Ειδήσεις

Published on February 11th, 2015 | by fileto

0

Τα πεπραγμένα της κ. Τσανάκα και η απάντηση Σιμιτσή

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα σχετικά με τα πεπραγμένα της νέας δημοτικής αρχής στο πρώτο πεντάμηνο της διοίκησής της.

Αναλυτικά η κ. Τσανάκα ανέφερε τα εξής:

Συνοπτική καταγραφή πεπραγμένων της διοίκησης του Δήμου Καβάλας από 01/09/2014 έως 31/01/2015

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ – ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

1. Η εισαγγελική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος του ποσού της υπεξαίρεσης που ως φαίνεται διέπραξε αιρετός από το ταμείο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

2. Η Ε.Δ.Ε. που αφορά τη διαπίστωση τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος αναφορικά με την επιβολή προστίμου ύψους 616.000 €, κατ’ άλλους δημοσιονομική προσαρμογή, στους παιδικού σταθμούς.

3. Η Ε.Δ.Ε. που αφορά τη διαπίστωση τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος για το έργο της ανακαίνισης του 4ου Γυμνασίου & Πειραματικού Γυμνασίου κατόπιν παραγγελίας του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων

4. Η Ε.Δ.Ε. που αφορά την καταγγελία με πράξεις και παραλήψεις που σχετίζονται με τις αναθέσεις εργασιών πρασίνου μετά από έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

5. Η Ε.Δ.Ε. που αφορά την απώλεια εκδοθέντος τιμολογίου για εργασίες στο 3ο Λύκειο Καβάλας το οποίο προσκομίστηκε στην Β/θαμια σχολική επιτροπή.

6. Η Ε.Δ.Ε. που αφορά την απώλεια διπλότυπου είσπραξης οφειλέτη του δήμου.

7. Η εισαγγελική παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Θράκης μετά από σχετικό έγγραφο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο στη γνωστή προμήθεια των ηλιέλαιων αλλά και γενικότερο έλεγχο των προμηθειών στην αποθήκη του Δήμου Καβάλας.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Πριν ξεκινήσω να επισημάνω ότι όσα έργα παρέλαβε ημιτελή η σημερινή διοίκηση από την προηγούμενη συνεχίζει κανονικά να τα εκτελεί σύμφωνα με το σχεδιασμό που είχε εκπονηθεί και τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει ο δήμος έναντι των εργολάβων που εκτελούν τα έργα.

Μέσα στο διάστημα αυτών των πέντε μηνών η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στο σχεδιασμό ή την υλοποίηση μικρών και μεγάλων παρεμβάσεων δίνοντας βαρύτητα σε σχολικές μονάδες αλλά και σε έργα υποδομής, συνολικού προϋπολογισμού 805.780 € με χρήματα που προέρχονται από τη ΣΑΤΑ και το ΕΣΠΑ. Επίσης ήδη ξεκινούν οι διαδικασίες για την καταγραφή όλης της ακίνητης και κίνητης περιουσίας του Δήμου Καβάλας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ο τομέας της καθαριότητας αποτελεί ένα βασικό κομμάτι στη λειτουργία του Δήμου γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η ενίσχυσή του. Παρόλη την υποστελέχωση του τμήματος οι προσπάθειες των εργαζομένων για την τήρηση της καθαριότητας είναι αξιόλογες και στο σημείο αυτό νιώθω την ανάγκη να τους συγχαρώ γιατί εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες διατηρώντας την εικόνα της πόλης μας σε άριστη κατάσταση.

Είναι περιττό να σας αναφέρω ότι η υπηρεσία φροντίζει καθημερινά 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο για την καθαριότητα της Καβάλας και δεν είναι τυχαίο που μέχρι σήμερα μόνο καλά λόγια ακούει η πόλη μας για την άριστη εικόνα που παρουσιάζει. Και αυτό πιστέψτε μες δεν είναι μόνο έργο της κάθε δημοτικής αρχής είναι έργο των ίδιων των εργαζομένων και του φιλότιμου που δείχνουν, παρά, επαναλαμβάνω το λιγοστό, το ελάχιστο, προσωπικό

Ενδεικτικά σας αναφέρω ορισμένες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες όπως:

Τοποθετήσεις νέων κάδων, πλύσιμο και συντήρηση των υφιστάμενων.

Συμμετοχή σε προγράμματα για την προμήθεια κάδων ανακύκλωσης και κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

Καθαρισμός όλων των κοιμητηριών του Δήμου Καβάλας.

Περισυλλογή των αδέσποτων και απομάκρυνση των παλιών αυτοκινήτων. Εδώ να τονίσω ότι:

Περισυλλέχθηκαν 53 αδέσποτα ζώα από τους υπάλληλους του δήμου που μεταφέρθηκα στο δημοτικό κυνοκομείο.

Έγιναν 36 εμβολιασμοί και συνολικά 16 στειρώσεις, 7 εκ των οποίων τις έκανε ο Αίσωπος.

Πραγματοποιήθηκαν 16 υιοθεσίες σκύλων και 24 ηλεκτρονικές σημάνσεις εκ των οποίων τις 10 τις έκανε ιδιώτης κτηνίατρος.

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα πρέπει να σημειώσω ότι

Καταγράφηκαν 121 εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα

Αναφέρθηκαν στη Δ/νση Συγκοινωνιών για να βρουν ιδιοκτήτες στα 72 από αυτά.

Αποσύρθηκαν από δρόμους και κοινόχρηστους χώρους της Καβάλας 23 αυτοκίνητα

Καταστράφηκαν συνολικά 15 παλιά αυτοκίνητα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Να περάσω σε ένα άλλο σημαντικό τομέα για τη λειτουργία του Δήμου τα οικονομικά και αρχικά να επισημάνω τι παραλάβαμε. Παραλάβαμε λοιπόν:

Εικόνα εγκατάλειψης στην υπηρεσία εσόδων.

Δημοτικό κολυμβητήριο, νεκροταφεία, και λαϊκή αγορά εγκαταλειμμένα από πλευράς εισπράξεων.

Μια εντολή κατάσχεσης έναντι του δήμου ύψους 180.000 €.

Μια οφειλή 50.000 € σε τόκους από καθυστέρηση πληρωμής αναδόχου από τον δήμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο δήμος χρωστάει από 7 έως και 24 ενοίκια σε επιχειρηματίες και πολίτες.

Απαρχαιωμένες – σε σημείο παρατυπίας – διαδικασίες στις μελέτες και τις προμήθειες του δήμου. Ο δήμος ήταν εντελώς ανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες προμηθειών στη χώρα.

Προμήθειες που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί από την Άνοιξη ή στη Χειρότερη περίπτωση από το Καλοκαίρι και ήταν σε αδράνεια μέχρι και το φθινόπωρο.

Αποσπασματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Σε αυτούς τους πέντε πρώτους μήνες λοιπόν καταφέραμε:

Μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κατά 50%.

Αποκατάσταση ρευστότητας στο ΝΠΔΔ Κοινωνική Αλληλεγγύη με ένεση ρευστότητας 260.000 €.

Οργάνωση εσωτερικών διαδικασιών για την ένταξη του δήμου για πρώτη φορά στο καθεστώς των ηλεκτρονικών δημόσιων δημοπρασιών.

Σύνταξη ολοκληρωμένου κανονισμού κοινοχρήστων χώρων, έπειτα από ευρεία διαβούλευση.

Εκκίνηση διαδικασιών για νέο κανονισμό διαφημίσεων.

Σχεδίαση συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων. Επιτάχυνση διαδικασιών. Μείωση δαπανών σε αναλώσιμα. Εκσυγχρονισμός διαδικασιών. Βελτίωση της εικόνας του δήμου προς τον πολίτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Σημαντικές όμως είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν και στο κομμάτι του Προγραμματισμού, της Ανάπτυξης και των Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου. Εδώ:

Εκκίνηση κατάρτισης του επιχειρησιακού προγράμματος 2015-2019

Προγραμματική Σύμβαση IN.CRE.D.I.B.L.E. αφορά μια σύμβαση μεταξύ Δήμου, Δημωφέλειας και ΤΕΙ Καβάλας για το σχεδιασμό και την προετοιμασία εφαρμογής ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για το Δήμο, βασισμένου στην κεντρική ιδέα της «Δημιουργικής Πόλης» (Creative City).

Ξεμπλοκάρισμα στη κεντρική διοίκηση δύο έργων του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων που ήταν σε διαδικασία απένταξης.

Σύνταξη δελτίων για την φάση διαβούλευσης του Έργου Επισιτιστικής Βοήθειας για Απόρους.

Ένταξη του δήμου στην πρόταση για το πρόγραμμα WeBuild στο πλαίσιο του horizon2020. Θέμα η αποτύπωση της ενεργειακής κατάστασης και των αναγκών των δημοτικών κτιρίων, έτσι ώστε να ωριμάσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικό έργο έγινε αυτούς τους πέντε μήνες και στον τομέα των αθλητισμού και των αθλητικών υποδομών ειδικότερα. Μάλιστα, υλοποιήθηκαν δράσεις και ικανοποιήθηκαν αιτήματα συλλόγων και αθλητικών φορέων που είχαν βαλτώσει εδώ και πολλούς μήνες. Ενδεικτικά αναφέρω:

Λήψη άδειας αθλητικών εγκαταστάσεων στα κλειστά γυμναστήρια Ποταμουδίων και Α. Δήμογλου.

Ολοκλήρωση εργασιών για την αδειοδότηση σε Ανθή Καραγιάννη- Βερούλειο- Γήπεδα Τένις. Αναμένουμε από μέρα σε μέρα την επιτροπή για τον έλεγχο.

Εγκατάσταση εργολάβου εντός δέκα ημερών περίπου για τις εργασίες αδειοδότησης των ποδοσφαιρικών γηπέδων Λυδίας, Κρυονερίου, Φιλίππων, Αμυγδαλεώνα. Τέλη Μαρτίου αναμένεται να είναι έτοιμα.

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στο κλειστό γήπεδο του Αμυγδαλεώνα.

Αποκατάσταση της στέγης στο κλειστό της Καλαμίτσας «Α. Δήμογλου».

Αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου. Εγκαταστήσαμε σύστημα απευθείας πληρωμών σε on line σύνδεση με το ταμείο του Δήμου και έκδοση άμεσα απόδειξης.

Παρατηρήθηκε αύξηση εσόδων η οποία για τους μήνες από Σεπτέμβριο 2014 έως Δεκέμβριο 2014 είναι της τάξης των 1.000 € μηνιαίως σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Τον Ιανουάριο του 2015 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014 φθάνει το 30% σημειώνοντας αύξηση της τάξεως των 3.000 € για το συγκεκριμένο μήνα.

Καταρτίσαμε για πρώτη φορά νέο και σύγχρονο κανονισμό με τη σύμφωνη γνώμη των ομίλων.

Το κολυμβητήριο πλέον λειτουργεί με τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες. Έχει εξαφανιστεί η υγρασία και οι συνθήκες είναι ιδανικές.

Αντικαταστήσαμε όλες τις καμένες λάμπες και του προβολείς σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Βραβεύσαμε για πρώτη φορά παραδίδοντας και συμβολικά δώρα σε όλους τους αθλητές του δήμου μας που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις σε Πανελλήνιους ή διεθνείς αγώνες κάτι που θα καθιερωθεί ως θεσμός.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο κομμάτι του πολιτισμού γίνεται για πρώτη φορά μια συντονισμένη προσπάθεια κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων με τη συνεργασία όλων των συλλόγων του Δήμου. Επίσης, αυτούς τους πρώτους μήνες μπήκαν οι βάσεις και για τη διοργάνωση μιας σειράς δράσεων και εκδηλώσεων που θ’ αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την πόλη, θα την χαρακτηρίζουν και θα δίνουν το στίγμα μιας νέας φιλοσοφίας που πρέπει να διέπει την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου μας.

Μεταξύ των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά:

Την προσεχτική καταγραφή όλων των αντικειμένων των εικαστικών συλλογών του Δήμου ώστε τμηματικά να ξεκινήσει η διαμόρφωση των μουσιακών χώρων της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Την εκπόνηση μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης για το μουσείο Καπνού.

Την συνεχή παρακολούθηση του φακέλου ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα ήθελα να αναφέρω τη μεταφορά του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Δημοτική Αγορά από το στρατόπεδο Κωτσάλου για την ευκολότερη πρόσβαση των δικαιούχων και την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε απ’ όλους ώστε το Κοινωνικό Παντοπωλείο να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη.

Προς αυτή την κατεύθυνση οργανώθηκε από το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Δήμο και το φιλανθρωπικό gala τα χρήματα του οποίου διατέθηκαν για την κάλυψη των αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Επίσης, και αυτούς του πέντε μήνες αξιοσημείωτες ήταν οι δωρεές πολλών συλλόγων, φορέων αλλά και μεμονωμένων συμπολιτών γεγονός που φανερώνει ότι στηρίζουν και εμπιστεύονται τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή.

Επιπλέον, στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απονομή των προνοιακών επιδομάτων.

Στο διάστημα των πέντε μηνών διατέθηκαν συνολικά 20.000 € ως έκτακτα βοηθήματα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα και υποστήριξη σε δυο οικογένειες οι κατοικίες των οποίων καταστράφηκαν από φωτιά, ενώ υπήρξε οικονομική υποστήριξη και προς ένα νεαρό παιδί που χρειάστηκε να υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

Στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων επίσης πνέει ένας άλλος αέρας. Νομίζω ότι πλέον βρισκόμαστε κοντά στους δημότες στην περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να καλύψουμε τις ανάγκες τους, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους αλλά και να οργανώσουμε με το πιο αποτελεσματικό τρόπο τις υπηρεσίες του Δήμου εκεί. Στο πλαίσιο αυτό:

Έγινε απογραφή υλικών (δεν υπήρχε τίποτε καταγεγραμμένο) και καθαρίστηκαν οι αποθήκες και το υπόγειο του πρώην δημοτικού καταστήματος στις Κρηνίδες από τα οποία απομακρύνθηκαν φορτηγά με άχρηστα υλικά τα οποία δημιουργούσαν εστίες μόλυνσης.

Συντηρήθηκαν άμεσα δυο κτηνοτροφικές ομβροδεξαμενές οι οποίες παρουσίαζαν μεγάλες απώλειες και δρομολογείται και η συντήρηση πολλών άλλων.

Αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο στο εσωτερικό των οικισμών (χαλικόστρωτοι) καθώς επίσης και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες. Οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς.

Ξεκίνησε και προχωράει η βελτίωση της οδού σύνδεσης Λυδίας – Κρηνίδων.

Αντικαταστάθηκαν εκατοντάδες λαμπτήρες σε όλες τις κοινότητες. Ιδίως στα χωριά υπήρχαν πολλά προβλήματα με περιοχές οι οποίες βρίσκονταν κυριολεκτικά στο σκοτάδι.

Καθαρίστηκαν ρέματα, κοινόχρηστοι χώροι και κανάλια ομβρίων σε διάφορες κοινότητες στις οποίες για χρόνια δεν είχαν γίνει ανάλογες παρεμβάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων και εστιών μόλυνσης.

Εκπονήθηκε μελέτη για τη δημοπράτηση έργου ύψους 80.000 € για στεγανοποιήσεις – συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια της Δ.Ε. Φιλίππων (1ο και 2ο Δημ. Σχολ. Κρηνίδων, Γυμνάσιο Κρηνίδων, κτίριο παλιού Δημ. Σχολ. Αμυγδαλεώνα).

Ξεκίνησε η δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Κρυονερίου.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαμόρφωσης και μεταφοράς του ΚΑΠΗ στις Κρηνίδες σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου.

Ξεκίνησε σε συνεργασία με το ΚΠΕ Φιλίππων η διαδικασία δημιουργίας κοιτώνα φιλοξενίας μαθητών στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Λυδίας. Η δημιουργία του κοιτώνα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μαθητών που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΠΕ Φιλίππων με ότι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Παρατήρηση: Ο κοιτώνας δεν πρόκειται να επηρεάσει τον αριθμό διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής!

Έγινε κυριολεκτικά αγώνας δρόμου για να σωθεί το αρδευτικό έργο Δάτου – Πολυστύλου λόγω μη ύπαρξης των απαραίτητων αδειοδοτήσεων από πλευράς Δήμου.

Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Από τις πρώτες μέρες της ανάληψης της νέας διοίκησης κληθήκαμε να διαχειριστούμε την εκκρεμοδικία με τους εργαζόμενους ΔΕΥΑΚ για θέματα μισθοδοσίας και γενικά ένα κακόπιστο κλίμα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης. Νομίζω πως τα καταφέραμε με διάλογο και καλή θέληση και από τα δυο μέρη

Παράλληλα, έπρεπε να αντιμετωπιστεί το υψηλό χρέος προς την ΔΕΗ ποσού1.800.000 € για τους 93 λογαριασμούς που πληρώνονται από την ΔΕΥΑΚ καθώς και οι τρέχουσες μηνιαίες υποχρεώσεις ύψους 180.000 € κάθε μήνα, με κίνδυνο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ ανά πάσα στιγμή, των αντλιοστασίων νερού και των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων. Εξοικονομήσαμε και πληρώσαμε άμεσα 500.000 € στη ΔΕΗ εξοφλώντας 80 περίπου λογαριασμούς χαμηλής τάσης, ήρθαμε σε συμφωνία με την ΔΕΗ ΑΕ για ρύθμιση και αποπληρωμή τους χρέους μας σε 36 άτοκες δόσεις και χωρίς κόστος τριτεγγύησης. Σε όλα αυτά είχαμε συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη το δήμο Καβάλας.

Ερευνώντας τη δυνατότητα ως μεγάλος πελάτης της ΔΕΗ ΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, έκπτωσης της τάξης 5,5 %, διαπιστώσαμε ότι καμία ενέργεια από πλευράς ΔΕΥΑΚ δεν είχε διενεργηθεί και βέβαια λόγω κακής συνεννόησης με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δ. Καβάλας δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να λάβουμε την έκπτωση αυτή για το έτος 2014. Επίσης, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα άλλης ενέργειας για να ενταχθούμε στην προνομιακή μεταχείριση όπως δικαιούμαστε εκ του νόμου από την ΔΕΗ ΑΕ και την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Παρ’ όλα αυτά ξεκινήσαμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και αποφάσεις.

Παραλάβαμε την απένταξη του έργου των Χιλίων. Εντός του Νοεμβρίου 2014 μας επιδόθηκε η απόφαση απόρριψης του αιτήματος της ΔΕΥΑΚ για πάγωμα της υποχρέωσης καταβολής τόκων επί του απενταγμένου ποσού έως ότου εκδικαστεί η έφεση από το ελεγκτικό συνέδριο. Σημειωτέον, το εν λόγω ποσό ύψους 250.000 €, διαπιστώσαμε ότι πιστώθηκε στη ΔΟΥ Καβάλας σε βάρος μας και οι τόκοι του ήδη έφθασαν στο ύψος των 60.000 €. Μη έχοντας άλλη επιλογή, άμεσα προχωρήσαμε στην πληρωμή των τόκων ρυθμίζοντας έτσι το υπόλοιπο της οφειλής σε 72 μηνιαίες δόσεις μέχρι την εξόφλησή του.

Άμεσα μας έγινε γνωστό πως η ΔΕΥΑ Φιλίππων αν και σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) έπρεπε να έχει συγχωνευθεί με την ΔΕΥΑ Καβάλας, δεν έχει κλείσει ακόμα διαχειριστικά για τα έτη 2010 και 2011 και υφίστανται «εκκρεμότητες». Μάλιστα, υπάρχει απαίτηση από εργολάβο ύψους 600.000 € με δικαστικές αποφάσεις.

Με μεγάλη μάλιστα έκπληξη και απορία διαπιστώσαμε πως ένας βασικός λόγος ήταν και η μη παραλαβή τουλάχιστον 6 έργων που είχαν εκτελεστεί στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν το 2010 και ήταν σε εκκρεμότητα για πάρα πολλά χρόνια, με εργολάβους να βρίσκονται σε ομηρία, με επιβλέποντες να πηγαινοέρχονται άπρακτοι με φακέλους στα χέρια, με ορκωτούς λογιστές να επικοινωνούν συνεχώς μαζί μας για την σοβαρή αυτή ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ, η οποία βέβαια όπως διαπιστώθηκε αργότερα ήταν η αιτία να μην κλείνει ο διαχειριστικός έλεγχος και κατ ‘ επέκταση και ο διαχειριστικός έλεγχος της ΔΕΥΑ Καβάλας για τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013, και φυσικά και του τρέχοντος σε λίγο 2014.

Σχεδιάζουμε το νέο τεχνικό μας πρόγραμμα με την ολοκλήρωση και αποπληρωμή των υφιστάμενων έργων. Υλοποιούμε μια σειρά από μικρά έργα που θα ανακουφίσουν την πόλη μας από μικροβλάβες, υλοποιούμε τις συνδέσεις των νέων δικτύων με πρόγραμμα αποσύνδεσης των παλιών κοστοβόρων και περιβαλλοντικά επιβαρυμένων δικτύων ύδρευσης, εξοικονομώντας υδάτινους πόρους και καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Σχεδιάζουμε μια σειρά από μελέτες, δράσεις και έργα που σχετίζονται με την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, σκεπτόμενοι πάντοτε την δημιουργία νέων πόρων εισοδήματος που θα συμβάλουν στην ανάπτυξή μας και στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την βιωσιμότητα μας.

Η επιχείρηση αποκτά κανονισμό προμηθειών, γίνεται απογραφή ανταλλακτικών και αποκτά οργανωμένη λογιστική αποθήκη, αξιοποιώντας λογιστικά συστήματα και τεχνολογίες που λειτουργούσαν αυτόνομα, ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ πλέον σήμερα, κάτω από ένα κοινό λογιστικό πρότυπο για τον καλύτερο, ουσιαστικό και αποτελεσματικότερο τρόπο ελέγχου των διαδικασιών προμήθειας και δημοπρασιών, ευελπιστώντας με αυτό τον τρόπο να είμαστε από τις πρώτες Ελληνικές εταιρείες που θα μπουν στην διαδικασία των ηλεκτρονικών προμηθειών.

Ερευνώντας λοιπόν παράλληλα, την επέκταση των δραστηριοτήτων μας προς αντικείμενα που μέχρι σήμερα παρέμεναν αναξιοποίητα, θέλοντας να δώσουμε λύση σε αδιέξοδα, έχοντας υπ΄ όψη το τέλμα και την ανάγκη για το βήμα της επόμενης μέρας , και έχοντας να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά μέσα και σχήματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας για θέματα που αφορούν την διαχείριση των βιολογικών καθαρισμών, της άρδευσης της αξιοποίησης ενεργειακών πόρων, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων χρήζουν άμεσα της εκκίνησης διαδικασίας εξασφάλισης οικονομικών πόρων ώστε άμεσα και οργανωμένα να εκσυγχρονιστούν για την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία τους

Ανασχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο τομέας ελέγχου υδάτων. Κάνουμε ένα βήμα δημιουργώντας τμήμα έρευνας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων. Έχοντας στο δυναμικό μας γεωλόγους και με την συμμετοχή μας σε ερευνητικά προγράμματα αξιοποίησης υδάτινων πόρων, καταγράφουμε υφιστάμενες πηγές υδροληψίας ξεκινώντας και την αδειοδότησή τους ταυτόχρονα, και αναζητούμε νέες πιθανές θέσεις και χώρους υδρογεωλογικά αξιοποιήσιμους.

ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Όπως όλοι γνωρίζουμε το έργο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ επεκτείνεται σε πολλούς τομείς και η μέχρι σήμερα άψογη λειτουργία της χάρη στα άριστα καταρτισμένο επιστημονικά προσωπικό που τη στελεχώνει έχει αποδείξει ότι αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη συνολικότερη ανάπτυξη του δήμου Καβάλας. Σας θυμίζω μόνο ότι η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ διαχειρίζεται τη Δημοτική Αγορά, το Μουσείο Καπνού, το Φρούριο, το Πηλοθεταπευτήριο Κρηνίδων, τον Πυθαγόρα, τη Δημοτική Σχολή Χορού, το τουριστικό περίπτερο, έχει την ευθύνη της τουριστικής προβολής του Δήμου και στην ευθύνη στήριξης και διοργάνωσης πάρα πολλών αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ωστόσο εγώ αναφερθώ επιγραμματικά στα όσα έχουν γίνει αυτούς τους πέντε μήνες στο τομέα της ανάπτυξης και τα όσα έχουν προχωρήσει:

Εξέλιξη στην υλοποίηση του έργου «Ενέργειες για τη δημοσιότητα και ευαισθητοποίηση για το ΟΣΑΑ του Δήμου Καβάλας.

Εξέλιξη στην υλοποίηση του έργου «Φρούριο Καβάλας: από το Βυζάντιο στον 21ο αι. Ψηφιακή και βιωματική περιήγηση

Υλοποίηση του προγράμματος της Ε.Ε. «Europe is our playground-Προώθηση των παραδοσιακών αθλημάτων και παιχνιδιών».

Διαχείριση του φυσικού αντικειμένου της δομής «Τράπεζα Χρόνου» του Σχεδίου Δράσης «Στηρίζω».

Σύνταξη Ολοκληρωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου, Μελέτης Βιωσιμότητας και Έρευνας Αγοράς για το Μουσείο Καπνού Καβάλας.

Σύνταξη Ολοκληρωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου, Μελέτης Βιωσιμότητας και Έρευνας Αγοράς για το χώρο στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας.

Διαχείριση του επενδυτικού έργου «Αναβάθμιση Υποδομών του Θερμαλιστικού Κέντρου Υγείας και Ευεξίας Κρηνίδων» του προγράμματος JESSIKA.

Συνεργασία με Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για έλεγχο ατμοσφαιρικής ρύπανση Νέας Καρβάλης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Όπως σας ανάφερα και παραπάνω αναλαμβάνοντας από το Σεπτέμβριο την ευθύνη διοίκησης του νομικού προσώπου βρήκαμε μπροστά μας το πρόστιμο των 616.000 € και μέσα στην αυστηρή προθεσμία των δεκαπέντε ημερών καταθέσαμε τις αντιρρήσεις μας, προσπαθώντας να μειώσουμε και γιατί όχι να εξαλείψουμε το προαναφερθέν πρόστιμο.

Ταυτόχρονα, έχοντας αρχίσει ήδη το σχολικό έτος από την 1η Σεπτεμβρίου και λόγο του μεγάλου αριθμού παιδιών που κληθήκαμε να φιλοξενήσουμε (860 βρέφη και νήπια), προέκυψε η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα νέο βρεφικό και ένα νέο προνηπιακό τμήμα στον 9ο και 5ο παιδικό σταθμό αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι οι αίθουσες εξοπλίστηκαν με μηδενικό κόστος, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που βρισκόταν σε αποθήκες ή που περίσσευαν από άλλα τμήματα.

Η πληθώρα των παιδιών και η υποχρέωση της αυστηρής τήρησης αναλογίας βρεφών- νηπίων με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, μας οδήγησε στη δίμηνη απασχόληση 54 ατόμων όλων των ειδικοτήτων

Από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε με τα οικονομικά του Νομικού Προσώπου και διαπιστώσαμε ότι η επιχορήγηση του Δήμου Καβάλας είχε μειωθεί κατά 50% από το 2011. Στο τελευταίο τετράμηνο του οικονομικού έτους 2014, και στο οποίο αναλάβαμε τη διοίκηση, αποδόθηκε επιπλέον επιχορήγηση στο νομικό πρόσωπο 290.000 € καθώς επίσης και 110.000 € επιπλέον από την ΚΑΠ. Να σημειωθεί ότι το νομικό πρόσωπο Κοινωνική Αλληλεγγύη – Προσχολική αγωγή Καβάλας καλύπτει σε μηνιαία βάση μισθοδοσία της τάξεως των 280.000 € για υπαλλήλους μόνιμους και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Με πολλά οργανωτικά προβλήματα ξεκίνησε η διοίκηση μας και στην Πρωτοβάθμιας σχολική επιτροπή για τους γνωστούς οικονομικού λόγους που ήδη όλοι γνωρίζετε. Η νέα διοίκηση της επιτροπής βρήκε ένα πολύ μικρό ταμείο και χιλιάδες χρέη σε λογαριασμούς ΔΕΗ ΟΤΕ αλλά και χρέη σε προμηθευτές. Ωστόσο, οι ανάγκες των σχολικών μονάδων ήταν πολλές και μεγάλες και έπρεπε να καλυφθούν, στο πλαίσιο αυτό λοιπόν:

Κάναμε παρεμβάσεις στο 22ο Δημοτικό, όπου έπρεπε να αδειάσουμε επτά αίθουσες από το αρχειακό υλικό με το οποίο είχαν καταληφθεί και να πραγματοποιήσουμε εργασίες ταυτόχρονα ηλεκτρολογικές, βαφές, οικοδομικές κ.α. μικρότερης έκτασης.

Οργανώσαμε τη μεταφορά από το 21ο Δημοτικό, στο 22ο Δημοτικό του συνόλου του κινητού εξοπλισμού του.

Μεταφέραμε τον κινητό εξοπλισμό του 21ο Νηπιαγωγείου από την οδό Βόλου, στις εγκαταστάσεις του 18ου Νηπιαγωγείου στην οδό Φρυγίας, πραγματοποιώντας επίσης μικρής έκτασης παρέμβαση σε αυτό.

Προετοιμάσαμε την εγκατάσταση στο 24ο-27ο Νηπιαγωγείο της οδού Αγίας Σοφίας, του 26ου Νηπιαγωγείου.

Μεταφέραμε τμήμα του 15ου Νηπιαγωγείου σε χώρους του 4ου Δημοτικού, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις κατασκευαστικές σε αυτό και αγορές εξοπλισμού που ήταν αναγκαίες.

Μεταφέραμε το 14ο Νηπιαγωγείο από τον χώρο του υπογείου που στεγαζόταν, σε νέο χώρο στο εσωτερικό πλέον του 14ου Δημοτικού πραγματοποιώντας επίσης μικρής κλίμακας παρεμβάσεις κατασκευαστικές και αγορές εξοπλισμού.

Μεταφέραμε το 5ο Νηπιαγωγείο από το υπόγειο του 5ου Δημοτικού, σε χώρο του πρώην πειραματικού, πραγματοποιώντας διαρρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε αυτό.

Μεταφέραμε το 6ο Νηπιαγωγείο από το κτήριο που στεγαζόταν στην οδό Κόχραν, σε νέους χώρους που παραχωρηθήκαν για τον σκοπό αυτό στο πρώην πειραματικό.

Σημαντικό επίσης πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν αυτό των απλήρωτων λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΚ. Δώσαμε προτεραιότητα στους εκκρεμείς λογαριασμούς ΔΕΗ, των οποίων το 40% έχει ήδη εξοφληθεί και το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε την εξόφληση και του υπολοίπου αυτών της τάξεως του 60%, για να έχομε ην δυνατότητα στη συνέχεια να εξυπηρετήσουμε και τις εκκρεμότητες προς τον ΟΤΕ και τη ΔΕΥΑΚ.

Τέλος, επιδίωξη για μας ήταν η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής συμβάσεων με την ΔΕΗ και τον ΔΕΔΗΕ του φωτοβολταϊκού πάρκου του 18ο Νηπιαγωγείου, αφού πρώτα καταβάλαμε το ποσό των 1.000 € που δεν βρήκε χρόνο η προηγούμενη διοίκηση να καταβάλει από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου, απαλλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο εαυτούς, από το κόστος κατανάλωσης ρεύματος της Σχολικής Μονάδας, αλλά και εισπράττοντας επίσης την οποιαδήποτε διαφορά προέκυπτε, από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος.

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Σημαντικό είναι το έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε αυτούς του πέντε μήνες και από τη Δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή και ειδικότερα αναφέρομαι στην:

Μεταφορά του 5ου γυμνασίου Καβάλας στο πρώην Πειραματικό Γυμνάσιο Καβάλας, στο οποίο όμως έπρεπε να γίνουν διάφορες εργασίες διότι ήταν κλειστό περί τα δύο χρόνια.

Μεταφορά του Γυμνασίου Κρυονερίου, λόγω κατάργησής του, στο Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα.

Μεταφορά του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα στις εγκαταστάσεις του πρώην δημοτικού σχολείου Αμυγδαλεώνα για να μπορέσει να δεχτεί τους μαθητές του γυμνασίου Κρυονερίου.

Να επισκευαστεί, έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα, το ασανσέρ του 6ου Λυκείου για να μπορεί να εξυπηρετηθεί μαθητής με κινητικά προβλήματα.

Συντηρήσεις στους καυστήρες όλων των σχολικών μονάδων για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία αυτών.

Έγκαιρος εφοδιασμός των σχολείων με πετρέλαιο

Εγκατάσταση γραμμής Ιnternet σε αίθουσες διδασκαλίας πολλών σχολικών μονάδων.

Τοποθέτηση προστατευτικών κάγκελων στα παράθυρα αρκετών σχολικών μονάδων

Βάψιμο αιθουσών και κτιριακές συντηρήσεις στο 5ο Λύκειο.

Επισκευή στεγών στο 6ο Γυμνάσιο,

Επισκευή της αυλής του 3ου Λυκείου και του αίθριου.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Δόθηκε η έγκριση όλων των θέσεων των καθηγητών και κατέστη δυνατή η κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας της προκήρυξης.

Κατέστη δυνατή η έναρξη της σχολικής χρονιάς με όλους τους καθηγητές παρόντες και όλους τους μαθητές χωρίς ουσιαστικές απώλειες.

Έγινε άμεσα η αποδοχή δωρεάς ενός πιάνου από τον κ. Λεωντζάκο, (δωρεά που ήταν σε εκκρεμότητα για μήνες) και άμεσα έγινε και η μεταφορά του στο χώρο του ωδείου, όπου ήδη χρησιμοποιείται από τους μικρούς μαθητές.

Αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που απολαμβάνουν εκπτώσεις στα δίδακτρα με οικονομικά – κοινωνικά κριτήρια και διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αυτής με έλεγχο.

Θεσπίστηκαν υποτροφίες με ανταπόδοση που ανάγεται σε έκπτωση διδάκτρων ή συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια.

Δόθηκαν αυξημένες εκπτώσεις στους πολύτεκνους.

Διοργανώθηκαν σεμινάρια από διακεκριμένους στο είδος τους κορυφαίους καλλιτέχνες και εξασφάλιση της αυτοχρηματοδότησης μέσα από καθορισμό συμβολικού τιμήματος για τους συμμετέχοντες μαθητές και χορηγίες.

Εξοφλήθηκαν οφειλές προς τον αρχιμουσικό της φιλαρμονική των Φιλίππων και το δάσκαλο χορωδιών του παραρτήματος του Κρηνίδων, που αν και αναγνωρισμένα από τις προηγούμενες διοικήσεις εντούτοις ουδέποτε καταβλήθηκαν.

ΔΗΠΕΘΕ

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, καταρτίστηκε βάσει της οικονομικής κρίσης, που δεν επιτρέπει τις πολυπρόσωπες και μεγάλες παραγωγές. Έτσι οι επιλογές των έργων έγιναν με οικονομικά κριτήρια αλλά με καλλιτεχνικές προδιαγραφές.

Επίσης, για το χαμηλότερο κόστος παραγωγής επιδιώξαμε συνεργασίες με άλλα ΔΗΠΕΘΕ όπως έγινε με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας για την παιδική παράσταση «Σχολείο για Κλόουν», την οποία παρακολούθησαν 5. 170 θεατές.

Ενεργοποιήσαμε άρθρα της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΥΠΠΟ, που αναφέρονται σε συνεργασίες με άλλους φορείς της πόλης για κοινές εκδηλώσεις, όπως την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Για την δραστηριοποίηση των μαθητών των σχολείων, την επικοινωνία και τη συμμετοχή τους σε θεατρικά δρώμενα, επιδιώξαμε συνεργασία με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου στην Καβάλα και τις Κρηνίδες.

Εκτός από τις καλλιτεχνικές θεατρικές δράσεις, επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση του θεάτρου ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, και έτσι προγραμματίσαμε ανακαίνιση μέρους του θεάτρου, αρχίζοντας από την βιτρίνα στον τοίχο του ζαχαροπλαστείου ΦΕΣΣΑ, που μας επέτρεψαν τη χρήση του.

Για όσα είπε η κ. Τσανάκα στην συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα της νέας δημοτικής αρχής Καβάλας απάντησε με δελτίο Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης κ. Κωστης Σιμιτσής.

Σιμιτσής

Κοιτάζει πίσω όποιος δεν έχει να πει τίποτε για το μέλλον

 

Όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή διοίκηση του Δήμου αποφασίσαμε να δείξουμε ανοχή και συγκατάβαση, ακόμη κι αν συνέχιζε τις αμετροέπειες της προεκλογικής περιόδου, ακόμη κι αν έδειχνε αδύναμη μπροστά στις ευθύνες μιας σοβαρής διαχείρισης των υποθέσεων της Καβάλας, με σχεδιασμό και προοπτική. Στον χτεσινό απολογισμό του πρώτου πενταμήνου της η κ. Τσανάκα σερβίρισε στους Καβαλιώτες ξαναζεσταμένο φαγητό.

Καμιά πνοή ανανέωσης, καμιά ανάσα αλλαγής και ελπίδας. Είναι καιρός να μας πει η δήμαρχος ποιο είναι το όραμά της για την πόλη. Τι σχεδιάζει. Πού θέλει να οδηγήσει τον τόπο μας. Αν το κάνει, να είναι βέβαιη πως θα έχει τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας. Όπως εξάλλου το έχουμε δείξει μέχρι τώρα με την εποικοδομητική αντιπολίτευση που ασκούμε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑