Ειδήσεις

Published on December 11th, 2014 | by fileto

0

Ενημέρωση Αμερικανών για την ευαίσθητη Θράκη

Στην Ουάσιγκτον βρέθηκε οβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση για το διακύβευμα της Θράκης.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «ο στόχος των επαφών και ομιλιών στην Ουάσιγκτον, είναι πρώτα απ΄ όλα να αναδείξουμε το μοντέλο ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας που έχει καλλιεργήσει η Ελλάδα στη Θράκη, όπου διαβιεί μια μουσουλμανική μειονότητα πολυπληθής και να τονίσουμε, κυρίως στους Αμερικανούς συνομιλητές μας, ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες που η Ελλάδα εφήρμοσε, είναι η βασική αιτία -μαζί με την μετριοπάθεια που έχει εφαρμοστεί στην πράξη- που, σήμερα, σ΄ αυτό το κομμάτι του μουσουλμανικού πληθυσμού, δεν υπάρχουν φονταμενταλιστές ή ακραία στοιχεία.

Αυτά αναδεικνύουνε την ποιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παράλληλα με αυτό όμως, ο στόχος της ομιλίας και των επαφών είναι να ενημερώσω και για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή για την προσέλκυση ξένων ή μικτών επενδύσεων, που θα στοχεύουν όχι μόνο στην ελλαδική αγορά, αλλά και στην αγορά των Βαλκανίων και γενικότερα.

Αυτά όλα θα παρουσιαστούν στοιχειοθετημένα, και βεβαίως θα απαντηθούν και ερωτήσεις που θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους».

Όσον αφορά την «κατάσταση στη Θράκη» και την προσπάθεια για προβολή και ανάδειξη των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της, ο κ. Στυλιανίδης, τόνισε:

«Νομίζω ότι είναι λάθος το να προσπαθούμε να σπρώξουμε τα διάφορα ζητήματα κάτω από το χαλί. Θα πρέπει να τα βγάζουμε πάνω στο τραπέζι και να τα παρουσιάζουμε με τις πραγματικές τους διαστάσεις. Στην υπόθεση της Θράκης, λοιπόν, η Ελλάδα νομίζω ότι έχει πετύχει τις εξετάσεις της και σε διεθνές επίπεδο. Όλες οι διεθνείς εκθέσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είτε προέρχονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είτε προέρχονται από τα Ηνωμένα Έθνη, δικαιώνουν την πολιτική της Ελλάδος και αναγνωρίζουν σ΄ αυτήν ότι πέτυχε την οικοδόμηση μιας ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ατομικά και μειονοτικά δικαιώματα. Κι αυτό το μοντέλο της μετριοπάθειας και της ανοχής είναι ένα μοντέλο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, πρέπει προς τα έξω να προβληθεί αυτήν την κρίσιμη ώρα που αντιμετωπίζουμε, στα ανατολικά ζητήματα, ζητήματα φονταμενταλισμού, τζιχαντισμού κ.λπ. Εγώ πάντοτε στους συνομιλητές μου και ιδιαίτερα τους Αμερικανούς υπενθυμίζω ότι η πολιτική που εμείς ακολουθήσαμε είναι αυτή που απέτρεψε την εμφάνιση ακραίων στοιχείων φονταμενταλισμού στην Θράκη. Και αυτή η πλευρά πρέπει να αναδειχθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑