Ειδήσεις

Published on December 10th, 2014 | by fileto

0

Απατεώνες αλωνίζουν τα χωριά της Δράμας

Ολοκληρώθηκε η εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας , σχετικά με εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν ηλικιωμένους και προέβαιναν σε κλοπές από τα σπίτια τους, στο Νομό Δράμας.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των τριών (3) μελών της ομάδας, ημεδαπών ηλικίας 54, 29 (άνδρες) και 44 (γυναίκα) ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, απάτες και κλοπές.

Αναλυτικότερα, από τις ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι τρεις δράστες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα και με διαφορετική σύνθεση και ρόλους, διέπρατταν συστηματικά απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και κλοπές από τις οικίες τους.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), προσέγγιζαν ηλικιωμένους, εμφανιζόμενοι ως λογιστές, φίλοι συγγενικών προσώπων, υπάλληλοι της εφορίας ή διαφόρων φορέων και προφασιζόμενοι είτε οφειλές είτε επιστροφές χρημάτων που αφορούσαν συγγενικά τους άτομα ή και τους ίδιους, κατάφερναν να αποσπάσουν από αυτούς, χρηματικά ποσά και τιμαλφή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προέβαιναν στην κλοπή χρημάτων ή τιμαλφών από τις οικίες των ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η 44χρονη ήταν αυτή που συνήθως προσέγγιζε τους ηλικιωμένους, ενώ ο ένας από τους άλλους δύο δράστες, ανέμενε στο όχημα, έξω από τα σπίτια τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η 44χρονη για να γίνει πιο πειστική, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον συνεργό της, που περίμενε στο αυτοκίνητο, ενώ όταν το ποσό που αποσπούσαν ήταν μικρό, οδηγούσαν τα θύματά τους σε διάφορα τραπεζικά υποκαταστήματα της Δράμας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αναλήψεις χρημάτων και να τα παραδώσουν σε αυτούς.

Όπως εξακριβώθηκε, από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, τα μέλη της ομάδας, κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2014, δρώντας με την παραπάνω μεθοδολογία, διέπραξαν, στη Δράμα και τον Ξηροπόταμο Δράμας, επτά (7) απάτες και μία (1) απόπειρα σε βάρος ηλικιωμένων, καθώς και δύο (2) κλοπές.

Από την εγκληματική τους δράση, απέσπασαν χρηματικά ποσά, ύψους 14.000 ευρώ περίπου, δύο (2) χρυσές λίρες Αγγλίας και διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα.

Συγκεκριμένα:

  • Την 4-9-2014, εξαπάτησαν 87χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 300 ευρώ και δύο (2) χρυσές λίρες Αγγλίας.
  • Την 16-9-2014, εξαπάτησαν 89χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 1.400 ευρώ, ενώ πριν την αποχώρησή τους, αφαίρεσαν από δωμάτιο του σπιτιού, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την ηλικιωμένη.
  • Την 16-9-2014, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν 88χρονη ημεδαπή, χωρίς να ολοκληρώσουν την πράξη τους, καθόσον η ηλικιωμένη δεν κατείχε χρήματα ή τιμαλφή.
  • Την 5-11-2014, εξαπάτησαν 80χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 250 ευρώ, ενώ πριν την αποχώρησή τους, αφαίρεσαν διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την ηλικιωμένη.
  • Την 5-11-2014, εξαπάτησαν 81χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 500 ευρώ.
  • Την 14-11-2014, εξαπάτησαν 85χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 1.500 ευρώ.
  • Την 25-11-2014, εξαπάτησαν 88χρονη ημεδαπή και απέσπασαν από αυτή 800 ευρώ.
  • Την 25-11-2014, εξαπάτησαν 89χρονο ημεδαπό και απέσπασαν από αυτόν αρχικά το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ, ενώ στη συνέχεια τον έπεισαν να μεταβεί μαζί τους σε τραπεζικό υποκατάστημα της Δράμας και να πραγματοποιήσει ανάληψη 5.400 ευρώ, τα οποία ακολούθως τους τα παρέδωσε.

Σημειώνεται ότι όλοι οι δράστες έχουν απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για απάτες.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, για να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της ομάδας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑