Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 5th, 2015 | by fileto

0

Οι εφοπλιστές κοντά στην ανθρωπιστική κρίση της επαρχίας

Με στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία μίας χρήσιμης πλατφόρμας στήριξης χιλιάδων δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας και πολυάριθμων αξιόλογων φορέων σε όλη τη χώρα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών , ήδη από το 2012 υλοποιεί με διακριτικότητα το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας.
Εν μέσω της δυσμενούς συγκυρίας και σε αυτή την κρίσιμη εποχή για τον τόπο, που η στέρηση βασικών αγαθών και η διεύρυνση της φτώχειας δοκιμάζουν τις αντοχές του κοινωνικού ιστού, η ελληνική ναυτιλία επιδεικνύει συλλογική συνείδηση και συμβάλλει στη βελτίωση της σκληρής καθημερινότητας που βιώνει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης.

Το πρόγραμμα σίτισης επικεντρώθηκε σε αναξιοπαθούσες οικογένειες με ανήλικα τέκνα ή παιδιά με αναπηρία, βάσει προκαθορισμένων κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων και τους παρείχε σε μηνιαία βάση πακέτα σίτισης με 35 κιλά βασικά επώνυμα είδη τυποποιημένων τροφίμων και προσωπικής υγιεινής.
Η εν λόγω ενέργεια, υλοποιήθηκε σε 119 σημεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας -σε συνεργασία με 42 Μητροπόλεις, 16 Ναούς, 28 Δήμους και 33 κοινωνικούς φορείς- που δραστηριοποιούνται στη στήριξη ευάλωτων ομάδων και διαθέτουν οργανωμένα κοινωνικά αρχεία και υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα σίτισης ξεκίνησε να υλοποιείται στην Αττική και σταδιακά επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2012 ενισχύθηκαν 2.480 οικογένειες και τον Δεκέμβριο του 2013 οι ωφελούμενες οικογένειες έφθασαν τις 9.732. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι ωφελούμενες οικογένειες ανήλθαν σε 11.170, για τις διατροφικές ανάγκες των οποίων μοιράστηκαν 12.350 πακέτα σίτισης (οικογένειες με 4 και άνω ανήλικα τέκνα ελάμβαναν δύο πακέτα). Έχει υπολογισθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος σίτισης, από την έναρξή του:
– ενισχύθηκαν μηνιαίως 40.000 ωφελούμενοι εκ των οποίων 22.500 ανήλικα παιδιά σε ανάγκη
– προσφέρθηκαν 8.500 τόνοι τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής σε 240.000 πακέτα σίτισης
– το 55% των πακέτων σίτισης μοιράστηκε σε οικογένειες στην Αττική και την Μακεδονία, το 30% σε οικογένειες στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και νησιά του Αιγαίου Πελάγους και το 15% σε οικογένειες στη Στερεά Ελλάδα, τη Θράκη, την Ήπειρο, την Κρήτη και νησιά του Ιονίου Πελάγους.
Υγεία
Το πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου «Υγεία για όλους», το οποίο υλοποιήθηκε τη διετία 2013-2014 από την οργάνωση ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και χρηματοδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προσέφερε γυναικολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό, οφθαλμολογικό έλεγχο και δυνατότητα οφθαλμολογικών επεμβάσεων, καθώς και εξετάσεων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και άτομα που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές σε όλη τη χώρα και δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ιατρικά κλιμάκια με κινητές μονάδες υλοποίησαν επισκέψεις σε προκαθορισμένες περιοχές σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα το οποίο καταρτίστηκε με βάση τα πολυάριθμα αιτήματα που λαμβάνουν οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ από όλη την Ελλάδα.
Για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος επανδρώθηκαν δύο κινητές μονάδες με τις ειδικότητες γυναικολόγου, παιδίατρου, οφθαλμίατρου, δερματολόγου και όπου κρίθηκε αναγκαίο επιπλέον ειδικότητες (ορθοπεδικός, καρδιολόγος, κ.α.) οι οποίες εξοπλίσθηκαν με κατάλληλα μηχανήματα, εμβόλια και φάρμακα. Έχει υπολογισθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος υγείας, από την έναρξή του:
-υλοποιήθηκαν πάνω από 65 αποστολές διάρκειας 200 ημερών σε όλη τη χώρα
-εξετάσθηκαν περίπου 18.000 άτομα (ενήλικες και παιδιά)
-εμβολιάστηκαν 2.000 παιδιά (1 στα 3 παιδιά που εξετάσθηκαν)
– 7.000 ενήλικες και παιδιά υποβλήθηκαν σε οφθαλμολογικό έλεγχο, χορηγήθηκαν 800 γυαλιά οράσεως και δρομολογήθηκαν επεμβάσεις σε 19 ασθενείς με σοβαρές οφθαλμολογικές διαταραχές βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων
Στήριξη Ιδρυμάτων και Φορέων
Το πρόγραμμα στήριξης φορέων κοινωνικής φροντίδας ενίσχυσε ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς, μονάδες περίθαλψης και κέντρα προστασίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων, ατόμων με αναπηρία, ηλικιωμένων και ανήμπορων.
Πρόκειται για μονάδες με πολυετές και αξιόλογο έργο που εν μέσω της δυσμενούς συγκυρίας χρειάζονται ενίσχυση για να συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία και υποστήριξη στις πλέον ευάλωτες ομάδες του κοινωνικού ιστού.
Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν δράσεις κάλυψης μηνιαίων βασικών λειτουργικών αναγκών και ανάλογα με τα αιτήματά τους, οι φορείς ενισχύθηκαν με χορήγηση καυσίμου θέρμανσης, παροχή μηνιαίων βασικών ειδών όπως τρόφιμα, είδη καθαρισμού και ατομικής υγιεινής καθώς και με επιμέρους εργασίες ανακατασκευής υποδομών ή προσφοράς αναγκαίου εξοπλισμού. Έχει υπολογισθεί ότι στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, από την έναρξή του:
– ενισχύθηκαν 60 φορείς στην Αττική και σε 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα
– ωφελήθηκαν συνολικά 4.000 βρέφη, νήπια, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι και εν γένει άτομα σε ανάγκη
– χορηγήθηκαν 550.000 λίτρα καυσίμου θέρμανσης, μηνιαίες προμήθειες ειδών τροφίμων, καθαρισμού και ατομικής υγιεινής και υλοποιήθηκαν επιμέρους εργασίες ανακατασκευής υποδομών ή προσφορά ειδικού εξοπλισμού


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑