Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 15th, 2015 | by fileto

0

Ερώτηση βουλευτή για έξοδα κηδείας μουσουλμάνων του ΟΓΑ

Σε ερώτησή του στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αιχάν Καραγιουσούφ ερωτά γιατί δεν δικαιούνται καταβολής εξόδων κηδείας οι συγγενείς θανόντων μουσουλμάνων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ λόγω του ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός ζητά τιμολόγια ή αποδείξεις για το κόστος των εξόδων.

Αν και σε ρεποστάζ της τοπική εφημερίδα έχει αναδείξει το ότι έχει δημιουργηθεί στην Κομοτηνή Γραφε΄λιο Τελετών για μουσουλμάνους, ο βουλευτής τονίζει ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ζητεί την δαπάνη της κηδείας να βεβαιώνει η Μουφτεία και οι διορισμένοι ιμάμηδες.

Η ερώτηση του κ. Καραγιουσούφ έχει ως εξης: “Από τον Ιούνιο του 2014 , τα μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης που είναι ασφαλισμένα στον ΟΓΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη  καταβολής των  εξόδων κηδείας μετά την ταφή συγγενικού τους προσώπου. Αυτό συνέβη διότι η διοίκηση του ΟΓΑ άρχισε να ζητά σχετικά τιμολόγια ή αποδείξεις από τα συγγενικά πρόσωπα των θανόντων.
Αυτό όμως είναι αδύνατον να γίνει λόγω του ότι οι Μουσουλμάνοι δεν διαθέτουν γραφεία κηδειών ή επίσημη υπηρεσία -επιχείρηση που αναλαμβάνει τα δέοντα και τα καθήκοντα για τις κηδείες. Σε κάθε περίπτωση κηδείας επίσημη αρχή για τον έλεγχο της νομιμότητας και της δημόσιας τάξης στις υποθέσεις των Μουσουλμάνων είναι η Μουφτεία και οι διορισμένοι από αυτήν θρησκευτικοί λειτουργοί ( Ιμάμηδες).
Σε κάθε κηδεία δαπανώνται κατ’ ευθείαν από τα οικεία συγγενικά πρόσωπα κάποια χρήματα για λογαριασμό του εκλιπόντος (“εξαγορά”  του χώρου στο νεκροταφείο, αφιέρωση χρηματικού ποσού στη διαχειριστική επιτροπή έκαστου ιερού τεμένους, πλύση της σωρού από τους θρησκευτικούς λειτουργούς, αγορά σάβανου και οικοδομικών υλικών του μνημείου).
Επειδή το όλο πρακτικό της κηδείας τελείται υπό τον έλεγχο του διορισμένου από την Μουφτεία Ιμάμη και η γνησιότητά και νομιμότητά του επικυρώνεται με επίσημο έγγραφο της Μουφτείας, το οποίο δέχονται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ – ΤΑΕ,  ΝΑΤ), όπως και ο  ΟΓΑ μέχρι τον Ιούνιο του ΟΓΑ.
Επειδή η παράλειψη και η μη αναγνώριση της εγκυρότητας των βεβαιώσεων των θρησκευτικών λειτουργών και της Μουφτείας θα δημιουργήσει μια χαοτική θεσμική κατάσταση έναντι των Μουφτειών στη Θράκη.
Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται τα κρατούντα ήθη και έθιμα της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
Σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε η διοίκηση του ΟΓΑ να συνεχίσει να δέχεται τη βεβαίωση των θρησκευτικών λειτουργών και της Μουφτείας για την καταβολή των εξόδων κηδείας, όπως κάνουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο ερωτών βουλευτής
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑