Εκδηλώσεις

Published on March 6th, 2015 | by fileto

0

Η Βούλα (Ε. Κοκκίδου) της Μουρμούρας στην Καβάλα

ο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2 χρόνια μετά το επιτυχημένο «Γιοι και κόρες», φιλοξενεί και πάλι την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris που σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζουν την παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού, από την Παρασκευή 20 έως και την Κυριακή 22 Μαρτίου, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Η παράσταση «Αβελάρδος και Ελοΐζα» βασίζεται στην αληθινή ερωτική ιστορία του φιλόσοφου και θεολόγου Πέτρου Αβελάρδου και της μαθήτριάς του Ελοΐζας Φυλμπέρ, οι οποίοι ερωτεύθηκαν, αψήφησαν μία ολόκληρη κοινωνία, σκανδάλισαν την Εκκλησία και το Παρίσι του 12ου αιώνα και αποτέλεσαν, 500 χρόνια πριν γραφτεί ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, το ζευγάρι-σύμβολο της άφθαρτης αγάπης.

Ο κοινός τους τάφος στο Παρίσι, έχει πλέον μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου και αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία αυτής της παράστασης.

Η πρώτη εκδοχή της δημιουργήθηκε για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, και η δεύτερη παρουσιάσθηκε για 60 sold out παραστάσεις τον χειμώνα 2014-2015 στην Αθήνα και το Θέατρο του Νέου Κόσμου και τώρα περιοδευει.

μουρμούρα

Κριτικές στον Τύπο

– «Ένα άρτιο ανέβασμα κι ένα θαυμάσιο νέο ελληνικό έργο.»
Στέλλα Xαραμή, tospirto.net

– «Έχει ευγένεια, πυκνότητα και φιλοσοφική σπουδή που σπάνια βλέπουμε στη σύγχρονη δραματουργία.»
Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών

– «Κείμενο βαθύ, απλό, απλά συγκλονιστικό. Είναι διαφορετικό. Γρήγορο, άμεσο, ελπιδοφόρο. Ερμηνείες εξαιρετικές. Θέατρο που αξίζει να δεις!»
Τζίνα Δαβιλά, iporta.gr

– «Τρεις θαυμάσιοι ηθοποιοί συνέθεσαν ένα σκηνικό ποίημα υψηλής ποιότητας!»
Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ARTEZ, τεύχος 198

– «Mια παράσταση τρυφερή, συγκινητική, με πολύ συναίσθημα!»
Όλγα Σελλά, Καθημερινή

– «Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας μπορεί να συγκινήσει και αυτόν που δεν έχει αγάπη για να ορκιστεί.»
Χρύσα Φωτοπούλου, onlytheater.gr

– «Ο Καλαβριανός τόλμησε και κέρδισε δεκάδες βουρκωμένους θεατές, να λένε στο τέλος κάθε παράστασης πόσο πολύ τους άγγιξε αυτό το καταδικασμένο love story.»
Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ

– «Οι θεατές δεν ήθελαν να σηκωθούν από τη θέση τους, σαν να μην ήθελαν να φύγουν, γιατί είχαν βρει στην αίθουσα, ένα κομμάτι της δικής τους ζωής.»
Βαγγέλης Σαρακινός, artplay.gr

– «Αν θέλετε λοιπόν να συγκινηθείτε, να κλάψετε, να αισθανθείτε πώς είναι οι μεγάλες αγάπες, γιατί αντέχουν στο χρόνο και γιατί θα είναι αιώνια δεμένες, αυτή είναι η σίγουρη θεατρική σας επιλογή.»
Γιώργος Μητρόπουλος, euronews.com

– «Η συγκίνηση των θεατών μέσα στο σκοτάδι είναι σαν φόρος τιμής στο ζευγάρι και σε κάθε αγάπη που εμπόδισαν οι συνθήκες.»
Λεωνίδας Αναγνώστου, huffingtonpost.gr

«Αβελάρδος και Ελοΐζα»

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Θέατρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 21.00
Σάββατο 21 Μαρτίου στις 21.00
Κυριακή 22 Μαρτίου στις 19.00

Εισιτήρια: Κανονικό 15 € Φοιτητικό-Μαθητικό-Ανέργων 10 €

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

……………………..……………………..……………………..……………

Η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας

Στο Παρίσι του 12ου αιώνα και μέσα στο απολύτως εχθρικό θεοκρατικό κράτος της εποχής, ο διασημότερος θεολόγος και φιλόσοφος Πέτρος Αβελάρδος ερωτεύεται και κάνει παιδί με την δεκαεξάχρονη, μα ήδη ευρείας καλλιέργειας μαθήτριά του, Ελοΐζα Φυλμπέρ. Το σκάνδαλο που ξεσπά είναι τεράστιο, η Εκκλησία αντιδρά και ο θείος της Ελοΐζας πληρώνει δολοφόνους για να ευνουχίσουν τον Αβελάρδο. Ο Αβελάρδος επιζεί και αποφασίζει, ταπεινωμένος, να κλειστεί σε μοναστήρι. Παραγγέλνει στην Ελοΐζα να κάνει το ίδιο, που παρότι δεν έχει καμία έφεση στη μοναστική ζωή, υπακούει. Το ζευγάρι ζει χωριστά για τα επόμενα 20 χρόνια, δεν συναντιέται παρά μόνο για μία και μοναδική φορά και επικοινωνεί μόνο με απελπισμένες επιστολές. Ο Αβελάρδος πεθαίνει και η Ελοΐζα ζητά, όταν πεθάνει και η ίδια να τους θάψουν μαζί, επιθυμία που δεν εισακούγεται, παρά επτακόσια χρόνια μετά, όταν μεταφέρονται τα οστά τους σε κοινό τάφο στο Νεκροταφείο του Père Lachaise. Η ζωή και ο παθιασμένος έρωτας του ζευγαριού, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και μελέτης για καλλιτέχνες και επιστήμονες των επόμενων αιώνων, γιγαντώνοντας τη φήμη τους.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑