Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 28th, 2015 | by fileto

0

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά έλεγχο υποθέσεων LEADER

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης αλλά και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι η υπόθεση της ανάκλησης του προστίμου στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου  Ηρακλείου, Χάρη Βαβουρανάκη, την οποία ανακάλεσε 2 ημέρες πριν από τις εκλογές ο παραιτηθείς ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόρης Ροκαδάκης. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τη χρηματοδότηση  87.000 ευρώ που δόθηκε στην επένδυση του κ. Βαβουρανάκη, στο πλαίσιο του ΠΕΠ 2000-2006, προκειμένου να δημιουργήσει δυο τουριστικά διαμερίσματα στην περιοχή της Βιάννου τα οποία, κατά τους ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα δεν λειτουργούσαν για τουριστική αξιοποίηση, αλλά για ιδιωτική χρήση. Ο προκάτοχος του κ. Ροκαδάκη, Γιώργος Δεικτάκης, είχε επιβάλλει ως πρόστιμο την επιστροφή των 87.000 ευρώ, απόφαση την οποία ακύρωσε ο κ. Ροκαδάκης την Παρασκευή προ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Το θέμα έφερε στη βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, για να πάρει την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει προχωρήσει στη συγκρότηση κλιμακίου για «τη διενέργεια ελέγχου στη Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης καθώς και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, με αντικείμενο τη διερεύνηση της νομιμότητας της ανάκλησης των αποφάσεων..» της επένδυσης “Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες”. ».

Ανάμεσα στα άλλα ο βουλευτής τονίζει οτι:

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο (αρχές Ιανουαρίου 2014) ήλθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες «το περιβάλλον του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη αξιοποίησε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που προορίζονταν για ξενώνες κατά την περίοδο 1992 – 1993 για την ανακαίνιση του σπιτιού που έχει στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας». Σχετικούς ελέγχους είχαν διατάξει ο οικονομικός εισαγγελέας, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με έγγραφό του προς την Αναπτυξιακή Ροδόπης, την Αναπτυξιακή Λευκάδος, την Αναπτυξιακή Γρεβενών και τη Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε., ζητάει πλήρη στοιχεία για τέσσερις περιπτώσεις που αναφέρονται στην επιστολή, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχει ως δημόσια υπηρεσία «για τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων σε δικαιούχους – τελικούς αποδέκτες του άξονα του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006 και της κοινοτικής πρωτοβουλίας Leader» (Το Ποντίκι, τ. 1801, 27.02. 2014).

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή σχεδιάζουν να προβούν για τον έλεγχο των παραπάνω αποφάσεων;
  2. Ποια ήταν η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την με Αρ. Πρωτ.: 77/21-1-2015 αίτηση του ενδιαφερόμενου για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης;
  3. Ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα;
  4. Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι που παραγγέλθηκαν από τις αρμόδιες αρχές (οικονομικός εισαγγελέας, εισαγγελία Αρείου Πάγου, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) και υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) στην αρχή του προηγούμενου έτους (2014) και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους;”


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑