Ειδήσεις

Published on December 1st, 2014 | by fileto

0

Δώρο στους δήμους τα κλειστά σπίτια

Συγγενείς σπεύσατε, σας αρπάζουν την περιουσία σας. Το θέμα είναι με ποιά κονδύλια οι δήμοι θα μπορούσαν τα αξιοποιήσουν την στιγμή που δεν έχουν ευρώ τσακιστό για να συντηρήσουν τα δικά τους κτήρια.

Προφανώς κάποιο λάκο έχει η φάβα και αυτός θα φανεί στο επόμενο διάστημα.

Ας πάμε στην ιστορία την οποία με σχέδιο νόμου που κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση σε ειδική συνάντηση των αρμοδίων υπουργών την ερχόμενη Πέμπτη, ανοίγει ο δρόμος για την τύχη των κλειστών και εγκαταλελλειμένων σπιτιών που βρίσκονται σε μεγάλους δήμους της χώρας.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες είναι άφαντοι ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση ή και την κυριότητα ενός ακινήτου, να το αξιοποιήσουν, να το μετασκευάσουν, να το μισθώσουν ή ακόμα και να το πουλήσουν, το ακίνητο πάει στον Δήμο.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα κατεδάφισης εγκαταλελειμμένου κτιρίου (μερική ή ολική), εφόσον αυτό έχει αναγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια ή είναι ερειπωμένο και επικίνδυνο. Ή, όπως αναφέρεται στο κείμενο του ν/σ, όταν «υπάρχουν μη θεραπεύσιμες παραβάσεις των κτιριοδομικών και πολεοδομικών κανονισμών».

«Το αστικό περιβάλλον τραυματίζεται από την υποβάθμιση της πόλης και είναι αναγκαία η αποκατάσταση των κτιρίων», υπογραμμίζουν συνεργάτες του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν κατά προτεραιότητα στις περιοχές με πυκνότητα εγκαταλελειμμένων στη βάση ειδικών διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο. Πιστεύεται πως τουλάχιστον τα μισά από τα εγκαταλελειμμένα θα μπορέσουν να σωθούν, ειδικά αν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα ή μνημεία.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων είτε αδρανούν.

Στις περιπτώσεις αυτές ο δήμος, ύστερα από δικαστική διαδικασία, αναλαμβάνει τη διαχείριση και αξιοποίηση του ακινήτου για 50 χρόνια, ενώ έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει τα δικαιώματά του σε ιδιώτη επενδυτή. Με την πάροδο της περιόδου αυτής το ακίνητο μπορεί να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη.

Μετά 10 χρόνια, αν δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης, το κτίριο περιέρχεται στην κυριότητα του δήμου. Αν ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί μέσα σε τρία χρόνια από την έκδοση της δικαστικής απόφασης που αποδίδει το ακίνητο στον δήμο, η κυριότητα επανέρχεται σε αυτόν.

ΠροϋποθέσειςΜία συν πέντε προϋποθέσεις θέτει η νέα ρύθμιση προκειμένου ένα ακίνητο να θεωρηθεί εγκαταλελειμμένο. Είτε είναι ημιτελές μέχρι το στάδιο των επιχρισμάτων (δηλαδή μέχρι το σοβάτισμα) και δεν έχει γίνει καμία εργασία για την αποπεράτωσή του κατά τα τελευταία 15 χρόνια ή ισχύουν αθροιστικά οι παρακάτω (και υποχρεωτικά οι δύο πρώτες) προϋποθέσεις:

  • Δεν έχει υποστεί καμία συντήρηση τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια και έχει ανάγκη από εκτεταμένη επισκευή.
  • Η εξωτερική του εμφάνιση καθώς και του περιβάλλοντος χώρου παρουσιάζουν εικόνα ερείπωσης ή έχει εκδοθεί πρωτόκολλο επικίνδυνου και ετοιμόρροπου κτιρίου.
  • Αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια και είναι εστία παραβατικότητας.
  • Δεν διαθέτει ενεργή σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.) κατά τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια.
  • Δεν κατοικείται ή δεν χρησιμοποιείται για νόμιμη δραστηριότητα και δεν έχει ενοικιαστεί για τουλάχιστον ένα έτος ή δεν έχει προωθηθεί στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση τα τελευταία 3 έτη.

Επίσης, κενό χαρακτηρίζεται το ακίνητο που δεν κατοικείται ή δεν χρησιμοποιείται νομίμως, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και χρειάζεται επισκευές σε ποσοστό 15% . Σημειώνεται πως οι διατάξεις περί εγκαταλελειμμένων αφορούν τόσο κτίρια όσο και τμήματα ορόφων ή διαμερίσματα.

Πηγή: tanea.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑