Εκδηλώσεις

Published on February 18th, 2015 | by fileto

0

Ζωντανή και κεφάτη η Ξάνθη για το καρναβάλι της

Όλοι στην Ξάνθη ετοιμάζονται για την μητέρα των αποκριάτικων μαχών που είναι το Καρναβάλι της Ξάνθης όπου για φέτος από το επιμελητήριο έχουν προσκληθεί 25 τηλεοπτικά προγράμματα πανελλήνιας εμβέλειας καναλιών, με πρόσκληση που δεν ήταν παρά ένα πλούσιο καλάθι εξαιρετικών και ποιοτικών προϊόντων της Ξάνθης και έλαβε τεράστια ανταπόκριση σχεδόν από όλα.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του επιμελητήριου Στέλιος Μωραίτης, εξέδωσε 20.000 διαφημιστικά φυλλάδια για τις εορταστικές εκδηλώσεις του 3ημέρου 21-23 Φεβρουαρίου 2015, Καρναβάλι Ξάνθης – Καθαρά Δευτέρα, τα οποία από την Τρίτη 18/2/2015 μοιράζονται από τα διόδια Μουσθένης και Ιάσμου με κατεύθυνση την Ξάνθη.
Την Παρασκευή 20/2/2015 θα γίνει απευθείας σύνδεση από την Ξάνθημε την εκπομπή «Το Πρωινό» του Γιώργου Λιάγκα και της Φαίης Σκορδά στον ΑΝΤ1. Επίσης, το Σαββατοκύριακο θα γίνουν 2 συνδέσεις με την εκπομπή «Σπίτι μου Σπιτάκι μου» της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου στον ALPHA. Τέλος στις 9:30 το πρωί της Κυριακής θα γ’ινει αναφορά στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» της Φαίης Μαυραγάνη στην EpsilonTv.

  • Το Επιμελητήριο Ξάνθης για πρώτη φορά θα έχει μια «γλυκιά» έκπληξη για όλους τους επισκέπτες του Καρναβαλιού της Ξάνθης και θα παρουσιάσει στην Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής 22/2/2015, τη Βασίλισσα του Γλυκού – «Καριόκα Ξάνθης» και τους «Άθλους του Ηρακλή» της πολιτιστικής – τουριστικής διαδρομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Με τις ρίζες του να χάνονται σε παραδοσιακά θρακιώτιμα έθιμα ανά τους αιώνες, από το 1966 και μετά το καρναβάλι της Ξάνθης εξελίχθηκε σε μια τεράστια γιορτή, ψυχή της οποίας αποτελούν οι 34 σύλλογοι της πόλης που διοργανώνουν τις διάρκειας δύο εβδομάδων εκδηλώσεις. Σκηνικό όλων αυτών η πανέρμορφη Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με τα πλακώστρωτα καλντερίμια, τις καπναποθήκες και τα υπέροχα αρχοντικά.

Όλη η πόλη γίνεται μια παρέα και βγαίνει στους δρόμους, γεμίζοντας κάθε γωνιά με χορούς και μουσικές. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι πλαισιώνουν το αποκριάτικο πρόγραμμα και στήνουν τα στέκια τους στους δρόμους της πόλης, φιλεύοντας τους επισκέπτες με άφθονο κρασί και τοπικούς μεζέδες.

Πληθώρα λαογραφικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υποστηρίζουν το διάσημο καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις, που εκτείνονται σε όλο το διάστημα της Αποκριάς, περιλαμβάνουν συναυλίες γνωστών τραγουδιστών, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές βραδιές, εκθέσεις, ποδηλατικούς γύρους, παιχνίδια στους δρόμους, θέατρο σκιών και αναβίωση εθίμων. Μάλιστα, στο φετινό καρναβάλι θα κατασκευαστεί η μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα στον κόσμο, ώστε να καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Αναρίθμητα είναι τα πάρτι σε ολόκληρη την Ξάνθη, με κυριότερα αυτά στα μαγαζιά του κέντρου, στο πανεπιστήμιο, αλλά και στο κλειστό γήπεδο της πόλης. Ιδιαίτερη είναι η Παρέλαση Λαογραφίας, όπου οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απ’ όλη την Ελλάδα ξεκινούν από διαφορετικές γειτονιές, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου πραγματοποιείται η Μικρή Παρέλαση, με αρχηγό τον «Τζάρο», όπως ονομάζουν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη τον βασιλιά καρνάβαλο. Την επόμενη μέρα, η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής διασχίζει περισσότερα από τρία χιλιόμετρα με τη συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών και δεκάδων αρμάτων και τερματίζει στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης, ενώ ολοκληρώνεται με το κάψιμο του «Τζάρου» στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑