Ειδήσεις

Published on February 4th, 2015 | by fileto

0

Τριεθνής καυγάς για τα νερά του Έβρου

Καυγάς έχει ξεσπάσει από την Τουρκική πλευρά για τις ποσότητες νερού που δέχεται για άλλη μια φορά ο κάμπος της Αδριανούπολης ο οποίος πλημμυρίζει με αποτέλεσμα να γίνεται μια απέραντη λίμνη.

Η εικόνα αυτή δεν είναι πρωτοφανής και γιαυτό ο τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτων Βεισέλ Έρογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι οι κάτοικοι και αρχές της Αδριανούπολης θα κινηθούν με νομικά με΄σα κατά της Βουλγαρίας αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

ο υπουργός υποστήριξε ότι υπεύθυνοι για τα φράγματα στη Βουλγαρία δεν αφήνουν τον αναγκαίο ελεύθερο χώρο για να εμποδίσουν την υπερχείλιση των υδάτων σε περιπτώσεις σφοδρών βροχοπτώσεων.

Έχουμε προειδοποιήσει τη βουλγαρική πλευρά και η υπομονή των κατοίκων στην περιοχή της Αδριανούπολης εξαντλείται, είπε ο Έρογλου.

Για άλλη μια φορά ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο μια και οι τρείς πλευρές μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να εκπονήσουν ένα δομημένο σχέδιο για την εκτόνωση της κρίσης όταν αυτή παρουσιάζεται.

Τα περασμένα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί συσκέψεις και ανταλλαγές σκέψεων μεταξύ των τριών πλευράς, αλλά όλα έμειναν στα λόγια και στα χαρτιά.

Οι βούλγαροι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η κατάσταση με τις πλημμύρες προήλθε από τις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών ενώ οι όγκοι ύδατος ακολουθούν τον ρουν του ποταμού Τούντζα και Άρδα.

Στον γενικο χαμό χθες έγινε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης κατά την οποία ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μέτιος συναντήθηκε με εκπροσώπους των δήμων της περιοχής και δόθηκαν εντολές για καθαρισμό ρεμάτων και αποκατάσταση ζημιών στα οδικά δίκτυα ώστε να προετοιμαστούν για νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε συναγερμό έχει κηρυχτεί η περιοχή του βόρειου Έβρου, μετά την αύξηση της παροχής των νερών τού ποταμού, στη διάρκεια της νύχτας. Στο Πύθιο, με όριο συναγερμού τα πέντε μέτρα και εβδομήντα εκατοστά, η στάθμη του ποταμού έχει ξεπεράσει τα έξι μέτρα και δώδεκα εκατοστά.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ε. Ο. Αλεξανδρούπολης – Ορμενίου, στο 131ο χλμ (χωριό Καστανέων). Η κυκλοφορία διεξάγεται διαμέσου του επαρχιακού δικτύου Πετρωτών – Πενταλόφου
Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, έχει σημειωθεί αύξηση των υδάτων στους ακόλουθους ποταμούς.
Επίπεδο στάθμης υδάτων ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτείχου, 6,90 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.).
Επίπεδο στάθμης υδάτων Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου), στην περιοχή Διδυμοτείχου, 6.30 μ. (όριο συναγερμού 6,80 μ.).
Εισροή υδάτων από Βουλγαρία στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, 508 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας, 993 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής).
Εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας, 1.654 κ.μ./ δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής ).
Εισροή υδάτων από Βουλγαρία μέσω του Άρδα (φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας), 575 κ.μ./ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής).
Μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ένθεν και ένθεν του Έβρου και του Άρδα, έχουν κατακλυστεί από μεγάλες ποσότητες υδάτων. Όλοι οι κάτοικοι των χωριών πλησίον του Άρδα και του Έβρου, έχουν ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση. Το νερό έχει πλησιάσει στις παρυφές των οικισμών: Καστανέων, Μαρασίων, Ελιάς, Άρζου και Καναδά.
Λόγω μεγάλης αύξησης των υδάτων του ποταμού Έβρου, με απόφαση των Τουρκικών Αρχών, από 22.00 ώρα της 01-02-2015, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα της Αδριανούπολης, με αποτέλεσμα τη διακοπή εισόδου – εξόδου οχημάτων από τον Ε/Δ Καστανέων από και προς την Τουρκία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑