρχές στα σύνορα της χώρας και ιδιαίτερα στον Έβρο.

Αστυνομικοί και λιμενικοί ι απευθύνουν έκκληση αφ’ ενός μεν να ενημερωθούν για τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία, αφ’ ετέρου δε ζητούν να στελεχωθούν τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών με γιατρούς και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στο νοσοκομείο Έβρου που είναι πανεπιστημιακό, έχουν προβλεφθεί χώροι αν παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα, αλλά ακόμη η όλη διαδικασία βρίσκεται στα πλαίσια της οργάνωσης και σχεδιασμού.

Σε δελτίο Τύπου η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας με θέμα: «Έλλειψη ιατρικού προσωπικού-Μεταδοτικές ασθένειες» αναφέρονται τα εξής:

«Είναι γνωστό πως όλα αυτά τα χρόνια στον ευαίσθητο τομέα της υγιεινής των συναδέλφων δεν έχουν γίνει βήματα προόδου, άλλωστε είναι γνωστή σε όλους η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα κέντρα κράτησης, η έλλειψη ενημέρωσης του προσωπικού για τους τρόπους μετάδοσης των μεταδοτικών ασθενειών όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση του ιού Έμπολα, καθώς και η έλλειψη χορήγησης βασικών υλικών (όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).

Είμαστε αναγκασμένοι κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας να ερχόμαστε σε επαφή με τους αλλοδαπούς τόσο κατά τη διαδικασία ελέγχου και μεταφοράς, όσο και κατά τη διάρκεια φύλαξης αυτών στους χώρους κράτησης.

Επιπλέον οι χώροι κράτησης λαθρομεταναστών, κυρίως στα τμήματα, δεν πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, καθώς στερούνται των στοιχειωδών υποδομών που θα έπρεπε να υπάρχουν (π.χ. συχνή απολύμανση, στενότητα χώρου, w.c., ντους κ.α).

Ένα ακόμα στοιχείο που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των Αστυνομικών είναι η απουσία ιατρικών εξετάσεων στους αλλοδαπούς αμέσως μετά τη σύλληψη. Είναι επίσης γνωστό ότι οι αλλοδαποί προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να μην έχουν λάβει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ και η μακρόχρονη ταλαιπωρία που υφίστανται μέχρις ότου εισέλθουν στη χώρα μας τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε κάθε λογής ασθένεια. Παράλληλα αρκετοί από αυτούς είναι φορείς μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS), χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑