Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 27th, 2015 | by fileto

0

Δεν αντέχουμε άλλα λουκέτα λένε τα Επιμελητήρια

Κοινές επιστολές προς τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών, Δημήτριο Μάρδα και Νάντια Βαλαβάνη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, απέστειλαν τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα τη ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και ΟΑΕΕ.

Αναλυτικά οι επιστολές:

Προς:
– τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Δημήτριο Μάρδα
– την Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη

Κοινοποίηση: ΚΕΕΕ

ΘΕΜΑ: ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

σύμφωνα με την εξαγγελία για την ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο την οποία κρίνουμε γενικά θετική, παρακαλούμε να εξετάσετε κάποιες βελτιώσεις σχετικά με τις διατάξεις όπως αυτές διατυπώθηκαν από την μεριά του Υπουργείου με γνώμονα την όσο καλύτερη αξιοποίηση της από τους οφειλέτες. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες ρυθμίσεις που είχαν εξαγγελθεί, δεν λειτούργησαν και δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα, εξαιτίας των ανελαστικών διατάξεων που προέβλεπαν και την αντικειμενική δυσκολία την συντριπτικής πλειοψηφίας των οφειλετών να ανταπεξέλθουν.

Προτείνουμε να εξετάσετε τα κάτωθι:

1. Στην διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ως 31.12.2013 που δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης κατά 50% σε όλο το ποσό της οφειλής εξαιρουμένων οφειλών που αφορούν ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με μίνιμουμ πρώτη δόση τα 200 ευρώ που είναι το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση. -για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 31.12.2014 όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων,

Προτείνουμε:

Να ενταχθούν οι οφειλές ΦΠΑ και ΦΑΠ κλπ στην δυνατότητα έκπτωσης στο 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, διότι ήταν υπέρογκες, χωρίς μείωση του κεφαλαίου.

Οι περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες, επιχειρήσεις οφείλουν κυρίως ΦΠΑ μέχρι το 2014 και επομένως το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρεί κυρίως του πολύ μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Μια πρόταση είναι να ληφθεί ως όριο χρονικό η δυνατότητα μείωσης στο 100% των προσαυξήσεων με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ (100 δόσεις) οι οφειλές ΦΠΑ και ΦΑΠ από το 2009 (όριο έναρξης κρίσης) έως και το 2014 ώστε να καλύψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Στην διάταξη που καταργείται το αυτόφωρο για χρέη έως 5.000 ευρώ που αφορά 3.640.000 φυσικά πρόσωπα. Παραμένει για 30.000 φυσικά πρόσωπα και 17.000 νομικά πρόσωπα που έχουν υψηλότερες οφειλές.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές το όριο θα πρέπει να ανέλθει στις 50.000 ευρώ. (νομοθέτηση από το υπ. Δικαιοσύνης.)

Επίσης να προβλέπεται άρση κάθε ποινικής δίωξης αυτόματα από την στιγμή που εντάσσονται στην ρύθμιση οι οφειλέτες και να μην οδηγούνται στα δικαστήρια για να αποδείξουν με παράσταση το αυταπόδεικτο.

Προτείνουμε ακόμη για όσους οφειλέτες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ) και για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ να σταματά κάθε διαδικασία ποινικής δίωξης και να υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός με την εφορία ώστε να δηλώνετε ένα ελάχιστο ποσό που θα καταβάλουν με περίοδο χάριτος 1 έτους.

3. Να ενταχθεί διάταξη για τους συνεπείς φορολογούμενους έκπτωση 10% επί της οφειλής και για όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις και της τηρούσαν, να αφαιρεθεί από τις επόμενες καταβολές το ποσοστό των προσαυξήσεων που προβλέπεται στην νέα ρύθμιση.

κύριοι Υπουργοί,

πιστεύουμε ότι με τις βελτιώσεις που προτείνουμε θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτελεσματικότητα της εξαγγελθείσας ρύθμισης, ενώ ταυτόχρονα αποκαθίσταται και το αίσθημα δικαίου.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Στέφανος Γεωργιάδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας
Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου
Άγγελος Τσατσούλης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας
Στυλιανός Μωραϊτης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης
Νικόλαος Αγγελίδης – Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
Αργύριος Αργυρόπουλος – Πρόεδρος Επαγγ/κού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

———————————————————-

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων
κύριο Δημήτριο Στρατούλη

ΘΕΜΑ: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η μέχρι πριν από λίγο διάστημα εφαρμοσμένη πολιτική που οδήγησε στην ύφεση, την ανεργία και το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πιστεύουμε σύμφωνα με το σχέδιο σας ότι ανατρέπεται.

Οι τροπολογίες και τα νομοσχέδια που καταθέσατε στην βουλή για τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υιοθετούσαν τις προτάσεις των φορέων μας και των επαγγελματικών οργανώσεων, ενώ έτυχαν ευρύτατης υποστήριξης από χιλιάδες συναδέλφους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας, των διώξεων, των κατασχέσεων και της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης για χιλιάδες οικογένειες.

Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες της άρνησης από το Υπουργείο καθώς επίσης και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, των προτάσεων μας, οι οποίες δίνουν λύση και είναι πλήρως αιτιολογημένες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες τροπολογίες και τα σχέδια νόμου που είχατε καταθέσει, σχετικά με την ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ πιστεύουμε απόλυτα ότι θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας.

Οι βασικές ρυθμίσεις σχετικά με τον ΟΑΕΕ σύμφωνες με τις τροπολογίες είναι:

1. Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Η εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.

2. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.

3. Για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις -πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις- επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.

4. Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.

5. Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος.

6. Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

7. Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). Το επιπλέον των 50.000 ευρώ ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής.

Επιπρόσθετα η κατάργηση των ΚΕΑΟ αποτελεί δέσμευση σας και πιστεύουμε ότι θα το πράξετε άμεσα.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να καθορίσετε και να αναγνωρίσετε ότι από το 2009 (όριο έναρξης κρίσης) και μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί βίαια εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης. Χιλιάδες επαγγελματίες ενώ πριν το 2009 ήταν συνεπείς στις καταβολές των υποχρεώσεων τους στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία ή στις ρυθμίσεις αυτών, με την κατάρρευση των εισοδημάτων τους δεν μπόρεσαν στην συνέχεα να ανταποκριθούν.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι οικογένειες τους θεωρούνταν ουσιαστικά με τις διατάξεις που ψηφίζονταν, συλλήβδην, ως κοινοί ποινικοί εγκληματίες, όπως και οι περισσότεροι υπηρεσιακοί παράγοντες προσκολλημένοι σε μια ανεδαφική αριθμολαγνεία, αποτέλειωναν την οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Είναι πολύ εύκολο να δείτε από τα στοιχεία σας, πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους πριν από το 2009 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, καθώς επίσης και τα οικονομικά τους στοιχεία. Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και τις τροπολογίες που έχετε καταθέσει, οι οποίες πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Είμαστε στην διάθεση σας να βοηθήσουμε στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την διάσωση και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και των εργαζομένων σε αυτήν, που είναι οι στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας.

Οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Στέφανος Γεωργιάδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας
Χριστόδουλος Τοψίδης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου
Άγγελος Τσατσούλης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας
Στυλιανός Μωραϊτης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης
Νικόλαος Αγγελίδης – Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης
Αργύριος Αργυρόπουλος – Πρόεδρος Επαγγ/κού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑