Ειδήσεις

Published on December 6th, 2014 | by fileto

0

Νέα συνιστώσα μειονοτικών στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν άρεσε καθόλου τονίζει σε παραπολιτική του στήλη το Έθνος στους μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζειμπέκ Χουσείν και Αιχάν Καραγιουσούφ η επιστολή που έστειλε ο Μανώλης Γλέζος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδριο στην Κομοτηνή για την ελληνική γλώσσα.

Στην επιστολή αυτή ο Μανώλης Γλέζος ιστορικό στέλεχος της αριστεράς τονίζει: «Δεν επιτρέπεται η εκπαίδευση αυτής της μερίδας των Ελλήνων πολιτών να παραμένει δέσμια του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου που υπογράφηκε το 1968, μεταξύ της Ελλάδας των συνταγματαρχών και της Τουρκίας, το οποίο αναγνώριζε ως μόνη γλώσσα της μειονότητας την τουρκική, ρίχνοντας συλλήβδην τα παιδιά των Πομάκων, των μουσουλμάνων Ρομά της περιοχής και άλλων στα λεγόμενα μειονοτικά σχολεία».

Και συνεχίζει: «Αδικούμε αυτά τα παιδιά και τα εμποδίζουμε να αποκτήσουν συνείδηση της ταυτότητάς τους, στερώντας τους τόσο τις δικές τους γλώσσες όσο και μια στέρεη και ουσιαστική γνώση της ελληνικής, εφόδιο πολύτιμο για το μέλλον τους». Μάλιστα προχωρούσε και σε μια ιδιαίτερη αναφορά για τους Πομάκους, σημειώνοντας ότι τους έχει γνωρίσει καλά, έχει επισκεφθεί τα χωριά τους και του έχουν κάνει γνωστά τα προβλήματά τους αλλά και την επιμονή τους να υπάρξουν, και κατέληγε «εξακολουθούν να μιλούν τη γλώσσα τους, διότι, έστω και αν δεν το γνωρίζουν, το νιώθουν και το αισθάνονται ότι ο αφανισμός ενός λαού ξεκινάει από τον αφανισμό της γλώσσας του».

Με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ αμφισβήτησε το εάν ο Μανώλης Γλέζος «είναι σε θέση να κάνει δηλώσεις για τη μειονοτική εκπαίδευση», λέγοντας ότι «έκανε μια άσχετη δήλωση»! «Υπάρχει η Επιτροπή Παιδείας που καθορίζει και εκφράζει τις σχετικές με την Παιδεία θέσεις του κόμματος», είπε.

Παρόμοια ήταν και η δήλωση του βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος υποστήριξε ότι τα όσα είπε ο Μανώλης Γλέζος δεν τα θεωρεί σωστά, καθώς και ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του που δεν δεσμεύουν το κόμμα.

Αυτή κι αν είναι η νέα δυναμική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ με μειονοτικές προεκτάσεις λίγες εβδομάδες πριν την προκήρυξη εκλογών…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑