Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 29th, 2015 | by fileto

0

Χρύσανθος: Οι Πόντιοι θυμούνται το αηδόνι τους

Δέκα χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του πιο γνωστού ιδιόρυθμου στη φωνή τραγουδιστή των Ποντιακών τραγουδιών Χρύσανθου.

Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης που ήταν γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα είχε μαθητεύσει κοντά στον ιστορικό Πόντιο λυράρη Γώγω.

Γεννημένος στην Οινόη Κοζάνης το 1934,από Πόντιους γονείς, πέθανε το 2005 στις 30 Μαρτίου, από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η πολύ ψιλή φωνή του και το ιδιαίτερο ηχόχρωμά της, έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της καλλιτεχνικής του πορείας. Σύμφωνα με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο υπήρξε μία από τις επτά φωνές του πλανήτη.

Ο Χρύσανθος ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο το 1954, ο οποίος ήταν 78 στροφών. Έπειτα ηχογράφησε τριάντα περίπου ποντιακούς δίσκους 45 στροφών, γράφοντας και τους στίχους στα περισσότερα, με καθαρά ποντιακή παραδοσιακή μουσική επένδυση όπως και στους δίσκους 33ων στροφών του. Εκτός από το ποντιακό τραγούδι, από το 1973 άρχισε συνεργασία με τον μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι, συμμετέχοντας στους δίσκους «Ακολουθία» με τον Νίκο Ξυλούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη, «Πάθη Απόκρυφα», «Δροσουλίτες» (μαζί με τη Δήμητρα Γαλάνη) και ηχογραφεί τον «Μεγαλέξανδρο» για την ομώνυμη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβάνεται και ένας μοναδικός δίσκος συνεργασίας με τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ο Χρύσανθος είχε ιδιαίτερους δεσμούς με τους Ποντίους της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και είχε εμφανιστεί σε πολλές εκδηλώσεις τους.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑