Ειδήσεις

Published on February 18th, 2015 | by fileto

0

Καβαλιώτες πετούν αναμένες στάχτες στους κάδους

Με αφορμή την καταστροφή κάδων απορριμμάτων από φωτιές, εφιστάται για μία ακόμα φορά η προσοχή στους δημότες που χρησιμοποιούν για τη θέρμανση των σπιτιών τους καυσόξυλα ή πέλετ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ στους κάδους απορριμμάτων καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και επιβάρυνσης της υγείας των εργαζομένων στα απορριμματοφόρα οχήματα περισυλλογής.

Οι πολίτες που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή πέλετ παρακαλούνται να μεριμνούν ώστε πριν πετάξουν τις στάχτες, να είναι βέβαιοι πως έχουν σβήσει καλά.

Οι στάχτες πρέπει να παραμένουν το λιγότερο για δύο μέρες σε μεταλλικά δοχεία, προκειμένου να σβήσουν εντελώς πριν απορριφθούν σε κάδο απορριμμάτων. Αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα απόρριψης της στάχτης, συνιστάται η διαβροχή της με νερό και να τοποθετηθεί σε καλά κλεισμένες σακούλες αντοχής για την ασφαλή απόρριψή της στους κάδους.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

– Όπου είναι δυνατόν, οι στάχτες θα πρέπει να στρώνονται σε κήπους ή αγρούς γιατί η στάχτη δεν περιέχει άζωτο, ενώ εμπεριέχει κάλιο (Κ) και θείο (S) και όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι καλή για τη κηπουρική και τη γεωργία.

– Από τη στάχτη μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα (αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα), βράζοντας 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σ’ ένα μπρίκι με νερό και μετά την φιλτράρουμε.  Η αλισίβα χρησιμοποιείται ως απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές.  Η μουντζούρα από τις γυάλινες πόρτες του τζακιού καθαρίζονται με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη.  Ένα παχύρρευστο μείγμα στάχτης και νερού μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

Η αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κορίνα Χιώτη – Πρασσά απευθύνει έκκληση για τη συνεργασία όλων των δημοτών στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας του Δήμου Καβάλας υπογραμμίζοντας ότι η καθαριότητα και η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και των κοινοχρήστων χώρων είναι συλλογική υπόθεση και αφορά όλους τους πολίτες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή αίτημα, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, στο τηλ. 2510 223514.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑