Εκδηλώσεις

Published on January 5th, 2015 | by fileto

0

Οι Αράπηδες αναβιώνουν στη Νικήσιανη Παγγαίου

Την Τρίτη 06.01.15, ανήμερα των Θεοφανείων, στη Νικήσιανη, τα μέλη του Παραδοσιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης “Ο Αράπης”, θα αναβιώσουν για ακόμα μια χρονιά το έθιμο των “Αράπηδων”.

Κατάλοιπο της Διονυσιακής λατρείας, το πανάρχαιο αυτό ειδωλολατρικό έθιμο, που δείχνει τη γνησιότητα της καταγωγής των ανθρώπων, διατηρείται αδιάκοπα μέχρι σήμερα, για λαογραφικούς και παραδοσιακούς κυρίως λόγους, από τον Παραδοσιακό Πολιτιστικό Σύλλογο της Νικήσιανης “ο Αράπης”, αναπαριστώντας την μάχη της ζωής και του θανάτου.

Αύριο Τρίτη 6 Ιανουαρίου ο Σύλλογος του Μοναστηρακίου Δρ’αμας καλεί τον κόσμο στην πλατεία του χωριου στις 3 το απόγευμα, τότε που « οι «ΑΡΑΠΗΔΕΣ» κορυφώνουν το τελετουργικό τους έργο, υπηρετώντας και αναδεικνύοντας τη συνέχεια ως σπουδαιότατη αξία ζωής.

Το μουσικοχορευτικό μας δρώμενο συνεχίζει να λειτουργεί αναλλοίωτο και αυθεντικό, ενδυναμώνοντας έτσι την πίστη μας, ότι στο Μοναστηράκι διασώζουμε αρχαιότατη παράδοση.

Στο Παγονέρι Δράμας ανήμερα των Φωτών, Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015, αναβιώνει το έθιμο των Χαράπηδων ή Αράπηδων μετά τον αγιασμό των υδάτων.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑