Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 28th, 2015 | by fileto

0

Η απουσία της Κατερίνας Περιστέρη γέμισε ερωτηματικά

Πολλά ερωτηματικά φ’ερνει η απουσία της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη που ανασκάφει τον τύμβο της Αμφίπολης από την ετήσια αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές του 2014, στη Μακεδονία και τη Θράκη που διοργανώνεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΥΓΗ, αιωρείται ότι ο νυν υπουργός Πολιτισμού θα ορίσει επιτροπή η οποία θα εξετάσει την ανασκαφή, αφήνοντας αιωλα ερωτήματα για το ποιοί είναι οι λόγοι αυτής της έρευνας.

Όπως είναι γνωστό στην αρχαιολογική συνάντηση, με τις 93 ανακοινώσεις και τους 221 συνέδρους, παρουσιάζεται -σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ- “πληθώρα νέου αρχαιολογικού υλικού, δημοσιοποιούνται σημαντικές ανακοινώσεις και διατυπώνονται γόνιμες παρατηρήσεις και συνθετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικές με τις αρχαιότητες της Μακεδονίας και Θράκης”.

Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, η απουσία από το πρόγραμμα της αρχαιολογικής συνάντησης (παρά την εντυπωσιακή και παγκόσμια προβολή της ανασκαφής και το πολυαναμενόμενο των ανακοινώσεων ενώπιον επιστημονικού ακροατηρίου) της αρχαιολόγου, επικεφαλής της ανασκαφής στον λόφο της Μεσολακκιάς Κατερίνας Περιστέρη.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ΑΥΓΗ, “η ανασκαφή που παρακολούθησε on line το πανελλήνιο επί μήνες και με την οποία επιχείρησε χωρίς ίχνος δεοντολογίας και ηθικής να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη η κυβέρνηση Σαμαρά επικουρούμενη από την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, φιλοτεχνώντας ένα νέο εθνικοπατριωτικό αφήγημα, δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον των επιστημόνων. Η ώρα της κρίσης είναι αμείλικτη. Και ως φαίνεται οι εμπνευστές της Αμφιπολιάδας δεν τολμούν να θέσουν τα συμπεράσματα της ανασκαφικής έρευνας ενώπιον της επιστημονικής κοινότητας όπως επιβάλλει ο ηθικός επιστημονικός κώδικας.

Ευτυχώς ο νυν αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε προχθές την πρόθεσή του να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την εν λόγω ανασκαφή. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε το πόρισμά της, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι οι ανασκαφείς αποφεύγουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην κρίση των συναδέλφων τους”.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑