Ειδήσεις

Published on November 7th, 2014 | by fileto

0

Αδειάζει το Δημοκρίτειο από τις μεταγγραφές

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ.Γιώργος Παυλίδης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου έθεσε ως θέμα και απαίτησε την κατάργηση του Νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών που οδηγεί, εκ του αποτελέσματος, στην αποδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και σε πλήγματα κατά της Περιφερειακής κοινωνίας.
Ανέφερε σχετικά: «Δυστυχώς δεχόμαστε πλήγματα στα αυτονόητα. Όχι μόνο δεν ενισχύεται η Περιφέρεια με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει αλλά αντιθέτως μας αφαιρούν τα κεκτημένα.
Κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2014-2015 ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ανήλθε περίπου στους 4.000.
Με το καινούργιο όμως σύστημα μετεγγραφών του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 δικαιούνται μετεγγραφής και αποχωρούν 1551 φοιτητές (ποσοστό 39%) ενώ έρχονται στο ΔΠΘ μόνο τριαντατρείς (33) φοιτητές. Είναι γνωστό ότι το ΔΠΘ προσφέρει σοβαρό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο αποτελεί δε σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας για την περιοχή.
Δυστυχώς η αθρόα και μαζική φυγή φοιτητών από τις σχολές του ΔΠΘ θα αποδυναμώσει σε επικίνδυνο βαθμό τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και γενικότερα την τοπική κοινωνία, η βιωσιμότητα της οποίας συνδέεται στενά με την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Η οικονομική πλευρά του πλήγματος εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ. Ζητώ να εκδοθεί ψήφισμα και εκφράζω την αντίθεσή για την επιχειρούμενη συρρίκνωση του ΔΠΘ μέσω των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών και τα συνακόλουθα σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει επενδύσει πολλά στη συνύπαρξή της με το ΔΠΘ, καθώς επίσης να ζητηθεί η άμεση κατάργηση του Νόμου που πλήττει συλήβδην την ελληνική Περιφέρεια.
Ανέφερε ότι δυστιχώς τα προσδιοριζόμενα «κοινωνικά κριτήρια» λειτούργησαν μονομερώς στην κατεύθυνση φυγής από το Περιφερειακό μας Πανεπιστήμιο προς τα μεγλάλα αστικά κέντρα».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρότασή του.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑