Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 26th, 2015 | by fileto

0

Ανοίγει ο καυτός φάκελος “απορρίμματα” για την ΠΑΜΘ

Το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας ΑΜ-Θ και πάλι στο προσκήνιο εφόσον το θέμα αυτό είναι από τα πιο καυτά που απασχολούν την δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και επισύρουν ακόμη και μεγάλα πρόστιμα από την Ε.Ε.

Να θυμίσουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο μια και υπάρχουν ανοιστά μέτωπα με τα σκουπίδια της Θάσου και της Σαμοθράκης, με τα σκουπίδια της Δράμας και φυσικά με τις υποδομές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό.

Πάλι ακούμε για μελέτες της ΔΙΑΑΜΑΘ. για έργα από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ακόμη είναι σε ασαφές πλαίσιο και για συνδρομές σε έργα τα οποία είναι στο αέρα.

Πάντως η περιφέρεια έκανε μια ακόμη σύσκεψη και συντόνισε τις ενέργειες στις οποίες όμως δεν βλέπουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να λυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ

Πραγματοποιήθηκε χθες 24/2/2015 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων με κεντρικό θέμα την πορεία υλοποίησης του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων. Εκτός του Περιφερειάρχη κ. Γεώργιου Παυλίδη, από πλευράς Περιφέρειας παρίσταντο η Eκτελεστική Γραμματέας κα. Ζωή Κοσμίδου, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΑΜΘ δια του κ. Πιτσινίγκου, η Γεν. Δ/νση Προγραμματισμού της Περιφέρειας τον κ. Κων/νο Καλούδη, υπηρεσιακοί παράγοντες του Περιβάλλοντος και των Τεχνικών υπηρεσιών. Από την πλευρά των Δήμων στη σύσκεψη παρέστη ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Λαμπάκης Ευάγγελος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ A.E. κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος Δήμαρχος Δράμας, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής κ. Πετρίδης Γεώργιος, Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ Κων/νος, Νέστου κ. Τσομπανόπουλος Ευάγγελος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων και της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα υλοποίησης του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα όπως είπε ο Περιφερειάρχης «είναι προτεραιότητα η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για το λόγο αυτό υπάρχει εκ των προτέρων αιρεσιμότητα στο νέο ΕΣΠΑ σχετικά με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. Συνεπώς είναι απαραίτητη η έγκαιρη κατάρτιση σχετικών μελετών από την υπόχρεη ΔΙΑΑΜΑΘ A.E. που αφορούν το ΠΕΣΔΑ και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αυτό αποτελεί υποχρέωση η οποία πρέπει να τηρηθεί. Διαφορετικά θα είναι αδύνατον να υπάρξει έναρξη του προγράμματος υλοποίησης του ΕΣΠΑ με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την Περιφέρεια. Για το θέμα αυτό έχει επανειλημμένα ενημερώσει εγγράφως η Περιφέρεια τη ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε. Η Περιφέρεια θα συνδράμει με συντονισμό των δράσεων και αν απαιτηθεί θα υπάρξει ενίσχυση των υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης. Απαιτείται να καταρτισθεί και να τηρηθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα από τη ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε., άλλως θα υπάρξει επιπτώσεις σε βάρος όλης της κοινωνίας».

Αναλήφθηκε η υποχρέωση εκ μέρους των υπόχρεων της υλοποίησης όλων των απαιτούμενων πράξεων εντός των τασσομένων προθεσμιών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑