Εκδηλώσεις

Published on February 25th, 2015 | by fileto

0

Καβάλα και Ξάνθη διεκδικούν να γίνουν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες

Τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» διεκδικούν η Ρόδος,  η Σύρος, η Ξάνθη, η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Καβάλα, η Σπάρτη, το Ναύπλιο και ο Πειραιάς.

Από όλους τους διεκδικητές η Ρόδος το έχει πάρει στα σοβαρά και προετοιμάζει ημερίδες και άλλες δράσεις προκειμένου να κερδίσει τον τίτλο.

Ο θεσμός στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας, αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και στη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης.

Καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985. Στη χώρα μας έχει ήδη απονεμηθεί ο τίτλος τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997 και Πάτρα 2006).

Στην πόλη του κράτους μέλους, που θα φέρει τον τίτλο θα χορηγηθεί και χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις.
Η σχετική προκήρυξη περιλαμβάνει τα κριτήρια για την απονομή του τίτλου, τη χορήγηση του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής.

Μία ομάδα ανεξάρτητων ευρωπαίων και εθνικών εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει να αξιολογήσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις υποψήφιες πόλεις, θα καταλήξει σε έναν αριθμό προεπιλεγμένων πόλεων. Στο τελικό στάδιο επιλογής θα προτείνει μία πόλη για να της απονεμηθεί ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑