Ειδήσεις

Published on February 7th, 2015 | by fileto

0

“Δολοφονία” η παραχώρηση του λιγνιτικού πεδίου Δράμας

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξετάζει σοβαρά το σενάριο της παραχώρησης μέσω διαγωνισμών των λιγνιτορυχείων της Ελασσόνας και της Δράμας σε ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Ο συντάκτης του άρθρου Δημήτρης Κολώνας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο σχεδιασμός αυτός γίνεται προκειμένου να συμμορφωθεί η Ελλάδα στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έχει καταδικάσει τη χώρα μας για την παρεμπόδιση της πρόσβασης ιδιωτών στον λιγνίτη. Προνόμιο αποκλειστικό, που το διατηρεί μόνο η ΔΕΗ με αποτέλεσμα το φθηνότερο καύσιμο να είναι ουσιαστικά σε έναν και μόνο «παίκτη». Το ορυχείο της Δράμας έχει 800 με 900 εκατ. τόνους λιγνίτη και της Ελασσόνας 168 εκατ. τόνους, κοιτάσματα ικανά για να λειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν στους διαγωνισμούς αυτούς να μπαίνει ως προϋπόθεση για τη μίσθωση των ορυχείων η υποχρεωτική κατασκευή μονάδων”.

Αν συμβεί αυτό θα αναγεννηθεί το φάντασμα της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στην εύφορη περιοχή των Τεναγών λόγω της τύρφης και θα γίνει μια νέα Πτολεμαίδα την αναναθμισμένη περιβαλλοντικπά αλλά χτυπημένη από την ανεργία και μετανάστευση περιοχή του Παγγαίου και της ευρύτερης περιοχής.

Αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτό που και η χούντα των συνταγματαρχών υπαναχώρησε και δεν το έπραξε το 1972, σίγουρα θα είναι μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της.

http://www.authorstream.com/Presentation/metrostat-1285918-378776-634078563601332500/


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑