Άποψη - Γνώμη

Published on March 14th, 2015 | by fileto

0

Ποια Ευρώπη, ποιοι ηγέτες;

Ένα θέατρο του παραλόγου με πολιτικούς λογιστές και εκπροσώπους συμφερόντων παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα και αφορμή για αυτό είναι η συνεχής ενημέρωση γύρω από δηλώσεις, πρωτοσέλιδα και συνεντεύξεις των ευρωπαίων συνομιλητών γύρω από το χρέος και το πρόβλημα της Ελλάδας μας.

Η Ευρώπη που ξέραμε πήγε περίπατο με ηγέτες όπως ο Κολ, η Θάτσερ, ο Μιτεράν, ο Σρέντερ, ο Σμίθ, και παλιότερα ακόμη με άλλους ογκόλιθους οι οποίοι πραγματικά μιλούσαν και το εννοούσαν ότι η Ευρώπη ήταν των λαών και όχι των αριθμών.

Από την έλευση του ευρώ και μετά η Ευρώπη άλλαξε και η ατμόσφαιρα δηλητηριάστηκε από τοξικά σύννεφα με λομπίστες και οικονομικά συμφέροντα τα οποία έκαναν τις Βρυξέλλες ένα τόπο και μια έδρα που θυμίζει πόλη του Φάρ Ουέστ.

Στην διαδρομή της Ευρώπης χάθηκε πια η συνεκτικότητα και η άμιλλα των λαών και των κυβερνήσεων, αλλά και το χρήμα που έπεσε στα κανάλια της ανάπτυξης άνοιξε μεν την όρεξη των τσιπλάκηδων λαών αλλά από την άλλη και των μεγάλων συμφερόντων τα οποία έδωσαν ένα ξεροκόμματο στο οποίο έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας και από πίσω γινόταν το μεγάλο πάρτι.

Σήμερα η εικόνα είναι τραγική και σαφώς χαρακτηρίζεται το κλίμα στην ΕΕ ως δηλητηριασμένο σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη Deutsche Welle, με τον αθρογράφο να διακρίνει έχθρα μεταξύ των κρατών μελών και να επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στους εταίρους της.

Λέει ο αρθρογράφος: «Το πολιτικό κλίμα στην Ε.Ε. είναι δηλητηριασμένο, μεταξύ του Βερολίνου και της Αθήνας, αλλά και μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι δηλητηριασμένο μεταξύ των 18 κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Αθήνας και αντίστροφα».

Και πώς να μην είναι όταν το πείσμα και το κόλλημα του ισχυρού απέναντι στον ανίσχυρο είναι καθημερινή παιδωμή.

Δεν μπορεί μια Γερμανία η οποία είναι ισχυρή να διακατέχεται από το Γοτθικό και προτεσταντικό χαρακτηριστικό ότι ο φτωχός πρέπει όχι απλά να διασυρθεί αλλά και να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Η Ευρώπη πάντα είχε κρίσεις στα οικονομικά και στην ζώνη Βορρά – Νότου και τι έκανε γι’ αυτό τόσα χρόνια;

Τίποτε. Και θα μπορούσε να κάνει μια και όταν έδινε χρήματα μέσω προγραμμάτων στον Νότο έπρεπε να τα ελέγχει εφόσον ήξερε ότι γινόταν λαμογιές και αρπαγές.

Από την άλλη θα έπρεπε το ίδιο το τραπεζικό σύστημα να ελέγχει την μπαγαποντιά με την οποία οι ελληνικές και γενικότερα οι τράπεζες του νότου μοίραζαν το χρήμα που δήθεν ήταν φθηνό τότε και σήμερα δυσεύρετο.

Τι έκαναν οι τράπεζες στον Νότο και που είχαν σχέση με τις τράπεζες του Βορρά;

Μοίραζαν δάνεια σε ξυπόλητους που νόμισαν ξαφνικά ότι πλούτισαν με ξένο χρήμα, πράγμα το οποίο δεν έγινε σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, κ.λ.π.

Γιατί άραγε; Απλή απάντηση. Γιατί το χρήμα ήταν αέρας και έφερνε από το νότο στο βορρά κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Ξαναγυρίζω στην Ευρώπη της αλληλεγγύης μέσω του άρθρου της DW.

Ο συντάκτης σε άλλο σημείο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει προς μια σοβαρή κρίση, αν αυτή δεν έχει ήδη φτάσει και συμπληρώνει ότι ξαφνικά υπάρχουν φωνές μεταξύ των κρατών μελών που κάνουν λόγο για εχθρούς και όχι για εταίρους που εδώ και δεκαετίες αλληλεπιδρούσαν ειρηνικά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις προηγούμενες δεκαετίες οι άνθρωποι κάθονταν γύρω από τραπέζια διαπραγμάτευσης, έκαναν τρικ o ένας στον άλλον, παζάρευαν, ρίσκαραν, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν τα δικά τους οφέλη. Όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη συμμετείχαν σε αυτό, αλλά κανένα δεν υφίστατο βλάβες ή προσβολές και κανένα δεν απειλούσε ανοιχτά να σπάσει τους κανόνες και τις συμφωνίες», συμπληρώνει.

Ο αρθρογράφος βέβαια σκιαγραφεί τους έλληνες διαπραγματευτές ξεχνώντας τις προσβολές που έχουμε δεχθεί από καθηγητές, υπουργούς και στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας επικρίνει τον Καμμένο που είπε ότι υα στείλει λαθρομετανάστες στο Βερολίνο και γενικά όλη την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά «φυσικά δεν θα βοηθήσουν χωρίς να έχουν προσδοκίες και απαιτήσεις». Συμπληρώνεται ότι αναμφισβήτητα η ετοιμότητά τους να βοηθήσουν την Ελλάδα απέτυχε και τονίζεται: «Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα είναι σωστή. Η Ελλάδα απειλείται από οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».

Φτάσαμε στο δια ταύτα. Αν η Γερμανία θέλει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ «Ιδού η Ρόδος. Ιδού και το πήδημα».

Αν η Γερμανία θέλει να τιμωρήσει τον πένητα Έλληνα λες και αυτός φταίει για το ότι δεν γίνεται το γινάτι του Σόιμπλε και γιατί τόλμησε να ζητήσει μια παράταση, τότε καλώς να μας αποπέμψουν από την παρέα τους.

Το να γυρίσει η Ελλάδα στο 60 και το 70 δεν είναι το τραγικό. Άλλωστε σήμερα ζει αυτές τις εποχές ο ίδιος ο λαός ο οποίος έχει χωριστεί στους έχοντες και φτωχούς και θα καταλήξει σε εμφύλιο όπου ο ένας θα φάει τον άλλον.

Ποιος θα ευθύνεται για αυτή την εικόνα; Μα οι φιλέλληνες Ευρωπαίοι οι οποίοι για μια φορά θα κατακρεουργήσουν όχι την ιστορία μας αλλά την ίδια την ύπαρξή μας.

Αν αυτή είναι η εικόνα που θέλουν για την Ευρώπη τους, καλύτερα να ξαναγίνουμε Βαλκάνιοι με τα σύνδρομα και την βρώμα μας…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑