Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 31st, 2015 | by fileto

0

Αγανάκτηση, απόγνωση, ερωτηματικά για τις καταστροφές

ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Σε ετοιμότητα μπροστά στον κίνδυνο νέων πλημμυρών βρίσκονται και στον Εβρο, καθώς υπάρχει αυξημένη παροχέτευση νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας, που φτάνει τα 620 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ την ίδια ώρα η παροχέτευση του νερού στη συμβολή των τριών ποταμών – Εβρου, Τούντζα, Αρδα – φτάνει τα 1.350 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Η ανησυχία εντείνεται καθώς σε όλα τα αναχώματα κατά μήκος του Εβρου, του Αρδα και του Ερυθροποτάμου υπάρχουν περισσότερα από πενήντα σημεία που έχουν σπάσει το προηγούμενο διάστημα.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Το ταλαιπωρημένο ανάχωμα του ποταμού στην περιοχή του Αχινού στον Δήμο Βισαλτίας έσπασε χθες τα ξημερώματα σε δύο σημεία και ο υδάτινος όγκος βρήκε διέξοδο σε εύφορες εκτάσεις, με τις τοπικές αρχές να προβλέπουν πως μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν πλημμυρίσει ως και 100.000 στρέμματα γης.

Δυνάμεις του στρατού έστηναν χθες περιμετρικό οχυρωματικό έργο, ύψους 1,5 μέτρου, με σκοπό να προστατέψουν εννέα κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ σε κάποιες απ’ αυτές οι ιδιοκτήτες έχουν απομακρύνει τα ζώα τους.

Ως αργά το βράδυ, και ενώ το πλημμυρικό φαινόμενο βρισκόταν σε εξέλιξη, οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας εκτιμούσαν πως δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος για οικισμούς, ωστόσο παρέμεναν σε καθεστώς συναγερμού.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Σε έκτακτη σύσκεψη για τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες καλεί τους μαζικούς φορείς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Έβρου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα», σήμερα Τρίτη 31 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι αν δεν παρθούν μέτρα, κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδος, με ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Σήμερα, Τρίτη 31/3/2015, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης υπό την προεδρεία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστου Μέτιου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Δ/ντες Πολιτικής Προστασίας Π.Α.Μ.Θ και ΠΕ Ροδόπης, οι Πυροσβεστικές Αρχές, οι Δήμοι της ΠΕ Ροδόπης, η Δνση Δασών, εκπρόσωποι του Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης, της ΔΕΗ, της  Εγνατίας Οδού, των Εθελοντικών Οργανώσεων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκαν κατά προτεραιότητα τα μέλη του ΣΟΠΠ είναι:
α. η αποκατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου για αμεσότερη πρόσβαση και επέμβαση στις δασώδεις περιοχές σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς
β. η ετοιμότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος
γ. η εκτέλεση έργων καθαρισμού της βλάστησης γύρω από περιοχές – οικισμούς, που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας λόγω γειτνίασης με δασικές εκτάσεις
δ. η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για απαγόρευση της καύσης αγρών
ε. η συνεργασία και ο συντονισμός των τοπικών Αρχών με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και το Στρατό για την πρόληψη – διαχείριση – καταστολή των συνεπειών, που μπορεί να προκληθούν από τις δασικές πυρκαγιές.
Κατά τη λήξη του σημερινού ΣΟΠΠ, σημειώθηκε, ότι άμεσα πρόκειται να εκδοθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές για κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς 3 και άνω σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση παραμένει ζοφερή για την Αν. Μακεδονία και Θράκη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑