Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 18th, 2015 | by fileto

0

Φράγμα Αγγίτη και βίζα η συζήτηση Παυλίδη – Τζιτζικώστα

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργο Παυλίδη, είχε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δυο μεγαλύτερων Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την υιοθέτηση των βέλτιστων λύσεων για την επίλυσή τους.
Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν, κυριάρχησαν δύο. Το πρώτο αφορούσε στο φράγμα του ποταμού Αγγίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το δεύτερο στη βίζα των 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες στη χώρα μας.
Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Παυλίδης συμφώνησαν για το φράγμα του ποταμού Αγγίτη να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, ώστε αφενός να μην πλημμυρίσουν τα τενάγη του, αφετέρου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα συστήματα άρδευσης της ευρύτερης περιοχής, καθώς το φράγμα επηρεάζει τρεις Περιφερειακές Ενότητες: Σερρών, Καβάλας και Δράμας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας των 72 ωρών για το μεγάλο αριθμό Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Θεσσαλονίκη, για ιστορικούς και τουριστικούς σκοπούς, οι δυο Περιφερειάρχες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης της βίζας κατευθείαν στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Έβρο και να πάψει η ταλαιπωρία των επισκεπτών στις προξενικές αρχές. Οι Τούρκοι πολίτες είναι αναγκασμένοι να μεταβούν τρεις φορές στο Προξενείο για να εξασφαλίσουν τη βίζα που τους επιτρέπει να επισκεφτούν τη χώρα μας για ένα Σαββατοκύριακο.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: «Συναντηθήκαμε με τον κ. Παυλίδη και συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, που είναι κοινά, καθώς οι Περιφέρειές μας γειτνιάζουν. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και υπήρξε ταύτιση απόψεων στην αντιμετώπιση του συνόλου των ζητημάτων, αλλά και στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Βόρειας Ελλάδας. Αναφορικά με το φράγμα του ποταμού Αγγίτη θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας τόσο για να προστατεύσουμε την περιοχή από τις πλημμύρες, όσο και για να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής.
Για το θέμα της βίζας θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατό να ταλαιπωρούνται οι Τούρκοι επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή μας και να λειτουργεί αποτρεπτικά γι’ αυτούς η όλη διαδικασία έκδοσής της, την ώρα που κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών στη χώρα μας, από μια δυναμική γειτονική αγορά. Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε από κοινού από την κυβέρνηση, έστω προσωρινά και πιλοτικά, να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης της βίζας των 72 ωρών από το τελωνείο στο μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Έβρο. Μάλιστα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης προτίθεται γι’ αυτό το σκοπό να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο σταθμό, ενώ θα χρειαστεί στελέχωσή του με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Παυλίδης τόνισε ότι «είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τον κ. Τζιτζικώστα σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος και συμφέροντος για τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης, για τις τοπικές κοινωνίες μας. Ειδικά για τη βίζα των 72 ωρών είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και καιρό και έχουμε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες για να το λύσουμε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑