Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 26th, 2015 | by fileto

0

Σκληρή κόντρα Σιμιτσή – Τσανάκα, με αιχμές για σπατάλη

Με αιχμές και υπονοούμενα για σπατάλη έστειλε σήμερα μια μακροσκελή απάντηση στα ΜΜΕ ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής απαντώντας στην απολογιστική συνεντευξη της δημάρχου Δήμητρα Τσανάκα.

Στο δελτίο Τύπου απάντηση ο Κωστής Σιμιτσής ως επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη τονίζει:

“Τον περασμένο Οκτώβρη σχολίασα τα μικρά και τα μεγάλα ψέματα της κ. Τσανάκα. Είναι, άραγε, δική της συνήθεια ή οφείλεται στους συνεργάτες της; Προτιμώ να πιστεύω το δεύτερο. Όπως και νάχει, η δήμαρχος πρέπει να προσέχει. Ο κόσμος περιμένει από αυτήν αλήθειες και έργο και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Πριν από λίγες μέρες παραχώρησε συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης με θέμα τον απολογισμό του πρώτου πεντάμηνου στη δημαρχία. Όμως η ομιλία της αναλώθηκε σε προβλήματα που δήθεν της κληροδοτήσαμε και όχι στο σχεδιασμό για το μέλλον της πόλης μας. Γι’ αυτό και η δική μας συντομότατη απάντηση είχε τίτλο “Κοιτάζει κανείς το παρελθόν, όταν δεν έχει να πει κάτι για το μέλλον”.

Περί ήθους, δεοντολογίας και διαχείρισης…

 Οι διαθέσεις της φάνηκαν από την αρχή, όταν παρέθεσε τις δικαστικές και πειθαρχικές διαδικασίες που εξελίσσονται αυτή την εποχή. Γνωστά όλα. Σε τι άραγε εμποδίζουν την ορθή διοικητική και οικονομική λειτουργία των υπηρεσιών; Η δικαιοσύνη καλά κάνει και ερευνά τις καταγγελίες που φτάνουν στ’ αυτιά της. Ακόμη κι αν προέρχονται από την πολιτικά ιδιοτελή και εχθρική αντιπολίτευση της περιόδου 2011-2014, όπως συνέβη με την υπόθεση του Κοινωνικού Παντοπωλείου όπου η ίδια η κ. Τσανάκα συνυπέγραψε την καταγγελία και την προώθησε στην Εισαγγελία. Αν νομίζει πως αποκτά ηθικό πλεονέκτημα έναντι της προηγούμενης διοίκησης, κάνει λάθος, επειδή το ήθος δεν επιδεικνύεται αλλά αποδεικνύεται στην πράξη, με καθημερινό αγώνα ενάντια σε παγίδες, εμπόδια, πειρασμούς.

Χάνει όμως η δήμαρχος κάθε ενδεχόμενο πλεονέκτημα όταν της ξεφεύγουν ανυπόστατα πράγματα. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: 1) Η ΕΔΕ για την απώλεια τιμολογίου εργασιών σε Λύκειο της πόλης μας αφορά πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη δική της θητεία. 2) Δεν υπάρχει εργολάβος που δήθεν πέτυχε έκδοση δικαστικής απόφασης σε βάρος της ΔΕΥΑΚ για 600.000€, το ομολόγησε άλλωστε δημόσια και ο καινούργιος Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. 3) Και η οφειλή 180.000€ προς εργολάβο δεν ήταν του Δήμου αλλά της ΔΕΠΟΣ, η οποία την εξόφλησε (αξίζει εδώ να θυμίσω πως αμύνθηκα σθεναρά στη δολιότητα αυτής της κρατικής επιχείρησης και βρέθηκα τρεις φορές κατηγορούμενος, επειδή αρνιόμουν να πληρώσει ο Δήμος Καβάλας τη δική του συμμετοχή στα χρέη της Κοινοπραξίας Δήμου – ΔΕΠΟΣ, έτσι είναι όμως η διοίκηση, έχει προβλήματα και δυσκολίες, δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα).

Κρύβοντας τις τωρινές αδυναμίες…

Δεν θέλω να παρελθοντολογήσω και να πέσω στο ίδιο σφάλμα με τη δήμαρχο. Όμως η φράση “εικόνα εγκατάλειψης στην υπηρεσία εσόδων” δεν ταιριάζει στο ποσό των 10.144.000€ που παραδόθηκαν μετρητοίς στην καινούργια διοίκηση την 1 Σεπτεμβρίου. Ούτε με το αποθεματικό 3.500.000€ της Δημωφέλειας. Ούτε με το τελικό και πρωτοφανές αποθεματικό του Δήμου 500.000€ στις 31.12.2014. Ούτε με την Τριμηνιαία Έκθεση αποτελεσμάτων προϋπολογισμού Δ´ τριμήνου 2014, που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 18.2.2015 και στην οποία φαίνεται μεταξύ άλλων στον τομέα των εσόδων ότι από τις οφειλές παρελθόντων ετών βεβαιώθηκε το 118,53% του προϋπολογισμού, δηλαδή βεβαιώθηκαν περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί, ενώ στον τομέα των εξόδων από τα τιμολογηθέντα εξοφλήθηκε ποσοστό 92,91%, δηλαδή πρακτικά ο Δήμος δεν χρωστάει τίποτε και σε κανέναν. Πού βρήκε η καινούργια διοίκηση 290.000€ για να ενισχύσει τους Παιδικούς Σταθμούς, αν όχι στο υγιές και γεμάτο ταμείο που της παραδώσαμε;

Είναι εύκολο να λες “παρέλαβα χάος”, το σημαντικό όμως είναι να δείξεις τι έκανες για να διορθώσεις την όποια κατάσταση, τι διόρθωσες, πώς τα κατάφερες και ποια ακριβώς αποτελέσματα είχαν οι προσπάθειές σου. Και τι σχεδιάζεις για το μέλλον. Ως προς αυτά τα σημεία η κ. Τσανάκα ήταν φειδωλή, σε βαθμό που εύλογα να υποψιάζομαι πως η απουσία σχετικών πληροφοριών δεν οφείλεται στη σεμνότητα παρά μόνον στην απουσία συγκεκριμένης πρότασης. Γιατί και αυτά που διατυμπάνισε με περισσή θέρμη και ικανοποίηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έναρξη της υλοποίησης των σχεδίων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση. Πχ η μετατροπή των Λασπόλουτρων Κρηνίδων σε σύγχρονη μονάδα λουτροθεραπείας, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Jessica. Ο σχεδιασμός αυτός παραδόξως είχε συναντήσει τη λυσσώδη αντίδραση της παράταξης της κ. Τσανάκα πριν από ένα χρόνο και την αρνητική της ψήφο. Σήμερα όμως η ίδια παράταξη σφετερίζεται τη μελέτη και προβάλλει το σχέδιο για δικό της. Χαλάλι!Αρκεί να το προχωρήσει, προσθέτοντας και τη δική της πινελιά.

Τα ίδια ισχύουν για τους πραγματικά μεγαλόπνοους σχεδιασμούς που προέκυψαν από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως, και πάλι ενδεικτικά, το STATUS (σχεδιασμός για το αστικό μέλλον και το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης) και το MARE NOSTRUM (μελέτη για την αξιοποίηση όλου του ανατολικού παραλιακού μετώπου, από το Καρνάγιο μέχρι τη Ν. Καρβάλη). Ξεκίνησαν το 2012 με ουσία και χωρίς τυμπανοκρουσίες και τώρα συνεχίζουν. Η διοίκηση Τσανάκα τα οικειοποιείται, όπως και όλα τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ (η δήμαρχος τα χαρακτήρισε “ημιτελή”, δεν είναι όμως “μισοτελειωμένα” αλλά “συνεχιζόμενα” – δεν πρόκειται για λάθος, γιατί μιλάει πολύ καλά ελληνικά, αντίθετα είναι ολοφάνερη η προσπάθεια να τα μειώσει). Πριν από αρκετό καιρό είχα ευχηθεί δημόσια στην κ. Τσανάκα να αντιμετωπίσει τις μισές δυσκολίες από τις δικές μας και να κληροδοτήσει στον διάδοχό της το 2019 το διπλάσιο έργο. Γίνεται;

Και μερικές προτάσεις (αντί για κριτική).

Τι θα μπορούσε κανείς να πει τελείως συνοπτικά για το “από εδώ και πέρα” της διοίκησης; Μέσα στον Δήμο η κ. Τσανάκα είναι καλό να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το στελεχικό δυναμικό. Δεν αρκεί να καταγγέλλει το Οργανόγραμμα που ψήφισε και η ίδια. Ούτε να τα βάζει με ανθρώπους που ρισκάρουν με την υπογραφή τους πολύ περισσότερα από όσα διακινδυνεύουν οι αιρετοί. Ας προσαρμόσει το Οργανόγραμμα στις νέες συνθήκες, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διοίκηση. Στη σημερινή κατάσταση τίποτε δεν είναι θέσφατο και τίποτε δεν χρειάζεται να έχει τη μακρόχρονη διάρκεια των Ευαγγελίων.

Στις σχέσεις του Δήμου με την κοινωνία, οφείλει να αντιληφθεί την ηγετική θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να δράσει ανάλογα. Ο Δήμος σήμερα δεν είναι μόνο καθημερινότητα (που αποτελεί ακόμη βέβαια σοβαρό στοιχείο της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρέπει να προσεχτεί). Είναι κυρίως στρατηγική (τι γίνεται με το Επιχειρησιακό Σχέδιο; με το ΕΣΠΑ; με τα ευρωπαϊκά προγράμματα; με τις κάθε λογής διεκδικήσεις; με τον πολιτισμό; με τον τουρισμό και τη μετατροπή της περιοχής σε προορισμό ετήσιας διάρκειας;).

Ταυτόχρονα, ο Δήμος είναι και το κυρίαρχο, υποδειγματικό θα έλεγε κανείς, μοντέλο για όλη την πόλη. Στην αισθητική, στη λειτουργία, στο ήθος. Μέχρι στιγμής λίγα πράγματα μας κάνουν να αισιοδοξούμε σχετικά. Οι πρώτες αποφάσεις της διοίκησης ήταν να αυξηθούν οι μισθοί των Προέδρων. Στον αριθμό των ειδικών συνεργατών δεν έγινε μείωση, ίσα – ίσα καθημερινά προσλαμβάνονται καινούργιοι με μπλοκάκια, χωρίς σχέδιο, χωρίς προδιαγραφές ή απαιτήσεις, χωρίς υποχρέωση χρήσιμου παραδοτέου. Και οι αιρετοί κάνουν πολλά ταξίδια χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για όλη αυτή την κινητικότητα (πάλι ενδεικτικά: γιατί χρειάστηκε να πάει με έξοδα του Δήμου μας ο αντιδήμαρχος πολιτισμού σε ομιλία προς τιμήν του Μπουτάρη στην Κωνσταντινούπολη; ποια θεατρική ωφέλεια θα έχουμε εμείς οι Καβαλιώτες από την τετραήμερη εξόρμηση της Προέδρου και της Αντιπροέδρου του ΔΗΠΕΘΕ στην Κωνσταντινούπολη;). Κι ενώ δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί το πολιτιστικό όραμα της νέας διοίκησης, τα έξοδα αυξάνουν ιλιγγιωδώς αλλά οι εκδηλώσεις μικραίνουν ή κινδυνεύουν να χαθούν (τι παραπάνω έγινε στις φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τις περσινές ώστε να κοστίσουν 40.000€ παραπάνω; γιατί αργήσαμε να οργανώσουμε το airseashow;).

Συμπέρασμα: η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν μέχρι να αντιληφθούν τις πραγματικές ανάγκες της Καβάλας. Μέχρι τότε θα πρέπει περισσότερο να σκέφτονται, να στοχάζονται, να μελετούν, να διαπορούν, να ρωτούν, να μαθαίνουν και λιγότερο να μιλούν. Έτσι θα γίνουν μια καλή διοίκηση, που θα ωφελήσει τους Καβαλιώτες”.

Και έπεται συνέχεια από την πλευρά της κ. δημάρχου…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑