Εκδηλώσεις

Published on April 12th, 2015 | by fileto

0

Αυγομαχίες ένα παλιό έθιμο των Ποντίων

Οι Αυγομαχίες είναι ένα από τα παλιά έθιμα των Ποντίων το οποίο διατηρείται μεχρι και σήμερα σε πολλές περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης όπου υπάρχει ζωντανό το ποντιακό στοιχείο.

ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ

Για άλλη μια χρονιά, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, Δευτέρα 13 Απριλίου 2015 και ώρα 17.00,  στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» διοργανώνει τις καθιερωμένες πια «Αυγομαχίες», οι οποίες φέτος θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανόνες των Περιφερειακών Αυγομαχιών, μετά από αίτημα των περισσότερων αυγομάχων.

Έτσι, οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, θα λάβουν μέρος με 15 αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία θα ελεγχθούν από την επιτροπή.

Θα γίνει μόνο μία κλήρωση, για να οριστεί η σειρά με την οποία θα καθίσουν οι αυγομάχοι στο τραπέζι, οι οποίοι και θα διαγωνιστούν κυκλικά.

Οι κατηγορίες των διαγωνιζομένων θα είναι δύο:

α. Από 7 έως 15 ετών.

β. Από 16 ετών και άνω.

Οι αυγομάχοι καλούνται να προσέλθουν στον χώρο της εκδήλωσης στις 16.00, ώστε να γίνει εγκαίρως ο έλεγχος των αυγών τους.

ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ

Αυγομαχίες Κρύας Βρύσης 2015 (2η μέρα του Πάσχα 13/4)

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στη δημοτική κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας αναβιώνουν οι «αυγομαχίες». Μικροί και μεγάλοι, με ιδιαίτερη φροντίδα, παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια ιδιόμορφη μάχη τσουγκρίσματος. Νικητής είναι αυτός που θα έχει στην κατοχή του τα λιγότερα σπασμένα αυγά.
ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της ΠΟΕ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου Ν. Εβρου “Η ΣΑΝΤΑ”, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας, τις 11ες Περιφερειακές Αυγομαχίες που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του Αετοχωρίου Ν. Εβρου, το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 και ώρα 16:30.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑